Bitva o potraty v Praze aneb jaká byla středeční Debata MF Dnes

Titulek v novinách sliboval minimálně slovní bitvu dvou "odpůrců" potratů (lidovce Davida Macka a psycholožky Vlaďky Bártové) se  dvěma "zastánci" potratů (poslankyní za ČSSD Annou Čurdovou a odborníkem na gender studies Tomášem Pavlasem). Byl slibován souboj dvou "nepřátelských" táborů. Debaty jsem se zúčastnila, abych problému více porozuměla. V naší společnosti přibývají nesmyslné zákazy, někdy jen čekám, kdy se konečně objeví direktiva zakazující zpěv. Zákaz potratů by byl tím dalším nesmyslným, nesprávným zákazem. Byla jsem připravena do diskuse v případě potřeby zasáhnout a přednést svůj názor na tento ožahavý problém. Výsledek debaty mě překvapil, celý průběh diskuse pak velmi obohatil...

Mám možnost sledovat ve svém okolí několik jedinců, o kterých vím, že se jejich  "rodiče" rozhodovali, zda "nechat" nebo "nenechat". Tato téměř nechtěňátka jsou hodně ráda na světě.

Potraty tak, jak je známe z dob totalitních, používané jako antikoncepce, zásadně odmítám a nesouhlasím s takovým zneužíváním.  Vždyť nebýt potratů, mohlo nás být jen od roku 1990 téměř o jeden milion víc. Ale představa, že zas začnou zasedat interrupční komise, na kterých se bude projednávat, zda potrat povolit či ne, nebo představa naprostého zákazu potratů v době, kdy na západě od našich hranic je k dispozici pilulka způsobující potrat bez chirurgického zásahu, mne nemohla nechat v klidu.  Jdu na debatu!

Místopředseda KDU ČSL David Macek - mladý ambiciózní politik, který by se rád brzy viděl v poslanecké sněmovně. Měla jsem z něj pocit, jakoby dostal od své strany úkol vybrat si ke svému zviditelnění jedno z několika aktuálních témat. Vybral si téma "potraty v Čechách". V úvodu Debaty MF Dnes promluvil jako první: "Nejde mi o zákaz, ale jde mi o to, aby lidé potraty nechtěli". Uff, to mi spadl kámen ze srdce.  Pod slova, která pan Macek pronesl, bych se mohla klidně podepsat. Myslím, že tento cíl se mu celkem dobře podaří splnit, protože lidi potraty nechtějí již dnes, o tom jsem přesvědčená. Možná by mohl zapůsobit na některé lidi mužského pohlaví, kteří zapomínají, že příjemná hříčka zvaná sex prapůvodně sloužila hlavně k rozmnožování.

Po panu Mackovi promluvila paní Anna Čurdová, poslankyně za ČSSD. Mluvila velmi rozumně, líčila, co by mělo být uděláno, aby se počet potratů v naší zemi stále snižoval. Jakým způsobem zabraňovat nechtěnému těhotenství, jak by měla vypadat osvěta, výchova k plánovanému rodičovství, užívání antikoncepce, atd. Pod její slova bych se také mohla klidně podepsat.

Ani další dva diskutující nepronášeli názory, které by odporovaly výše zmíněnému cíli. V diskuzi pak zazněly příběhy žen, které líčily své psychické potíže po prodělané interrupci, ale i názory žen, které svého rozhodnutí pro interrupci vůbec nelitují, naopak jsou šťastné, že plod, který se nedopatřením dostal do jejich těla, mohly opustit.

Slibovaná bitva se nekonala. Všichni zúčastnění se ztotožnili se závěrem, že je potřeba počty potratů dále snižovat,  potraty nezneužívat a mít je k dipozici jako krajní řešení, východisko z nouze. Oba tábory chtějí dosáhnout téhož - snažit se, aby v naší společnosti fungovaly takové mechanismy, které by vychovávaly lidi k zodpovědnosti a k vědomí, že produktem sexu jsou prostě zárodky nového života. 

Autor: Eva Klokočníková | pátek 2.5.2008 9:05 | karma článku: 20,81 | přečteno: 2990x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42