TO DO strategie

Dnes si ukážeme velice jednoduchou strategii, která vede k tomu, aby se věci staly a náš TO-DO list byl vždy prázdný. Jestliže použijete tenhle princip, kterému říkám TO-DO trojúhelník, spousta věcí se pro vás změní.

TO-DO trojúhelník má tři úrovně. Běžně se však díváme pouze na jednu jeho část, což je část TO-DO – dělání, výkonná část, je to ta nejširší základna trojúhelníku. Zapomínáme se na tenhle trojúhelník dívat právě jako na trojúhelník, který má tři části.

Zapomínáme na dvě další velmi důležité části. Druhou částí je TO-MANAGE – jak věci řídit, jak je organizovat. Často je to odpověď na otázku, jak udělat věci v té spodní základně. Jak udělat věci, které se musí stát, které se musí vykonat, které musí být hotové.

Jestliže děláme věci v té spodní základně, ale nevíme, jaký je nejrychlejší a nejefektivnější způsob, možná zde ztrácíme veliké množství energie. Možná tady dělají vaši lidé ve vaší práci, ve vašem týmu věci, které by vůbec dělat neměli, nebo je dělají způsobem, kterým by je dělat neměli. K tomu je potřeba se aspoň několikrát během dne přesunout do úrovně TO-MANAGE.

A nesmíte zapomenout na třetí část, na špičku toho trojúhelníku, což je TO-LEAD – vedení. Tady je naše vize a naše proč. Proč věci děláme? Proč je děláme právě takhle? Pokud totiž zapomenete na tuhle vyšší úroveň, tak za chvíli zapomenete, proč se věci dějí, proč ve vaší firmě ty věci děláte. Také zapomenete na to, jestli je děláte efektivně, jestli byste je náhodou už neměli dělat nějakým jiným (jednodušším) způsobem.

Tohle jsou tři úrovně, které vám dávají celkový obraz. Zkuste se každý den ráno zastavit na úrovni VÉST – kam dnešní den směřuje, kam dnešní den vede, kam směřuje vaše práce, vaše kroky? Které věci na vašem TO-DO listu vedou k vaší vizi, k vašemu cíli, k vašemu proč? Jakým způsobem je budete realizovat, jakým způsobem je budete řídit, jakým způsobem je budete vykonávat? Následně je budete muset vykonat.

Aplikujte TO-DO trojúhelník nejen na svou práci, aplikujte ho samozřejmě pro řízení týmu, aplikujte ho ve firmě, aplikujte ho ve spolupráci. Tenhle pohled, kdy se u různých úrovní díváte na to, co potřebujete udělat, je něco, co vám obrovsky poslouží.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Kirš | středa 25.3.2015 11:02 | karma článku: 4,72 | přečteno: 332x
  • Další články autora

David Kirš

Co je to Každoden?

23.4.2015 v 10:04 | Karma: 4,18

David Kirš

Jak na problémy?

14.4.2015 v 10:11 | Karma: 4,29

David Kirš

Jak teče energie ve firmě

7.4.2015 v 13:21 | Karma: 4,74

David Kirš

10X Myšlení

30.3.2015 v 15:44 | Karma: 4,30