Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budeme dělat džem

Ruce mám zapatlaný od tý červený sračky, lepí to a smrdí po lese a já les nemám ráda. Sem městský dítě a vždycky jím budu. Nedělní šaty po celej tejden, vykračovat si ulicí a nakukovat do výloh, lenošit a zevlovat v parku.

Číst knihu, jen tak jako, aby si ten borec vedle myslel, že sem chytrá, že sem zajímavá. Vlasy sčísnout z čela a zasunout je za ucho, předvést ty parádní náušnice s umělýma perlama, předvést se.

To sem já, Anna Krátká, Poříčí 373/155, 639 00 Brno. Je mi dvacet čtyři a sem kočka. Je mi dvacet čtyři a trávím prázdniny u babičky na venkově. K smíchu. K pláči. K naštvání.

„Jak ti to jde, Aničko?“ ptá se babča a nakukuje na mě z kuchyně. Šedivý vlasy má stažený do drdůlku, do malý koblihy s dírkou uprostřed, kterou bych ráda posypala cukrovou rýží. Kolem očí se jí rozevírají vějířky vrásek, drobné rýhy na drobné ženě krabatící papírovou kůži jako letní deštík parkovací lístek za stěračem.

„Skvěle,“ ujišťuji ji a odtrhávám další jahodovou stopku. Budeme totiž dělat džem. Speciální. Se všema „berries“, co tady v tý díře rostou a co sem musela v potu tváře a celýho těla nasbírat do proutěnýho košíku a bandasky na mlíko.

„To je dobře, to je dobře,“ přikyvuje ta bodrá stařenka, aniž by postřehla sarkasmus v mým hlase. To tady asi neznají… A jak by taky mohli, když chodí spát se slepicema a vstávají s tou samou domácí havětí? Nechápu, jak mě k tomuhle pobytu máti přemluvila. Prej „aby bábi nebyla sama“, prej „jí chybí děda“. Fajn a co já s tím? Já bych zase byla sama docela ráda a chybí mi opalování na balkóně, hlasitá hudba a psí hovna na chodníku. Ti místní psi sou tak vychovaný, že kálej do trávy a ještě to po sobě zahrabávaj. K nevíře. Fakt.

„Odpoledne se staví Pepik, tak mu nějakou sklenici dáme. To už by mohly být vychlazený…“

Hm, skvělý. A proč jako? Ať si Pepik udělá vlastní džem. Ať se prodírá křovím, vytahuje si trny z prstů a vytřepává mravence z ponožek. Ať už je to kdokoliv.

„Pepik je hodnej kluk. Bude se ti líbit. Staví se za mnou pokaždé, když přijede domů. Nosí mi med a vypráví veselé historky.“

No jasně, babi, nějakej buránek z horní dolní, se špínou za nehtama a kostkovanou košilí, to je přesně můj typ!

Očistím poslední kus titěrnýho ovoce a otřu si lepkavé dlaně do utěrky. Je čas na pauzu. Je čas na cigárko.

Venku je vedro k zalknutí, slunko praží na zápraží a nutí mě mhouřit oči. Míca se nahřívá na hromadě dříví. Když na ni zavolám, ani nezvedne hlavu, mrcha jedna. Zahnu za roh, opřu se o chladivou zeď s opadanou omítkou a z kapsy vylovím krabičku marlborek. Sakra! Je prázdná! A to bych přísahala, že v ní byly ještě včera minimálně tři cíga. Zmačkám ji a hodím na kompost. Papír se prý rozkládá čtyři měsíce. Tou dobou už tady nebudu. Tohle zjištění mě sice potěší přibližně stejně jako pravidelná dávka nikotinu, přesto se rozhodnu zásoby kuřiva doplnit. Zavolám na babču otevřeným oknem, shodím ze sebe špinavou zástěru a prosmýknu se rozvrzanou brankou.

Cesta je suchá a prašná, stáčí se mezi ploty a potom dál k asfaltce plné děr a nerovností. Svižným tempem bych po ní mohla být v obchodě za deset až patnáct minut, ale zbožňuju svoje nový konversky, proto se rozhodnu vzít to lesem kolem rybníka ke kravínu a doprava.

