Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dobrý blog, ale autorka je už ze starší generace, takže její názor nikoho nezajímá. Ostatně já proti krachu nic nemám. Silně pochybuji, že by kvůli tomu např. nevyšlo slunce. Fialka a spol. plní moje očekávání, totiž, že povedou nějakou tu marketingovou kampaň, aby se jejich voliči nemuseli cítit úplně trapně a opuštěně, a jinak nebudou dělat nic. Protože kdo nic nedělá, nic nezkazí. A nakonec je pochválen, a mnohdy i povýšen. - - - Dokud bude na politické scéně Babiš, budou se po něm všichni ohlížet - ať by byl u vlády kdokoliv. Babiš určuje náš směr - a tím je servis největší homogenní skupině voličů /důchodci/ a udržování stavu "montovny", protože Agrofert svou podstatou na strojních inženýrech a ajťácích fakt nestojí. /samozřejmě, v porovnání se státní správou je většina firem Agrofertu oázou efektivity, ať jsem alespoň trochu spravedlivý/. Takže - když už máme zkrachovat, ať je to co nejdřív. Proto volme Babiše, on potřebuje dostatek laciných pracovních sil do drůbežáren atd., při krachu by mohla narůst nezaměstnanost, mohly by jít dolů mzdy a bylo by hned líp.

0 2
možnosti
JM

Možná by stálo za to zjistit, z jaké sociální skupiny oněch 24% pochází. Domnívám se, že se bude jednat především o odpůrce současné vlády a dále o odpůrce jakékoliv vlády. Tedy, že žádná logická argumentace s tím nic moc nenadělá. Budiž ale řečeno i to, že jak komunikace současné vlády, tak meritum předloženého návrhu budou působit spíše na zvětšení tohoto procenta.

Váš článek nenabízí žádný nástin, co s danou situací dělat. Můj návrh je k dispozici zde: https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/navrh-roentgen-a-laserovy-skalpel-pro-statni-rozpocet.A230429_175251_p_ekonomika_nef

0 0
možnosti
ZZ

Tato vláda dokáže jen zvedat daně, ale zbytečné státní výdaje snížit nedokáže. Zvýšení o 50 mld Kč na zbrojení, je toho jasným důkazem !

0 0
možnosti
ZB

Přečetl jsem jen pár vět, zase někdo kdo opěvuje hlouposti naší vlády a navíc si říká ekonom.

1 1
možnosti
AK

Není důvod k obavám.

Poté co vláda po způsobu komunistů v roce 1948 převálcovala opozici a vynutila si solidaritu důchodců s platbami politickým neziskovkám, církvím, výrobcům zbraní a dalším výdajům, které nijak neodpovídají vyprávění o mezigenerační solidaritě (to by musely být ušetřené prostředky přesměrovány k mladým rodinám), tak stejným způsobem převálcuje opozici znovu.

A tak si lidé připlatí třeba za své byty a domky, za posílání dětí do školek, nejhůře odměňovaní odvedou víc peněz ze svých mezd, zaplatí víc za pivo a nealkoholické nápoje (za víno ne, to je zřejmě zdravé - žádná neřest). Jak tyto prostředky vláda použije neuhodne nikdo.

Tak asi jako dosud - na co ji napadne. Ale konsolidace to nebude...

1 0
možnosti
JF

J75a98n 59F22e24r63e69n15c

22. 5. 2023 19:34

Pane Šiku, tato země nepotřebuje pořádný krach. Tato země potřebuje silnou podporu znalostní ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou. Bez toho svou politiku sociálního smíru neutáhne. A neutáhne ani evropskou politiku "sociálně-spravedlivé" zelené ekonomiky. Ta bude stát biliony. Dokud si to politici nepřipustí, budou všechny jejich balíčky na dvě věci, ale určitě ne na konsolidaci.

1 0
možnosti
ZZ

A to kdybyste věděl kolik peněz se vyloženě rozhází na tkzv. měkké dotační projekty, které se zaštiťují tkzv. podporou školství a výzkumu, bez jakéhokoliv efektu, tak byste hořce splakal.

0 0
možnosti
Foto

P59e73t25r 84F13r86i71e14d56a

22. 5. 2023 18:50

Už dříve jsem žertoval, že se budeme muset přidat třeba k Sasku - Lužici, aby zde nastal pořádek.

To nepůjde, nezbývá než si začít opravdu vládnout. K tomu však potřebujeme osobnosti, které pochopíme a budeme věřit v jejich úmysly a schopnosti. Jsou i mezi politiky, třeba čerstvý senátor doktor ... a další. Ale mají strach. Mají na to, ale bojí se. Masaryk se nebál, ale měl to hodně těžké.

Styďme se. My co na to nemáme a navíc jsme ovce. A vy co na to máte a jen se díváte na ten zmar.

Na co čekáme? Asi na veliký průšvih.

Copak ten současný je malý?

0 1
možnosti
JM

Cimrmanův citát přesně vystihuje dnešní situaci.

0 0
možnosti
Foto

https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

Náš poměr dluh/HDP je někde pod 50%. Mrkněte na výše uvedený odkaz, abyste se uklidnila. Nejsme na tom zdaleka tak špatně. Následovník našeho zavrhnutého vzoru je na tom nejlíp a náš nový vzor je na tom dvakrát hůř než my.

