Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

V jádru bych souhlasil, jen bych doplnil či upřesnil slovy historika Vlastimila Vondrušky:

- Diskuse o naší budoucnosti by měla křesťanskou tradici respektovat. Současně je třeba vnímat přírodní logiku a tou je hierarchie odpovědnosti. Tou nejvyšší je péče o potomky a rodiče, pak odpovědnost za stádo, obec či stát, a teprve ve třetí rovině je solidarita v rámci druhu.

- Nemůžeme respektovat národní tradice a zároveň budovat superstát. Tohle základní si musí Evropa ujasnit a od toho se mohou odvíjet budoucí kroky. I to, jak naložit s uprchlíky.

-Jeden z argumentů pro přijímání uprchlíků je, že Evropa vymírá. Jenže pokud se podíváte do evropských dějin, mnohokrát došlo k demografické recesi, ale paradoxně to vždy pomohlo, aby chránila hodnoty, které umožňují škody napravit.

-Dnes, kdy migrantům dáváme štědré dávky a k ničemu je vlastně nenutíme, pak nemají důvod se adaptovat. Nejméně po dvě generace se budou učit našim jazykům a návykům. Budou-li ovšem chtít.

-A pak také soužití zcela odlišných kultur a systémů víry nemůže být nekonfliktní. To je třeba říci, pokud se chceme racionálně rozhodovat.

Celý rozhovor a spousta moudrých myšlenek na http://www.novinky.cz/domaci/391360-historik-vlastimil-vondruska-pokud-islam-ovladne-evropu-bude-to-kvuli-nasi-slabosti.html?source=FBS

1 0
možnosti
JS

Ve svém článku používáte řadu mylných východisek. Například říkáte, že "islám i křesťanství vycházejí ze stejného základu". To však není pravda. Čím důsledněji budeme obě náboženství porovnávat, tím větší sumu rozdílů odhalíme. Stačí však porovnat jen naprosto základní aspekty. Zatímco Kristus se i na kříži modlil za své katy, Muhammad proklínal i nepřátele, které nikdy neviděl. Kristus vyhlásil lidský život za posvátnou a absolutní hodnotu, Muhammad pořádal hromadné popravy, o kterých tvrdil, že je Allah vyhlásil za sedmým nebem. A tak bych mohl velice dlouho pokračovat.

Člověk, který se rozhodne, že pro něj bude životním morálním vzorem Prorok Muhammad, bude žít úplně jinak, než člověk, který si za svůj morální vzor zvolí Krista.

Bída islámských zemí a komunit je DŮSLEDKEM islámu, nikoli příčinou islámského extremismu. Celá historie islámu nám ukazuje, že islám pro svou existenci potřebuje vnější zdroj příjmů (kořisti), jinak se propadá do bídy. Vždyť islámské země se podílejí na výkonu světové ekonomiky jen pouhými pěti procenty - navzdory obrovskému nerostnému bohatství i počtu obyvatel.

Vzpomněl jste paralelu s nacistickou "křišťálovou nocí". Ta paralela je bohužel přesnější, než jak ji uvádíte Vy. Už se začalo zcela otevřeně hovořit o tom, že evropská židovská komunita prožívá nejtemnější období od druhé světové války. Svědčí pro to stále rostoucí počet útoků muslimů na evropské Židy. Jen za rok 2015 opustilo Francii více než třicet tisíc Židů.

Zpráva například na iDNES:

http://zpravy.idnes.cz/zide-opousteji-svedske-malmo-stale-casteji-na-ne-utoci-tamni-muslimove-1mx-/zahranicni.aspx?c=A100222_102848_zahranicni_ash

nebo na webu Českého rozhlasu:

http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/stale-vice-zidu-opousti-evropu-protoze-se-zde-neciti-bezpecne--1359571

Problém není etnický, problém je v systému hodnot (například v islámu), který je často vázán etnicky.

11 0
možnosti
JR

J87a63r97a 60R29a50n41k

20. 1. 2016 18:34

Zapomel jste pane Svobodo napsat, ze Zide opousteji hlavne i Orbanovo Madarsko a Polsko zacina byt zrovna tak antisemticke jako pred a po valce, v Madarsku se uz sepisovaly listiny s zidovskymi jmeny.

A bohuzel, islam do vsech cirkvi patri, zkuste se zeptat nejakeho neovlivneneho religionisty - libit se to nemusi, ale je to fakt.

Delsi dobu po cteni zdejsich blogu, pouzivam misto slova multikulturalni - kosmopoliticky, protoze v takove zemi ziji. Mesto bylo kdysi zasadne viktorianske a veskere stavby zde tak stale vypadaji, kdyz se prochazite mestem a hlavne Chinatownem vidite, ze tomu tak je. Mozaika barev kuze a obleceni..... Vetsina zdejsich by se divila pri cteni zdejsich diskusi a rekli by, ze doufaji, ze ne vsichni Evropane tak uvazuji, ze stacila kdysi Bartolomejska a pozdeji Krislatova noc....

1 4
možnosti
MR

M21i81l20a48n 13R21a82d66e69k

20. 1. 2016 17:47

tezko ale tvrdit ze ti uprchlici v Nemecku byli zahnani do kouta nejakou ostrakizaci. Byli naopak velmi vitani, tak nevitali ani Cechoslovaky v 1968, zazil jsem to, byli na nas hodni a slusni, ale takove vitani ani nahodou. Nebo aby nam cpali vse zadarmo atd.

Takze vina bude spise na te druhe strane. A to ze dnes uz i Nemci zacinai nevitat, to neni jejich vina. Na nas napriklad takto nezanevreli, nepalili ubytovny, spise si nas nevsimali.

11 0
možnosti