Kvalitní špekáček? Žádný problém!
Bohatá sklizeň - prostě BuřtobraníMBK
Počáteční nadšení zbrzdily vtíravé otázky: „Zvládneme to? Je vhodné hovězí maso z krávy nebo z vola, či snad z býka? Co to je kutr?“ a mnohé další. Internet, známí a neznámí poradili a my mohli začít s přípravami. To by člověk neřekl, co všechno je potřeba k udělání (ne)obyčejného buřta. To máte: mlýnek, střední šajbu, jemnou šajbu, sud na udírnu, cihly na topeniště, tyčky na zavěšení, kouřovod, víko, teploměry, hrnec na dovaření, nabíječku, střeva, hovězí maso, vepřové maso, vepřové hřbetní sádlo, led, a hlavně původní nefalšovaný recept na špekáčky z masa!!! To ale není všechno! Taky pívo, aby u toho nebyla žízeň, rum, aby nebyla taková zima (základní předpoklad úspěchu je, že při zpracování masa před uzením není surovina ohřátá na víc než 5 stupňů celsia!). Poslední podmínka vlastně určila i termín, a tak jsme již v týdnu před 19. březnem koupili od řezníka potřebné maso a nasolili ho. Upěchované jsme ho pak dali do lednice. V pátek 18. 3. 2011 začal neoficiální první ročník Trampského buřtobraní. Úmyslně jsme na akci nikoho nezvali – výsledek nebyl jistý, takže jel jen ten, kdo se sám staral, zda se někam jede. Sjeli jsme se na naše oblíbené místo – na chatu lesáků kousek od zámku Hrubá Skála, kterou jsme si již čtyři měsíce dopředu zamluvili. Růžičci přivezli cajky typu velký mlýnek s jemnou šajbou, novou udírnu udělanou ze starého sudu, bukové piliny atp. Já s Bobinou jsme dovezli proleželé maso, nabíječku do střev, recept… Pajda dovalil soudek Svijan, pípu a prasečí hlavu na ovar. Pivoš s Luckou přivezli Elišku, a dva litry rumu a Banjo přivez sebe a kytaru. Mohlo se začít! Začali jsme pár výbornýma pivkama, nějakým tím rumem a šli ven do zimy semlít maso. Na velkém mlýnku nám to odsejpalo, takže za hoďku už jsme byli zpátky v teple a pomleté maso zase v chladu lednice. Začala kultůra. Někteří se kulturnili hodně dlouho do noci, ale všichni nakonec usnuli spánkem spravedlivých a prochrupkali se až do sobotního rána.
Po snídani začal Vojta s Pajdou stavět udírnu, Banjo štípal dříví a holky se daly do krájení špeku. Došlo ale k nepředvídané události. Pruhy (řemeny) sádla zasmrádly a to jsmedo našich exkluzívních buřtů nemohli dát . Bobina s Růžou tedy hupsly do auta a odfrčely do Turnova shánět čerstvé prasečí. Já zatím vyndal namleté maso z lednice a z části hovězího jsem vymíchával dlouze spojku, neboli jemný prát. Po půlhoďce jsem to přidal do vaničky k ostatnímu jemně umletému masu a rukou to míchal a míchal a míchal… Pivoš mi z ledu dělal sekyrkou ledovou tříšť, kterou jsem do vznikajícího díla vmíchával a zapracovával. Teplota vzduchu byla kolem pěti stupňů, a tak jsme se nemuseli bát, že se nám oddělí tuk od masa. Holky dorazily z města, kde pořídily, takže se mohlo krájet. Já ještě zamíchal do jemné směsi koření a postupně začal do díla zapracovávat přibývající kostičky špeku. Po více jak dvou hodinách míchání se zdálo dílo hotové. Udělali jsme jeden karbanátek, ochutnali, dosolili a mohlo se nabíjet do střev a vázat. Zpočátku nám to moc nešlo, ale nakonec, jak se všichni okolo pomalu učili, začala nám práce jít od ruky. U této práce jsme se vystřídali vlastně všichni. Jeden člověk točil klikou malého mlýnku, další cpal do mlýnku maso, další držel střevo na nabíječce a další (Pajda) vázal jednotlivé špekáčky provázkem. Bylo naraženo a navázáno. Mohlo se udit. Teď začala fáze hlídání teploty a čekání. Na ohni se mezitím vařil ovar, takže se mohlo i začít hodovat. Než jsme se nadáli, byl čas první várku špekáčků vytáhnout z udírny a dát jí tzv. dovařit. Vše nám perfektně vycházelo. Po krátkém dovaření, jsme už pěkně vybarvené buřty dali zpět do udírny usušit a v počínajícím šeru jsme je později navěsili na špagát mezi stromy vychladnout. První zakrojení a ochutnání nám skoro vehnalo slzy do očí. Byly to slzy dojetí i radosti. Podařilo se!!! Božská mana, delikatesa největší!! Opravdová mňamka. Na tom se shodli všichni. Začalo se poklízet. Sbalila se udírna, uklidilo kolem ohně, slila voda z ovaru na polévku a šlo se do tepla vyhřáté chaty oslavovat. Ostatně, bylo co! Uvnitř jsem slavnostně předal všem zúčastněným certifikáty pravých pečbuřtů. Všichni si je zasloužili. Dosáhli jsme vysněné mety každého správného pečbuřta – vyrobili jsme si vlastní nefalšovaný špekáček, který chutnal stejně jako ten prvně vyrobený na zemské výstavě v Praze roku 1891. Společnými silami jsme dokázali to, co nám řezníci a uzenáři dlouhá desetiletí odpírali. A stálo to za to. Nepochybujeme o pokračování tradice. Až skončí léto a přijdou první ranní mrazy, zvítězí chuť na pořádný buřt a my se opět sejdeme.
Večer se s námi rozloučila poslední kapka piva ze sudu. S tím se ale počítalo, takže, kdo chtěl, mohl si dát čaj, rum, plechovkáče a nebo zlatý hřeb – ovarovou polévku s kroupami, bohatě okořeněnou česnekem. Banjo nám opět zahrál, ale pak Růža přinesla karty a zasvětila nás do hry Uno, které jsme zcela propadli – hlavně Banjo. Hrálo se až do půlnoci a pak jsme se všichni příjemně unavení uložili ke spánku. Byla jasná noc a měsíc v úplňku, který byl zrovna ten den neobvykle blízko zemi a prozařoval noční oblohu.
Ráno se muselo uklidit, sbalit a pak došlo na slavnostní okamžik. Zapálil se oheň, nabodly se buřty na pruty a opékalo se. První degustace moudných buřtů dopadla navýsost dobře. Všichni si pomlaskávali a byla jen jediná výtka – střevo z Cutisinu nebylo, tak jemné, jak nám bylo slibováno. Aspoň máme příště co zlepšit. Po společné fotce došlo ještě na hru Uno a pak už jsme se rozjížděli plni dojmů k domovům.
P. S. Záměrně není v textu uveden přesný recept, ale jen suroviny. Do pravých špekáčků jsme nedali ani mouku, ani sóju, ale bylo v nich jen maso a voda potřebná k vymíchání díla + koření – vše v ideálním poměru. S úctou k poctivým uzenářům, jsme konstatovali, že výroba špekáčku je vlastně docela věda. Ovšem, to, že se nám hned napoprvé opravdu povedly, nás potěšilo a oblažilo pýchou. Na cestu domů, dostal každý poctivou vonící výslužku. Z deseti kila surovin se udělalo 81 špekáčků, které jsme si rozdělili. Jediný Banjo odmítl – je to prostě pečbuřt v utajení :-).
Buřtům zdar, poctivým zvlášť!
Stanislav Khol
Není nad to být okradený

