Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J58a48n 11Š67i68k

19. 6. 2023 20:14

Je to velmi drsné, ale má to logiku. Za sebe si myslím, že ta čísla nepočítají (a nemají ani jak) s nárůstem lidí s demencí, kteří vyžadují specializovanou a drahou péči. Nechat vše na rodinách v současném prostředí nejde a i to bude stát peníze. Budou chybět doktoři, sestry i prostory pro tyto lidi. Křivka roste neúprosně ahoru a pravděpodobně je příčina v životním stylu postižených...Hezký den

0 0
možnosti

Trochu se to ke konci láme - ta dynamika je nižší.

Ale máme ty křivky protahovat do budoucnosti?

To už se věk dožití bude jen zvyšovat?

Takže za 100 let bude u žen v průměru 100 let?

Tomu asi sama nevěříte, že?

Ale škoda, že to končí v roce 2017.

Zajímavé by byly i zejména roky covidu - co když se tam doba dožití zase snižuje?

Délka zdravého života Čechů ale za 50 let téměř nevzrostla - vážná nemoc je potká po 60-ce.

I tady je zvýšení věku odchodu do důchodu pro rozpočet profitabilní - pokud někdo odchází do důchodu z nemocenské, je jeho důchod nižší.

Já sám nemám nic proti tomu žít třeba 100 let, ale mám jednu podmínku - musel bych o sobě vědět!

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, ta křivka pokračuje pomaleji, ale dokonce ani v kovidu se nesnížila, to bylo tím, že umíraly především starší ročníky, takže dopad na celkové statistiky byl omezený. Navíc jedno či dvouletý výkyv v těchto časových řadách a robustních statistikách nehraje takovou roli a neprojeví se tak výrazně.

Nikoliv. fata průměrného věku dožití určitě neporostou stále, odhady jsou různé, ale obvyklé je, že u žen se předpokládá růst na 86/87 let, u mužů až někam k 83 letům (sblíží se to, k tomu je řada důvodů, ale v této souvislosti to zase není tak podstatné), pak možná ještě nějaký růst bude, ale bez zásadních medicínských průlomů již nikoliv velký.

Abych řekla pravdu, nechtělo se mi novější graf dělat a nepadl mi nikde do oka. ale ono je to jedno, ten růst prostě pomalu pokračuje.

Délka života ve zdraví vzrostla, staré statistiky nejsou příliš kvalitní, ale před rokem 89 byl průměrný věk ve zdraví (to je bez nemoci vyžadující soustavnou péči) o více než deset let nižší. Teď je to 64 a 62,7 - u žen je to evropský průměr, u mužů trochu podprůměr, ale nikoliv nějak tragicky nízký ukazatel.

No to je známý paradox: Lékaři nám dali roky navíc, teď nám psychiatři musí říct, co s nimi dělat.

0 0
možnosti
Foto

Problém je jinde. Efektivita práce je u nás nižší, něž v zemích, kde neřádilo budování socialismu.

Koncem 60. let se uvádělo, že v USA pracuje jen 40% lidí ve výrobě, 60% ve službách (nevýrobní sféra). Jeden farmář tam svou produkcí uživil 100 lidí.

Ukázková efektivita je vidět na stavbě D1. Nově položený povrch se rozsype dřív, než na něj vjedou vozy. Kdo takové opravy platí? Podobných příkladů dost.

Naše firmička produkovala cosi pro dopravu a lidé nám říkali, že na to musíme mít nejméně 15 lidí. A my to dělali ve DVOU.

1 0
možnosti

U těch zemí jako USA, Velká Británie a "x" dalších byste měl vzít v úvahu že "vyvezly" výrobní proces do "Číny", To se zvyšuje podíl lidí v "terciálním" sektoru ... Ale za pár desetiletí Vás Čína může držet pod krkem.

1 0
možnosti

J63a45n 94H58u59r81k97a

19. 6. 2023 10:16

eh...ten prodlužující se věk ...netýká se náhodou našich babiček dědečků a rodičů?...naše generace ještě nemůže být průměrována a když vezmu jen svoje kamarády a spolužáky tak mi a nejenom mě ty čísla vycházejí hrozivě jinak (ze zákl.školy z 32 žáků je nás 6 ze střední z 36 jsme dokonce jen 4 z VŠ z 17 je nás 11...a ročník jsem 69) a teď statistiko se s tím poper...a kde je pravda...

1 0
možnosti
Foto

Pravděpodobně jste použil příliš malý vzorek, aby z něho bylo možné vyvodit statistický závěr.

1 1
možnosti
Foto

Situaci ještě zhoršuje, že:

- lidé nedostatečně pečují svoje zdraví a způsobují tak vysoké náklady na zdravotní péči a

- lidé si jen pomalu přivykají na myšlenku, že se o podstatnou část svých příjm v důchodu musejí postarat sami.

1 0
možnosti
Foto

Ano, obojí je, do jisté míry, pravda. Souhlasím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik