Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Zkusím otázku zodpovědět, dobře?

Nemá.

Kromě několika procent - jak to jen slušně říct - podivínů, kteří nepostřehli vývoj minulých 24 let a zbohatlíků, kteří z něj profitovali, se nedá zvítězit založením kampaně na zrušení členství v EU.

Všichni totiž víme, že mezi zeměmi EU27 jsou země s podstatně nižší korupcí i podstatně menším tempem růstu veřejného druhu - při stejné evropské legislativě.

Takže v tom členství ten hlavní problém nebude, že?

2 4
možnosti
RK

To je jednoduchý. Svobodní jsou něco jako ekologové. Když někdo nechce, aby mu za barákem vedla dálnice, tak si najme partu tzv. ekologů, kteří podávají žaloby, demonstrují, přivazují se k buldozeru. K tomu si někdo vymyslí že tam hnízdí velmi vzácný a chráněný pták a dálnice nebude....  Nejgeniálnější ekonom všech dob, profesor Václav Klaus, dostal strach, že někdo z Bruselu začne rejpat do zlodějin, které se tady beztrestně za bílého dne už přes dvacet let odehrávají, tak si jeho pohrobci založili stranu, která pod záminkou tzv. osobní svobody, suverenity aj. keců, bude proti Bruselu bojovat.

2 1
možnosti
JS

Zaujal mě v článku jeden detail. EU nám dala nevím kolik miliard. Opomenu to "dala", ale je někdo schopen mně poradit, kde najdu oficiální seznam toho co se za peníze z EU v ČR vybudovalo?

1 1
možnosti
AK

Škoda práce to hledat.

Evropské dotace, které "kontroluje" MF ČR, se obvykle mafiánsky rozkradly.

4 1
možnosti
AK

Nabádáte nás, abychom se nedivili, že pravicová vláda zvyšuje daně.

Nedivím se, ovšem počátek je jinde - ve snižování daní v konkurenci s potřebou naplnit rozpočet. Koho zdaním, abych ten rozpočet naplnil? Mám na vybranou buď firmy, nebo občany a mezi nimi spíš ty bohaté nebo chudé. Jiná cesta k naplnění rozpočtu totiž není.

U nás se daně (ale snížily se i odvody) firmám postupně snižovaly celkem o 20%-ních bodů, zavedli jsme lineární daň z příjmů - abychom "netrestali úspěšné" (ta je díky zastropování souvisejících plateb fakticky degresivní a to je světová rarita - srovnej např. s "bolševizmem" Švédska, kde je progresivní daň z příjmů až max. 56,4%). No a to má svoji druhou stránku, o které se už nemluví - musím potrestat chudé. A tak zvýším sazby DPH, čímž nejvíce postihnu ty chudé (oni nemají z čeho tvořit úspory), u nichž spotřeba tvoří nejvyšší procento výdajů. Bohatých se to nijak zvlášť nedotkne - u nich tvoří spotřeba jen zlomek jejich výdajů. Stejně jako se to příliš nedotkne firem - ty platí saldo.

4 1
možnosti
AK

Současně minulá vláda založila v roce 2010 svou existenci na strachu.

Strach z bankrotu a z osudu Řecka, strach že "nebude na důchody" když neprovedeme reformu a na nižších úrovních strach z exekutora a z nezaměstnanosti.

Kdo jedině potřebuje penzijní reformu jsou soukromé fondy, které z ní budou profitovat.

Co současné elity (možná přesnější bude říci "elity") od státu potřebují?

Role státu je být dodavatelem určitých služeb pro soukromý sektor. Dodavatel musí být poslušný a poskytovat to, co se od něj žádá – stabilitu, bezpečí pro podnikání a v ideálním případě i legitimitu pro aktivity „elity.“ Zároveň ale za své služby od „elity“ nesmí chtít platby, naopak je jeho povinností nabízet k „volnému používání“ určité sektory, které dříve podléhaly jen státu, ale na kterých je možno si pořádně namastit kapsu. Samozřejmostí je pak rozdělování veřejných zakázek mezi své přátele, kteří se později odvděčí financováním volebních kampaní. U vzdělávání už dávno nejde o šíření kritického myšlení – to by mohlo být elitě nesmírně nebezpečné –, ale o dodávání poslušné, disciplinované, plně technokraticky uvažující třídy, která bude plnit pokyny „elity“ a přitom si bláhově myslet, jak si žije svobodně a „dělá kariéru.“ Platilo vždy, že nejlépe slouží ten, kdo neví, že slouží…

Myslíte, že to změníte vystoupením z EU? Já ne.

3 1
možnosti
AK

Ještě by to chtělo vyprávět pohádku o tom, jak pravice nenávidí přerozdělování, zatímco levice „bere těm úspěšným a pilným a dává líným nemakačenkům.“

Když se ovšem ohlédneme zpátky na uplynulých 24 let, vidíme pravý opak - nikdo nepřerozdělil národní bohatství tak rasantně jako právě pravice.