Je dopoledne, je všední den, klid a ticho k uzoufání, pokud nepočítám občasné zvukové projevy nezkrocené zvěře. Kopec seběhnu rychleji, než sem ochotna přiznat, často se otáčím a obezřetně kontroluju, jestli mě něco nehoní, jestli po mně něco nejde. Míjím krmelec, posed a lesní školku a pak na ni narazím.

Sedí na pařezu a bulí, bílý šaty potrhaný, vlasy rozcuchaný a maskaru rozmazanou po celým ksichtě. Zastavím se v tu ránu, div že se setrvačností neporoučím k zemi, koukám na ni jak na výprodej v Espritu a nevím, jestli ji obejít nebo projevit zájem.

„Co čumíš,“ vyřeší to za mě a otře si mokrej nos, „tos nikdy neviděla nikoho brečet?“
„Viděla,“ přiznám se, „a nečumím.“
„Čumíš. Ale mě je to jedno. Však si čum.“

Pokrčím rameny a chystám se k odchodu, ujdu pár kroků a musím se vrátit, prostě mi to nedá.

„Seš v pohodě?“
„Vypadám tak?“
„Ne… ale zdání někdy klame.“
„Jo, to jo, někdy. Tentokrát ne.“

Čupnu si vedle ní na bobek a čekám, jestli z ní něco vypadne. A ona chvíli mlčí, chvíli skučí a pak vzlykavě spustí: Jmenuje se Daniela, ale říkají jí Danko, Dani nebo Dano. Je jí dvacet dva a dneska měla mít svatbu. Ani nemohla dospat, jak se těšila, až půjde uličkou v kostele a všichni na ni budou koukat a zatlačovat si slzy zmuchlanými kapesníky. Hlavně Tonda, její první kluk, kterej jí nechal kvůli Marušce a pak se vrátil s prosíkem a se skleslými rameny. Chtěl, aby ho vzala zpátky, ona to chtěla taky, ale už byla zasnoubená s Jonášem a navíc s ním byla těhotná, teda vlastně pořád je.

Pohledem sklouznu k jejímu břichu, nadouvá se pod tou nehezkou lesklou látkou jako meloun potažený potravinářskou fólií. Nemůžu uvěřit, že je tak mladá a že už čeká dítě. Přece nežijem v Africe! Tady předepíšou gynekologové antikoncepci malým holkám snad ještě dřív, než jim krev poprvé zabarví kalhotky do ruda.

Abych zkrátila její únavně dlouhý povídání, tak Jonáš na svatbu nedorazil. Vzkázal, že si nemůže vzít někoho, kdo ho nemiluje. Dana netuší, jak se o tom dozvěděl, jak přišel na to, že ona pořád miluje Toníka, ale vlastně to není důležitý, na její situaci to nic nemění.

Sahá si na pupek a zlostně do něj zarývá prsty. Beru její ruce neobratně do dlaní, ona se mi vysmýkne a udeří se s nimi do stehen, až to pleskne.

„Nesnáším toho parchanta! Nesnáším! Nesnáším! Zkazil mi život!“

Zkazila sis ho sama, chce se mi říct, ale neřeknu to. Místo toho jen zakroutím hlavou a pokusím se ji uklidnit běžně používanými, prázdnými a dost trapnými frázemi. V utěšování sem holt nemožná.

„To není pravda. Tvůj život není zkaženej. Dyť ho máš celej před sebou. A ještě toho zažiješ, no jéje.“
„S děckem? A sama? Co asi tak zažiju? Utírání nudlí u nosu, nakupování sunaru a zásypu na zapařenej zadek? No to zní vážně výborně.“

Musím uznat, že mi docházejí slova i trpělivost. Mám toho jejího kňučení akorát po krk.

„Tak hele, to by stačilo. Neházej flintu do žita. Myslíš, že už nic nezažiješ? Tak to se sakra pleteš. Za půl roku se těmhle svým kecům akorát zasměješ. A teď se zvedni, je mi horko a mám chuť se vykoupat. A ty půjdeš se mnou.“

Jdeme mlčky. Já lehce, protože sem nalehko, ona těžce, protože za sebou táhne asi třímetrovou vlečku.

