Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J39o39s31e28f 33P16o15t53r

20. 3. 2023 21:45

A vy jste paní autorko katolička? Jestliže ne, proč se o to zajímáte? Vy jste totiž to hlavní nepochopila. Obáváte se o zneužívání, uvedla jste k tomu příslušná čísla?, víte o tom, že zneužívání je ve všech oblastech společenské lidské činnosti - divadelní, pěvecké, taneční soubory, sportovní oddíly, vojna ...? Problém, který vy nechápete je ten, že je to selhání jednotlivce, nikoliv systému - a vy zde jako správná neomarxistka, to na katolickou církev hážete jako selhání systému.

Další problém je, že vy lavírujete kolem toho zda je to součástí posvěcení kněze, že se toho nemůže zbavit. Pochopte, že nikoliv, je to jen administrativní zásah z minulých staletí, který lze jedním podpisem papeže zrušit.

Ale hlavní věc proč se na tom trvá je lidská přirozenost. Člověk je duální bytost, je na jedné straně nadán tělesnými pudy, na druhé straně rozumovým vědomím. A co je evropská civilizace křesťanskou evropskou civilizací, jejím základním apelem je překonávat pudy ve prospěch rozumu - a to by právě katoličtí kněží měli reprezentovat a myslím, že v drtivé většině to tak reprezentují.

2 0
možnosti
Foto

A co je na celibátu rozumného? Stojí na velmi vratkých důvodech a opírá se pouze o tradici nikoliv z původního křesťanství. Jde proti lidské přirozenosti-udělal snad Bůh při stvoření nějakou chybu, kterou musel člověk za toho tupce napravit? Člověk je duální bytost, ale má se pokusit svou polaritu uvést do souladu, nikoliv potírat jednu na úkor druhé. To nikdy nepřináší nic dobrého.

1 0
možnosti

Tak jako z alchymie povstala chemie, jako z astrologie povstala astronomie, tak i v oblasti náboženství zjevně dojde k oddělení jistých věcí od pravděpodobných. To už se děje. Obdobně i v morálce. Postupně stavíme na Janově citátu, že Bůh je Láska! A to předznamenává změny, které jsou pro nás zatím v nedohlednu. P.P.František je papež budoucnosti, tak jako řada věřících mezi námi. Homosexualita je dar Boží, je to neuvěřitelné, ale je to tak! Celibát není šťastné řešení! Pohrdání Božími dary, jako je erotika a sex, vnímám jako pohrdání Boží plodnou, tvořivou Láskou! Ale i to se jednou promění.

Znal jsem kněze, který žil veřejně se svojí kuchařkou a měl s ní dvě děti. Poslali ho sloužit do pohraničí. Církevní hodnostáři a věřící s ním pohrdali. Kromě svojí ženy a dvou dětí neměl nikoho. Jeho vztah k Bohu byl vysoce intenzivní!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Deviace s celibátem nesouvisí. To by se muselo připustit, že homosexualitě, zoofilii či pedofilii se lze "naučit" a pak by ovšem vyvstávála otázka "léčby".;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Slunce, moře a vítr ve vlasech. Klid, pohoda a uvolnění. Sklenka dobrého vína a společnost milých lidí. Děti a rodiče. Víc toho člověk k životu většinou nepotřebuje. A pardon, ještě zdraví.

Seznam rubrik