Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

helena

12. 12. 2007 16:11
Něco na tom bude, Klárko.

Jako patnáctiletá pardubačka jsem  dojížděla do Hradce do školy a čeho jsem si brzy všimla byla odlišná atmosféra v obou městech.Týkala se  jednání lidí mezi sebou.Pardubické prodavačky se dost často vyznačovaly odsekáváním a neochotou,hradecké se chovaly tak nějak normálně. To samé třeba lidi cestující MHD-v Pardubicích jsem oproti Hradci cítila nějak víc nervozity a zášti mezi nimi.Chci tím říct,že si nemyslím,že Váš nedobrý pocit v Pardubicích pramení ze skutečnosti, že pocházíte z Hradce-to přeci nemáte  napsané na čele, ale že někteří lidé v Pardubicích můžou být oproti hradečákům o něco protivnější.Jako pardubickou patriotku mě to jistě mrzí.Mám ráda obě města a v obou mám přátele.Samozřjmě jsme se se ve škole pošťuchovali a špičkovali,ale nikdy nebylo nic ve zlém. Ten rozdíl by snad objasnili psychologové či sociologové(těžký průmysl+ specifika jeho pracovníků..). Nejde úplně generalizovat, všichni pardubáci nejsme protivní,Klárko. Mějte se u nás v Pardubicích hezky.

0 0
možnosti

jája

11. 12. 2007 8:26
hloupý folklór

je to bohužel tak. Stejnou rivalitu jsem zažívala dříve coby  "Pražanda" ve vztahu se svými mimopražskými spolužáky a nechápala jsem..., pak coby přivandrovalá  mezi Hradečáky a teď po letech jako "Hradečanda" s "Pardubákama". Už jsem si zvykla.

0 0
možnosti
JD

pedr64

11. 12. 2007 7:52
mám manželku z Pardubic

do svých 20let tam žila, ale nikdy nebyla v Hradci a ani by tam dobrovolně nejela. Sama tu rivalitu nedokáže vysvětlit a asi jsou v tom vychováváni odmalička, tak to berou jako status quo

0 0
možnosti

Jan

10. 12. 2007 21:52
Nemám takový pocit

Jsem v Pardubicích teprve deset let z toho půlku jsem jezdil do Hradce. Obě města mají jinou mentalitu, ale spíše bych hledal rozpory ve vašem jednání. Znám spoustu lidí z obou měst a v průměru se chovají stejně. Totéž na Slovensku. Pokud se tam nechovám arogantně spousta je jich příjemnějších a milejších jak v ČR. Zkusit se usmívat a být příjemný za každé situace opravdu pomáhá :-)

0 0
možnosti

Sun Wu-Kung

10. 12. 2007 21:29
Záleží na lidech

Tak to je důvod zamyslet se, jestli potkáváte ty správné lidi. Moje zkušenost je taková, žese sice s Hradečáky taky popichujeme (hlavně před někým z úplně jiného města), ale že by nám to bránilo v komunikaci nebo spolupráci... to ne.

Vždycky záleží na lidech.

0 0
možnosti

Klára Bártová

10. 12. 2007 20:43
rozdělení republiky

Na Vánoce r.92  mi bylo 11 let a zajímalo mě spíš, jestli mi Ježíšek nadělí tu vytouženou panenku Barbie, než jestli se v lednu rozdělí Československo. Hodnotím situaci z pohledu člověka, generace, která se v tom jen snaží zorientovat a právě přejímá ty pocity od "starších" a uvědomuje si, že to, co je, ty vzájemné vztahy, že jsou dané a příčina se vůbec neřeší. 

0 0
možnosti

nepolitik

10. 12. 2007 20:32
A to jste byla určitě proti rozdělení republiky

On každý kdo přijede na Slovensko poprvé :-) je takto nemile překvapen.

0 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1830x
Jsem máma malé holčičky. Občas mám co říct a hodně často chci něco říct. Nemám problém být otevřená. Je to má forma terapie...víc sem nevmáčknu, takže:

Ing. Klara Bartova, MBA

www.facebook.com/Mandarinky
www.zenazenam.cz
www.facebook.com/Rok.Patrika

www.facebook.com/kouc.klarabartova

 

Seznam rubrik