„To sou ale hnusný šaty. Ty sou z půjčovny?“
„Ne,“ hlesne, „ty mi ušila Jonášova maminka. Je švadlena.“
„Hmmm, asi pěkně blbá… Víš ty co? Mám nápad.“
„Nápad?“ nechápe, ale já už se shýbám pro jeden z ostrých šutrů, co se povalují na pěšině, a řežu s ním do sukně v místě, kde se asi nacházejí Danina stehna.
„Co to děláš?!“ piští a snaží se mi vytrhnout.
„Počkej, počkej, necukej se,“ nedám se a bodám a trhám, dokud nespatřím síťové punčošky.
„Tys – tys mi zničila šaty!“ zajíká se a vyčítavě vyvaluje oči.
„Věř mi, ty šaty už byly zničený.“

Zahodím nástroj zkázy do zmole a pokračuji v chůzi, jako bych jí dávala na vybranou. Cupitá za mnou a vzdychá, podpatky občas zvoní o kamení, občas dutě narážejí do klacíků a šustí v trávě.

K rybníku dorazíme po čtvrt hodině. Je opuštěný, zelenohnědý a z větší části skrytý ve stínu vzrostlých stromů. Najednou se mi do toho žabince lézt nechce, přesto se začnu svlíkat. Musím téhleté nanynce ukázat, že život může být zábavnej, dokonce i tady, daleko od záře velkoměsta.

„Já nemám plavky,“ informuje mě zkroušeně.
„A já snad jo?“

Fotografie: healthiermi via Compfight cc

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Magdaléna Katolická | úterý 29.7.2014 9:28 | karma článku: 10,08 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Magdaléna Katolická

Nevíte, jak nakrájet cibuli?

Nesnáším krájení cibule. Naprosto. Bulím jako malá holka a nemůžu otevřít oči. Prstama zkoumám situaci, opatrně zařezávám nůž do té zlotřilé zeleniny. Chvilka napětí, křehké křupnutí, klepnutí ostří do prkýnka. Uf, podařilo se.

16.3.2015 v 9:13 | Karma: 8,72 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Magdaléna Katolická

Usmrcení máte zdarma, když jsou ty Vánoce

Chudáci kapři! Vážně! Nejsem vegetarián ani vegan ani fanatický bojovník za práva zvířat. Nemám nic proti šunkovému toustu s máslem, sýrem a s křupavou kůrkou.

23.12.2014 v 15:25 | Karma: 8,61 | Přečteno: 975x | Diskuse| Společnost

Magdaléna Katolická

Fotografové podporují kojení slavných matek

Kojila na veřejnosti všechny své děti. Nestyděla se. A proč taky? „Je to přirozené,“ říkala a hrdě odhalovala naběhlé poprsí. „Je to lidské,“ bránila se kritice a nechávala dítka poklidně sát.

8.9.2014 v 12:30 | Karma: 8,18 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Magdaléna Katolická

Kradu jako straka

Jsou zloději, co vypadají jako zloději, a zloději, co vypadají jako já – šaty šité na míru, sestřih od nejlepšího kadeřníka ve městě, udržované nehty, pleť i zuby a na ruce prsten s kamenem o velikosti kozího bobku.

14.7.2014 v 7:56 | Karma: 9,82 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Magdaléna Katolická

Trocha poezie není na škodu, nebo je?

Létání musí být vážně něco, ten pocit, kdy se odpoutáte od země a pokoříte gravitaci, kdy se na všechno kouknete zvysoka, případně se na to i zvysoka vy......, a proto:  

5.3.2014 v 15:32 | Karma: 3,59 | Přečteno: 86x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Rychlík srazil v Holýšově ženu. Záchranka také ošetřila epileptičku ve vlaku

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  12:42

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1292x
Píšu, protože píšu ráda, peču, protože mám doma troubu, spím a sním, hraji a tančím, směji se i jančím podle toho, kolik je hodin a jaké je venku počasí.

www.magdalenakatolicka.cz

Seznam rubrik