V našem státě je spousta okradených – kdybych to měl brát doslovně, tak okrádáni jsou všichni zaměstnanci, kteří odvádí „pojistné“ a daň z příjmu. O tom ale ani moc psát nechci. Chci psát o tom, jak jsem byl okraden já. Chci psát o tom, jak se dá také „podnikat“ v realitách. Chci psát o podnikateli panu Diblíkovi z Mladé Boleslavi a původně jeho projektu Chrást u MB.
Stanislav Khol
Ostaš - král polického kraje

Ačkoli nepocházím z východních Čech, mám zde jedno oblíbené místo, kam se rád vracím.
Stanislav Khol
Jizerské hory na sklonku babího léta

Létu už sice definitivně odzvonilo, ale já se alespoň prostřednictvím fotek z posledního víkendu měsíce září vracím do nazlátlého babího léta v Jizerských horách.
Stanislav Khol
Není kuřák jako kuřák

Možná si prezentací tohoto názoru přivodím vlnu kritiky od potrefených, ale prostě mi to nedá a musím s ním ven. S názorem, samozřejmě.
Stanislav Khol
Naše (ne)vydařená dovolená 2011

Protože jsme loni byli na dovolené v zahraničí, řekli jsme si, že letos vystačíme s tuzemskem. Vlastně nás k tomu i tak trochu tlačila nepříliš dobrá finanční situace. Podařilo se mi najít na internetu zajímavé a poměrně levné ubytování v Beskydech kousek od Ostravice. Nikdy jsme tam nebyli, dlouho jsme tedy neváhali, pobyt zamluvili a zaplatili zálohu. Ubytovatel už na netu upozorňoval, že se jedná o turistické ubytování.
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala
Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...
Írán popravil agenta Mosadu, americký útok rozzlobil Húsie, Hamás i Irák
Sledujeme online Írán v neděli popravil muže, kterého odsoudil jako agenta izraelské zpravodajské služby Mossad. Jde...
USA zaútočily na Írán neviditelnými B-2, nejdražším vojenským letadlem všech dob
Americké bombardéry B-2 Spirit, které USA použily při svém nočním útoku na íránská jaderná...
RECENZE: Alanis Morissette se na Metronomu hlavně přehrabovala v minulosti
Premium Hlavní hvězdou sobotního večera festivalu Metronome Prague byla kanadská zpěvačka Alanis...
Zaútočili jsme na jaderné provozy v Íránu, oznámil Trump. Teherán hrozí odvetou
Sledujeme online Spojené státy v noci na neděli zaútočily na tři íránské jaderné objekty, které zcela zničily,...

Řidič technologické dopravy
Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Praha
- Počet článků 14
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1664x