Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

V kalendáři je Kosma. Nikoli Kosmas. Kosmas je latinisovaná podoba Kosmy, kterou ale malé děti obvykle neumějí správně skloňovat.

0 0
možnosti
IH

I24r24e77n39a 57H94r21u14b63á

15. 1. 2014 19:47

Mě přijde, že taková jména dávají děckám  "chudáci", kteří ale chtějí být zoufale in a někam se dostat a hrát si na něco víc. Tak holt aspoň to jméno pro děti, případně hodně jeté SUV bez výbavy a nejubožejší dům v satelitu vedle přistávací dráhy letiště  :-)

2 1
možnosti
JC

To je pravda. Je to dlouhodobá zkušenost matrik, že vyjma cizinců jsou exotická jména typická právě pro nižší sociokulturní vrstvy obyvatelstva. Ve střední a vyšší třídě se taková exotika nevyskytuje.

1 1
možnosti
Foto

Elsa je moc hezké jméno :)

1 1
možnosti
Foto

Taky bych řekla, že není nejhorší:-) Varianta jména Eliška. Ten Kosmas..no, proti gustu. Tak se jmenovala doga ve filmu Šeptej a říkalli jí Kosmy:-)

1 1
možnosti
AN

Jak si každý pojmenuje dítě, je jeho věc, ale děti jsou docela škodolibé a rády se posmívají, všem těm Kryšpínům, Kosmasům, Kašparům, ne že by se děcka neposmívala i těm s běžnými jmény, ale přece jen je ty nezvyklé   lákají více. Dokonce jedna matka chtěla pojmenovat svoji dceru  Evropa, nevím, jestli tak nakonec učinila.

0 0
možnosti
PP

Tohle jsou ale jména docela nevinná, Elsa je prostě Eliška, Elizabeth, Alžběta a Kosmas je sice z řečtiny a zvláštní (je ji jasné, co vám obě jména evokují), ale pokud má vhodné příjmení připadá mi pořád lepší než ony zmiňované Nicol, Jesiky atd.

Jsem spíš rád, že se lidé "odvazují" a netrvají jen na Janech, Petrech a Pavlech.... není zrovna příjemné, když jsme byli v jedné třídě od každého jména tři, čtyři ...

0 0
možnosti
IH

I43r24e19n92a 34H87r36u53b71á

15. 1. 2014 19:48

Tak můj syn je Richard a v celém ročníku (5 tříd) je sám. Zato různých Tadeášů a Oliverů je jak smetí.

1 1
možnosti
Foto

Děkuji za článek, určitě vám dal hodně práce. Líbí se mi, jak jste to vzal od historie až po současnost, to je téměř diplomka!

1 1
možnosti
PP

;-D R^ stejně jako Lála svého času, když tvrdil že nějaké jméno neexistuje, aniž by ho jedinkrát naťukal do strejdy gůgla.

1 1
možnosti
LJ

Na matrice mají jakýsi seznam a lze zapoisovat pouze jména, ketrá v něm jsou. V mnoha zemích, například v USA, žádný seznam nemají a zapíšou jakékoliv jméno, které si rodiče vymyslí. Jelikož všichni lidé nemají stejný vkus, task se holt pohled na výběr jmen liší. Já bych v tom neviděl žádnou hrůzu.

Jinak jsem se setkal s ženou, která se jmenovala Katrin Mašlonková. Nezdálo se mi, že by jí to vadilo.

1 0
možnosti
Foto

Jistá touha po světovosti se projevovala silně už v osmdesátých letech - Patrik, Denisa ...... a naproti tomu zase jména Jakub, Lukáš, Doubravka (někdy i jako vzdor a projev vlastenectví). Ale myslím, že jste trochu předpojatý a plete se Vám do toho Vaše osobní vnímání :-)  Ale někdy je to úsměvné (Denisa Voráčková, Patrik Oukrop.....

2 0
možnosti
Foto

Jaroslave, díky. Pochopil jste, že to je mé osobní vnímání a jsem na netradiční jména opravdu alergický.

0 0
možnosti
JH

J86a38n 21H95a72n10á34k

15. 1. 2014 17:00

Jedna přízemní otázka, co je Vám do toho, jak si kdo pojmenuje své potomky?

Na politickou příslušnost se raději ani nebudu ptát.

2 2
možnosti
AN

S první větou souhlas, ale ta druhá:-/ to musíte tu politiku tahat i v diskusi u jmen?

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
naštvaný, nevrlý, znechucený děním v ČR a Evropě.

Seznam rubrik