Jak přemýšlet jako úspěšní lidé

Dnes už nejspíš většina lidí začíná chápat, že úspěch nemá nic společného s tím, co je někde venku, kde jsme se narodili, co jsme studovali, jestli jsme z chudých, nebo jiných poměrů, ale že úspěch má něco společného s naší myslí.

Všichni o něčem sníme a rozdíl mezi úspěšným a neúspěšným člověkem je, jak k té naší představě přistoupíme. Pokud si někdo řekne: tohle bych chtěl, ale já nejsem jako oni, tak neúspěšný člověk přestane věci dělat. Naopak úspěšný člověk začne přemýšlet, jak to udělat, aby byl jako oni.

Někdo si zase řekne, že tohle a tohle neumí. Neúspěšný člověk se opět zastaví a nic neudělá. Člověk úspěšný začne řešit, jak se naučí, co zatím neumí.

Dalším příkladem je, zda něco máme, nebo nemáme. Úspěšný člověk si položí otázku, co může udělat, aby tu danou věc získal. Neúspěšný člověk si například řekne, že nemá peníze, a tak nemůže pokračovat, a tím to pro něho končí.

Můžete si to představit jako kruh, na kterém jsou otázky, které všichni známe: proč, co, kdo, kdy, kde a jak.

Nejprve je třeba si klást otázku proč. Proč tu věc chcete, proč se tím chcete zabývat, co vám to dá, jaký je důvod, proč se do téhle věci chcete pustit? Ve chvíli, kdy znáte svoje proč, můžete se pustit do otázky co. Co musíte udělat, abyste uspěli? Co je třeba? Jaká strategie, jaké nástroje, co potřebujete k tomu, abyste se do vašeho cíle dostali? Tím se dostanete k třetí části a tou je kdo. Kdo vám může pomoci? Kdo vám může poradit s tím, co nevíte? S kým můžete spolupracovat, kdo má informace a zdroje, které nemáte? Ve chvíli, kdy máte kdo, můžete postoupit dál a můžete začít ty věci dělat v čase. Můžete se ptát otázku, kdy je začnete dělat a kde je začnete dělat. Začnete ty věci sestavovat. A až nakonec se podíváte na to, jak ty věci dělat. Často odpověď na otázku jak není známá na startu, ale objeví se až po cestě.

A tak se nikdy nevzdávejte a nezastavujte se před situací, kdy nevíte, jak dál, kdy něco nemáte, kdy máte pocit, že nejste dostatečně dobří, že nemáte dostatek věcí nebo dostatek schopností. Tohle je zastavení jen pro neúspěšné lidi. Úspěšný člověk se vždycky ptá, jaký je další krok.

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Kirš | pondělí 16.3.2015 14:06 | karma článku: 7,98 | přečteno: 582x
  • Další články autora

David Kirš

Co je to Každoden?

23.4.2015 v 10:04 | Karma: 4,18

David Kirš

Jak na problémy?

14.4.2015 v 10:11 | Karma: 4,29

David Kirš

Jak teče energie ve firmě

7.4.2015 v 13:21 | Karma: 4,74

David Kirš

10X Myšlení

30.3.2015 v 15:44 | Karma: 4,30

David Kirš

TO DO strategie

25.3.2015 v 11:02 | Karma: 4,72