Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Milý pane Kloboučníku, ani já nemám příliš v lásce pana Kubka a dost často jej kritizuji. Zmíněný rozhovor jsem neviděl, na televizi moc nekoukám. Přesto mi dovolte pár poznámek.

A/ Jako ten, kdo pracuje 25 let v terénní ambulanci mám jistě už nějaké zkušenosti. A to nejen s pacienty, ale i s tím, kdo nás platí a kdo tedy drží pomyslný měšec. Pro laika je málo pochopitelný fakt tzv. regulací, který je striktně uplatňován a v němž se - dle mých zkušeností - nevyznají příliš ani mnozí lékaři. Pokud bych pracoval déle, jak je požadováno MZ, téměř okamžitě bych začal překračovat veškeré limity (na léky, na objem peněz, vynaložených na nemocného, na náklady na jeho vyšetření atd.). To v konečném důsledku znamená, že při ročním vyúčtování nám pojišťovna suše oznámí, které limity jsme překročili a kolik nám bere. Děje se to i dnes, pokud lékař přesně nesleduje uvedené parametry. Takže jinými slovy pracujete nejen zadarmo, ale jste v mínusu, protože za ten vynaložený čas musíte zaplatit sestru, která tam sedí s Vámi do pozdních hodin. Nehovořím o své mzdě.

B/ I lékař je jen člověk a potřebuje relaxaci. Vstupuji za pár dní do dalšího decenia a mohu Vám sdělit, že 4 hodiny nepřetržitého soustředění na stesky nemocných jsou pro mne limitní. Mohl bych naslouchat dále, ale riziko, že cosi přeslechnu, je příliš velké a já riskovat nechci.

C/ Pocit jistého "pohrdání" některými kolegy je sice možný, ale dle mého marginální. Osobně znám vynikající praktické lékaře, takové dělníky medicíny a naopak zpupné docenty a profesory, kteří "umějí" spíše ústy než na place.

D/ Vše je v lidech. Pakliže se naučí chodit s každou pitomostí za lékařem, ten nemá čas na podstatné. Zavedení nějakého filtru /pověstných 30,- Kč/, bylo dobrým krokem, nicméně bylo to změněno v politikum, kde se občané jasně vyjádřili, co je "zásadní". Pak se ovšem nesmí divit, že jejich krok může mít i důsledky. Čekání na specialistu i půl roku je výsledkem jejich volby.

Pěkný den.

2 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik