Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Lucie Paceltová

13. 3. 2012 8:48
Pěkná úvaha.

0 0
možnosti
PH

petrph

13. 3. 2012 6:51
kdybych se zeptal

Pokud budou v téhle společnosti některé  vychované děti-a pak dospělí  mluvit jen pravdu, budou pak mít lepší život?Pro pravdu se v dějinách trpělo i umíralo - ale málokdo z ní měl lepší život... :-(

0 0
možnosti
DF

Psychotic17

13. 3. 2012 1:29
.

"Je opravdu tak složité říkat pravdu?"

Ano. Lež je přirozený a důležitý obranný mechanismus. Na málokterou lež se přijde a hodně usnadňují život. Když to zavedu do extrému, bylo by pro děti užitečnější, kdybychom je učili dobře lhát.

0 0
možnosti
KS

karels

12. 3. 2012 22:38
Jako protestant, mám dotaz

je vaše nomen omen? Tedy jméno znamení? To znamená slečno Katolická jste katolička? :-)

0 0
možnosti
TT

žepré

12. 3. 2012 21:48
Ehm, mladá paní Katolická káže morálku,

ale nemá to hlavu ani patu. To jakože když dítě poslané do obchodu pro rohlíky doma zatluče, že byly rohlíky v akci a ono si koupilo žuvajdu, tak to že bude nějaká spása světa, mám tomu tak rozumět?! Autorko, bez vyžádání Vám pomůžu si udělat - možná - trochu jasno. Lež není výsledek, tedy zlý čin. Lež je prostředek, prostředek lidského chování, stejně jako nůž je prostředek technický a můžu jím krájet chleba hladovějícím i zabíjet nebohé siroty. Stejně tak se lží: Když budu lhát v mučírně, kde jsou nevinné siroty schovány před zlem, určitě pášu dobro. - Ale abych nezacházel tak daleko, lež se tak obyčejně používá na ochranu určitého soukromí (viz utajená žuvajda). Je to prostě pomyslná maska, takže vlastně taky technický prostředek (virtuální - nepočítačový). Až když pomocí tohoto prostředku začnu páchat zlo, pášu zlo. Není to žuvajda, není to ani mírné zaspání svedené na kalamitu, není to určitě ani hodina přesčas strávená s kolegou u zákusku, např. Takže jak nás odpor ke lži zlepší?

1 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1292x
Píšu, protože píšu ráda, peču, protože mám doma troubu, spím a sním, hraji a tančím, směji se i jančím podle toho, kolik je hodin a jaké je venku počasí.

www.magdalenakatolicka.cz

Seznam rubrik