1 4
možnosti
Foto

Skutečně mi nemusíte posílat nějaké odkazy, samozřejmě znám poměr našeho dluhu k HDP. To jsou elementární znalosti. Jenže poměr dluhu k HDP je jedna věc, dynamika růstu dluhu a vývoj strukturálního schodku je věc druhá. Uklidňovat se relativně nízkým poměrem dluhu ku HDP je krátkozraké a velmi, velmi naivní. Lidé, kteří na tom staví, se nazývají buď ekonomicky nevzdělaní nebo, jde-li o vědomé křivení skutečnosti, populisté.

4 0
možnosti
Foto

J26i21r47i 75C35i53z

22. 5. 2023 16:58

Pani Kislingerova, Vas povazuji ze erudovanou ekonomku oproti jinym, zde prispivajicim na blogu, a proto bych se chtel zeptat na jednu otazku: "Kde a jak skoncily stovky miliard vedene na uctech Ceske konsolidacni agentury, coz byly nesplacene uvery z privatizace?" Jak je znamo "privatizatori" byli vetsinou kamaradickove z dob socialismu sdruzeni predevsim v ODS a meli dobre kontakty na banky (IPB), kdy dostali velke uvery na "privatizaci", ale tyto uvery nikdy nesplatili a pak byly evidovany v CKA. Probihaly soudy s temito lidmi a stat vymahal nezaplacene uvery? Nebo jak to ve skutecnosti se vyporadalo? Prosim o srozumitelnou kratkou odpoved, mam jen sportovni a technicke vzdelani, nerozumim nejakym slozitym ekonomickym terminum. Jen kratce k Vasemu blogu. Jiste dnes vetsina lidi chape, ze stat je ve financnich problemech. Co ale doposud nikdo nevysvetlil a asi nevysvetli, kdo a jak tyto celou situaci zpusobil, protoze evidentne nenastala loni nebo predloni, je to nepochybne dlouhodobejsi zalezitost. Jen prosim zadne kretenoviny "Antibabis", v dobe jeho vedeni MF byl SR vyrovnany. Je zde nejaka chyba v zakonech a navazujici organizaci statu? Dekuji Vam za odpoved a zdravi Vas Jirka

2 0
možnosti
Foto

K prvnímu: S těmi stovkami miliard je to trochu přehnané, celkově přišla sanace bank na zhruba 300 miliard v koruně přelomu tisíciletí (to je plus mínus zhruba), samozřejmě ani zdaleka všechny ty peníze nebyly spojené s privatizacemi. Typově s plzeňskou Škodou, pražským ČKD, Poldi Kladno a podobně. byly v tom mnohé a mnohé úvěry ještě z malé privatizace, úvěry poskytnuté za nesmyslnných podmínek zkrachovalými bankami a tak dále plus další sklutečně velké problémy, například nepovedené exportní akce.

Vymáhání probíhalo a v řadě případů vlastně stále probíhá, ale reálně ty peníze skončily ve špatných investicích, ve ztrátovém provozu těch továren a v kumulovaných ztrátách, které takto narostly. V podstatě se stát skrze jim vlastněné banky v rámci zak zvaného bankovního socialismu pokusil udržet v chodu podniky, které neměly reálnou šanci na úspěch. A celkem logicky se v tom utopilo obrovské mnžství peněz. Na druhou stranu to pomohlo udržet nízkou nezaměstnanost a mělo to i jiné ekonomické pozitivní dopady.

Negativa ale jednoznačně převážila, to je jasné.

Jistě, část těch peněz skončila asi někomu i za nehty, ale většina to nebyla, to ani náhodou, to hovořme o zlomcích té celé sumy.

K druhému: Za posledních dvacet let byl rozpočet ČR vyrovnaný či přebytkový dvakrát, za celou dobu existence země 6x. Scvhodkové rozpočty byly i v letech, kdy jsme dosáhli růstu HDP 4 nebo 5 procent meziročně ve stálých cenách. Co se týká těch dvou přebytků za posledních dvacet let, šlo spíše o náhody a shody okolností, kdy se sešly vysoké růsty s možností rozpuštění rezerv a s některými mimořádnými příjmy. Věřte mi, že ani jeden z těch dvou přebytků nebyl výsldek střídmosti ve výdajích.

3 0
možnosti
Foto

J44a46n 77Š39i85k

22. 5. 2023 16:16

Je to tak. Česká republika potřebuje krach a to pořádný. To, abychom si uvědomili, že sníst toho můžeme jen tolik, kolik si na to jídlo vyděláme a že rozežráním se skutečně díru do světa neuděláme. To je první věc. A pokud nám tohle dojde, tak potom zmizí i ta věc druhá. Totiž, že my Češi jsme mistry světa ve fňukání a brečení, jak nám kdo ublížil. Čím dříve ten krach přijde, tím lépe pro budoucí generace. Hezký den

3 3
možnosti
Foto

Vykládejte to zemím kolem Středozemního moře, USA, nebo Japonsku. Ty jsou na tom násobně hůř než my a nechává je to v klidu.

2 3
možnosti