Adventní výstava v Galerii H v Houdkovicích

V pořadí druhá vánoční výstava v Galerii H byla úspěšně zahájena organizátorem, kurátorem a hlavou celé akce, panem Jiřím Hlinovským v sobotu 1. 12. 2018. Ten všechny přítomné „u nich doma“ přivítal. 

Srdečná slova pronesla i paní starostka Ing. Petra Hartmanová, s níž jsme si připomněli význam svíček na adventním věnci, který je u nás nejčastějším symbolem vánočního času.
Obě průvodní slova doplnila svým zpěvem Alžběta Yaghobová za doprovodu svého otce a sestry.
Vystavené exponáty zahrnovaly výrobky ručně vyráběné i zakoupené. K vidění byly různé vánoční pečící formy, betlémy, adventní svícny a věnce, perníčky, výrobky z proutí, šustí, pedigu, slámy a dalších přírodních materiálů, ozdoby háčkované, paličkované, drátkované, kované i papírové. Mohli jste čerpat inspiraci na prostření štědrovečerního stolu, návštěvu některého z adventních trhů reklamovaných na mnoha vystavených hrníčcích, výzdobu domu apod. Zcela hmatatelně bylo vidět, že lidová tvořivost je kouzelná, což bylo podtrženo výbornými vánočkami i cukrovím.

Na výstavu navazovalo slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na návsi. Místní děti si připravily krátký program. Recitovaly básně tematické s nadcházejícím obdobím a zpívaly. Závěrem si všichni společně pod vedením „sboru Yaghobových“ zapěli pár vánočních koled. 
Celá akce se těšila hojné účasti, počasí nám přálo a tak s křupajícím bílým popraškem pod nohama nám svařené víno, čaj i cukroví chutnalo obzvlášť dobře. A samozřejmě guláš – tak ten by chutnal za každého počasí. Celou atmosféru nám zpříjemnily příjemné tóny koled a teplo linoucí se od ohně.
Je dobře, že se sousedé a ostatní návštěvníci sešli, popovídali, zazpívali koledy a společně zahájili adventní čas. Akce se setkala s velkou oblibou, a tak si můžeme slíbit, že zase za rok. Povyprávěla nám Petra Brandejsová.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FFxGS6gEKqE&t=1s

Autor: Veronika Klapalová | středa 2.1.2019 14:07 | karma článku: 9,70 | přečteno: 3986x
  • Další články autora

Veronika Klapalová

Dětský karneval v Trnově

5.3.2019 v 17:04 | Karma: 9,00

Veronika Klapalová

Cesta za skřítky

8.2.2019 v 18:41 | Karma: 13,63