Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

To co jste napsala je samozřejmostí každé dobře haspodařící rozvážné rodinné ekonomiky. Jde převážně o rozumné zodpovědné pravicové, jediná funkční, názorové cesty k logickým rozhodnutí ve prospěch nás všech občanů, kteří ví co znamená "Bez práce nejsou koláče".

0 0
možnosti
ZB

BRICS nelze podceňovat, má velké množství surovin.

2 3
možnosti

Děláte tu základní chybu, že si myslíte, že politici jsou schopní, racionální a něco řídí. Nejsou. Budou brát odevšad, dokud jim to přinese pár voličských hlasů. Stejně tak, nemají prakticky žádné nástroje jak zajistit, aby se zase něco začalo vyrábět v EU či USA. Svět je příliš provázaný a jakýkoliv pokus to zarazit by znamenal ztrátu voličských hlasů. Většina voličů chce své věci levně a je jim jedno kde se vezmou. I kdyby začali s cly, evropských trh je natolik rozkakaný a nekonkurenceschopný, že by se z cel stala jen další daň zvyšující cenu dováženého zboží

2 0
možnosti
PK

Problém je že nám "nepřátelské" státy přímo nebo přes vazby (Čína-Afrika, LA) ovládají zdroje surovin.

1 2
možnosti
Foto

Zatím se úspěšně rozpadla globalizace dle sovětského modelu. A kdoví, jak se rozglobalizuje Rusko.

Západ už zjistil, že export technologií do Číny byl poněkud nešťastný. A tak se některé firmy začínají stahovat domů.

A s některými čínskými výrobky si už některé firmy udělaly problém. A "falešných" čínských čipech jsem tu už psal.

Karma!

8 1
možnosti
Foto

J50i31r58i 32C63i63z

22. 6. 2023 18:39

S vami souhlasim, ze asi globalizace jak se vyvijela doposud skoncila. Co povazuji za zasadni je, aby se vytvorily ekonomicky a politicky silne statni utvary s centralni vladou, jednotnou menou a jednotnymi ekonomickymi pravidly. Prikladem je USA, coz je federativni stat, ale politicky a ekonomicky vystupuje zcela samostatne. Dalsim takovym utvarem mohla byt EU, kdy rozstristenost v politice a ekonomice suverenich 27 statu jednoznacne vede k bohate zapadni casti a mnohem chudsi vychodni. Aby bohate zapadni casti mohly investovat do chude vychodni, je nutno ty podminky a zakony sjednotit na stejnou uroven, jinak to nema smysl a treba velmi bohatemu Nemecku je ted zcela jedno, jestli investuje napr. do Polska nebo Indie, protoze v obou zemich plati jine pravidla nez v Nemecku. Tady klidne bohatnou ruzni "miliardari" tim, ze dostanou statni zakazky a ty firmy maji vedene v danovych rajich, takze stat ma ze zisku kulove. Neco takoveho je v Nemecku naprosto nemozne a postizitelne zakony, ale tady to projde bez potizi. Nemecko ma stovky firem po celem svete, ale se sidlem v Nemecku. Stejne jako VW-Skoda vyrabi auta zde, ve Spanelsku a asi i jinde, ale sidlo firmy je v Nemecku a do Nemecka proudi pak zisk, kde je tam taky zdanen. Ja opravdu nejsem ekonom a mozna se se svym sportovnim a technickym vzdelanim mylim, jen vychazim z ruznych informaci v zahranicnich mediich. Na druhe strane mi to prijde logicke a nacionalismus, kterym jsme stale krmeni, je jiz davno prezitek a podle me cesta do ekonomicke izolace. Snad mi rozumite, co jsem chtel sdelit.

0 0
možnosti
ZZ

Musím vás zklamat.

Daňové ráje nebyly vymyšlené v ČR.

Čeští podnikatelé se pouze připojili k hojně používaným praktikám v EU a na Západ od našich hranic.

Je velmi snadná pomoc - zakázat firmám s registrací v daňových rájích, účast na veškerých státních, městských i obecních zakázkách.

To ovšem právní praxe EU nedovoluje.

Takže evidentně Bruselu a jeho politikům, tato praxe vyhovuje.

2 2
možnosti
PK

Orientace na vlastní píseček bude hodně bolestivá, ne trochu.

1 0
možnosti
PV

O konci globalizace nehovoří pouze Lavrov, ale například i Klaus Schwab ve svém známém Velkém Resetu. V knize ten proces popsal jako regionalizaci, tedy rozdělení na dva či více vzájemně spolupracujících bloků.

1 3
možnosti
Foto

J62a52n 47Š44i98k

22. 6. 2023 13:58

Děkuji za kvalitní článek, který opět přináší logické závěry od fundovaného odborníka. Obávám jen, že paní ekonomka Šichtářová by u něj omdlela, protože její pohled na Čínu je diametrálně jiný. Váš pohled považuji za správnější, protože bere v úvahu více hledisek a je komplexní. To u zmiňované paní nevidím. Článek by měl být na titulce. Hezký den

8 6
možnosti
Foto

Nebojte se paní ekonomka Šichtařová by u tohoto článku neomdlela, neb nijak nerozporuje to co tvrdí ona.

Jen paní Kislingerová do svých úvah o ekonomice přimíchala vlastní politické názory.

5 4
možnosti
Foto

Sergej Lavrov se opírá o zbožná přání, tento blog se opírá o zasvěcenou analýzu.

8 2
možnosti
ZZ

Ale v blogu je jasně napsané, že Sergej Lavrov má pravdu !

0 1
možnosti
  • Počet článků 107
  • Celková karma 25,30
  • Průměrná čtenost 1392x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik