Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Nenapadá mě nadávka nebo citoslovce podivení, které by v sobě neneslo přímo nebo zkresleně jméno křesťanského nebo pohanského Boha. Za tu tisícovku let se to prostě vrylo do jazyka. Do Pjeruna zní asi lépe než do zadele a "probůh" zní lépe než "a k.....a". Nějak mi to nevadí a je to součástí mé mluvy, ačkoliv nejsem určitě pravidelným návštěvníkem kostela. A historické budovy by měly zůstat historickými i se svými nápisy. Nebo se budou časem přepisovat i hieroglyfy na egyptských chrámech, protože nejsou v souladu s nějakým moderním a značně pomíjivým názorem? Totéž platí o historických obrazech, sochách a podobně. Kdo ničí nebo mění historii, bude si ji muset prožít znova. Z historie si musíme vzít ponaučení, ne ji křivit a předělávat.

2 0
možnosti
JK

J51a27n 91K63a89r13a67s52e55k

7. 11. 2022 20:19

[...]A historické budovy ...[...]

ta budova tam uz stoji cele 2 roky ...:-);-D;-):-P

1 0
možnosti
PJ

KAZDA vlada je lidem dana Bohem.

Proto je ted na lidech se zamyslet nad sebou a ptat se - proc mame vladu jakou mame? Co je v nas, ze nam ji Buh dal? Muzete si byt jisti, ze Buh to kazdemu, kdo je uprimny a nezasel prilis daleko, ukaze.

Ja doufam, ze sam jeste nejsem prilis daleko, kde se uz neda cinit pokani. Pomahej mi Buh!

1 0
možnosti

No jo, ale ten jejich bůh je multikulturní bordel.

1 0
možnosti
PJ

Pokud se Evropa neobrati zpet k Jezisi Kristu je to jeji konec, to co je videt na Ukrajine je z Bozi milosti ukazka, co se chysta na cely svet:

Soud.

0 0
možnosti
PS

Zas tak jednoznačně to nevidím.

Z hlediska přepisování historie s Vámi souhlasím.

Nicméně ten nápis přeloženo googlem:

"V žádném jiném, v žádném jiném jménu daném lidem není spása, než ve jménu Ježíšově, ke slávě Boha Otce. Aby se ve jménu Ježíše sklonila všechna kolena, která jsou na nebi a jsou na zemi i pod zemí“

Jako ateistovy mi ten nápis nevadí, ale nejspíše jen protože žiji ve státě kde je svoboda náboženství a práva máme daná ústavou vytvořenou lidmi a nikoliv tou či onou náboženkou knihou s mnoha možnými výklady, protože si je každý může přeložit a vyložit jinak, výklady které by pak fanatici prosazovali jako jedinou pravdu.

Kdybych se měl rozhodovat já, nápis bych paní usměrňoval k tomu tam ten nápis nechat a pokud vadí, jen bych k němu taktně esteticky vhodně uvedl letopočet a původ nápisu (aby bylo na první pohled jasné že se jedná o historickou záležitost)... ona ústava nedává nikomu povinnost ani právo aby na ostatních vyžadoval pokleknout před jakýmkoliv jednotlivým bohem.

4 0
možnosti
PS

P87e61t55r 51S26k51á89c27e68l

7. 11. 2022 20:18

Výstižně jste problém popsal z Vašeho pohledu. Jen nesouhlasím s formulací..." tou či onou náboženskou knihou", neboť je jen jedna kniha, tou je Bible. Není mnoho jejich výkladů, zvláště tam, kde se potvrdí naplnění předpovědí podle ní. K závěru Vašeho příspěvku - není jakýkoliv bůh, Bůh je jen jeden, viz Desatero Božích přikázání. Předpokládám, že coby slušný člověk souhlasíte se všemi body Desatera.

0 1
možnosti
Foto

Nějak jsem se nedozvěděl, co ten nápis hlásá, ani v odkazu to není. Solidní autor by jej uvedl v originále a případně i s překladem.

2 0
možnosti

Die Kuppel ist mit einem Kreuz und einer goldenen Inschrift verziert. Darauf steht: »Es ist in keinem andern Heil, ist auch kein anderer Name den Menschen gegeben, denn in dem Namen Jesu, zur Ehre Gottes des Vaters. Dass in dem Namen Jesu sich beugen sollen aller derer Knie, die im Himmel und auf Erden und unter der Erde sind.«

Zdroj: http://www.spiegel.de, 2. 11. 2022 ("Claudia Roth verteidigt Kunstprojekt zu Bibelzitaten am Humboldt Forum").

0 0
možnosti
JK

Inu, hlupáci se najdou všude. A u bývalých "východních" Němců se nedivím. Ti byli vždycky "kam vítr, tam plášť".

0 0
možnosti
LK

Tak zelení jsou novodobí komunisté, takže jejich aktivity přesně odpovídají tomu, jak se chovají komunisté.

5 0
možnosti
DM

Já bych je úplně s komunisty nesrovnával (resp. neztotožňoval), ale je faktem, že tak jak byli na začátku 20.století "progresivisty" komunisté, tak se projevili na konci téhož století jako progresivisté Zelení.... Jen nevraždí opozici (a "nepřívětivé" soukmenovce), ale zlo, které páchají na sociálním a ekonomickém vývoji společnosti (a na elementárním "common sense") rovnocenné JE.... Jedinými snsitelnými "zelenými" byli v české historii agrárníci, resp. ještě spíše Strana konzervativního velkostatku.....

1 0
možnosti
RG

Do kostela možná chodí méně lidí, ale to neznamená, že církev má menší vliv.

0 0
možnosti
LK

Tak třeba u nás církev nemá vůbec žádný vliv.

2 0
možnosti
JB

Už dlouho mám pocit, že ateista je sprosté slovo. Věřící člověk nejsem a nebudu, ale tohle je moc

4 0
možnosti
PS

P34e32t34r 26S62k81á62c71e15l

7. 11. 2022 20:28

Nedělejte si představy. Ateista je člověk, který i tak věří, věří v prázdnotu po smrti, atp. A nikdy neříkejte nikdy, protože i vědci, kteří se rozhodli nastoupit cestu tak, aby prokázali neexistenci Boha, nakonec se stali věřícími. Obráceně to ani nejde.

0 0
možnosti

Klasický souboj ideologií/věřících. Jedna věřící ve jménu své víry chce "pálit knihy". A další ideologii, která nedávno knihy ještě pálila a klidně by si to zopákla kdyby byla u moci, se to moc nelíbí.

Pálení knih je samozřejmě fuj a paní nemá ve vedení demokratické země co dělat, ale určitou ironii tady nelze nevidět.

3 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1267x
Slunce, moře a vítr ve vlasech. Klid, pohoda a uvolnění. Sklenka dobrého vína a společnost milých lidí. Děti a rodiče. Víc toho člověk k životu většinou nepotřebuje. A pardon, ještě zdraví.

Seznam rubrik