Velmi případným příkladem je celá transformace - počínaje kupónovou privatizací až ke vstupu nadnárodních koncernů (placeném investičními pobídkami z našich daní).

Ukázalo se, že když se elity řídí učebnicovými poučkami, co všechno dokáže trh napáchat. Kecy o tom, že Trh rozhodne (jako když se z Božích výšin snese deux ex machina) slouží jen k zakrytí pravého stavu věcí, k dominanci určitých účastníků nad jinými i k tomu, že případná „pravidla“ hry nejsou ani náhodou neutrální a čím dál častěji jsou tvořena takříkajíc na zakázku.

Pravice redistribuuje skrytě, na rozdíl od reformistické levice, která hovoří o tom, že selhání trhu je třeba napravit. Pravice redistribuuje a vytváří si tak pevné klientelistické sítě, které už Českou republiku obepnuly jako pavouk mouchu. Vše maskuje jinými cíli: zaváděním tržní ekonomiky (vzpomeňme na zhasnutí světel a na slavný výrok o tom, že nejsou špinavé peníze). To zcela odpovídá neoliberální víře, že volný trh se nastaví tak nějak sám a zdroje se samy od sebe přemístí správným způsobem. Že se „správným způsobem“ bezesporu přemístí k tomu, kdo má více informací a známostí, o tom už se ale mlčí.

V současnosti se provádí obrovská redistribuce a to s krycím názvem operace „fiskální konsolidace.“ Její první část spočívá ve vydlabávání veřejného sektoru a jeho privatizaci - viz II.pilíř, reformy zdravotnictví. Druhá redistribuce už není tak viditelná. Týká se dopadů „fiskální konsolidace“ á la Kalousek, která nemůže vést k ničemu jinému než je zvyšování podílu dluhu na HDP.

2 3
možnosti
AK

Takže nesouhlas s tím, že pravice redistribuuje sice skrytě, ale jak ďas?

I když to na první pohled tak nevypadá, pravici se podařilo vytvořit ideální perpetuum mobile: růst dluhu si vyžádá další škrty – další části veřejného sektoru s touto argumentací předáme vybraným částem soukromé sféry a zajistíme si tak a) rentu do dalšího období b) financování volební kampaně c) obojí – další růst dluhu budeme krýt vydáváním dalších dluhopisů – finanční trhy a ratingové agentury naši „zodpovědnou“ škrtací politiku, při které si taky přijdou na své, ocení vysokým ratingem, kterým budeme své oponenty mlátit po hlavě.

Bohatým skupinám nabídneme koupi českého veřejného dluhu. Ty části obyvatelstva, které již dnes neplatí žádné daně a hromadně přesídlují do daňových rájů, se mohou těšit na úroky, na které se jim bude skládat zbytek (chudšího) obyvatelstva. Jako věřitelé se v případě koncentrace dluhopisů u několika osob či firem stávají i mocenskou pákou.

Pravice si touto „skrytou“ redistribucí, kterou vydává za zcela přirozenou ("tržní"), zajišťuje finanční a mocenské zázemí dost silné na časy, kdy by přeci jen nemusela vyhrát volby...

A prohra v volbách vypadá velmi pravděpodobně, alespoň v nejbližší budoucnosti, že?

0 1
možnosti
RK

Pravice, ani levice, naštěstí šanci nemá. Šanci mají pouze středové strany, nikoliv extrémistické, jako třeba Komunisti, Machovci a další svoloč.

3 3
možnosti
ZJ

Vy jste asi pěkně přisát.

0 2
možnosti
PH

Má u nás pravice ještě šanci?

říkám nemá. Odpověděl jste si sám. EU nedopustí aby v Evropě mohli být uplatňovány konzervativní hodnoty. Vždyť na direktivním řízení, regulaci, dotacích apod. stojí její  politika a tím si  podmanila státy Evropy.

2 3
možnosti
Foto

nesnažte se vyvléci ze zodpovědnmosti. Tím, kdo zde cca 20 let vládnul, prožral státní majetek za cca 5 bilionů a k tomu udělal 1,5 bilionu dluhů, byla právě pravice. Jen se nestyďte, pravicový voliči.

6 12
možnosti
Foto

Ale prdlajs, pravice tady nevládla ani nebyla nikdy. Žádná vláda po revoluci nechtěla omezovat vliv státu, akorát jen zvyšovala daně a zaváděla nové úřady, unie neunie. To jsou typické znaky levice. Cílem vždy bylo co největší přerozdělování, protože při tom se dá víc nakrást. Je úplně jedno, jestli byla u vedla ODS nebo ČSSD - dělaly to obě strany.

10 1
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x

Seznam rubrik