Co takhle zkrátit střední školy na tři roky?

Přečetla jsem si na iHNED a na Seznamu radostná vyjádření od několika ředitelů odborných škol, že stačilo pár hodin konzultací, aby jejich žáci i přes rok a půl trvající distanční výuku hravě skládali maturitu.

Takže jsou skvěle připraveni na budoucí povolání či další studium!

Co více! Potvrzují to i představitelé sdružení a unií, kteří jistě znají situaci naprosto perfektně.

Vidím to jako mimořádnou příležitost zkrátit tedy dobu studia střední školy ze čtyř na tři roky.

To je obrovská šance pro veřejné rozpočty. Krize nám zjevně ukázala, že zbytečně utrácíme za tento stupeň vzdělání o čtvrtinu více než je třeba.

A teď vážně.

Skutečně nás ředitelé středních odborných škol a šéfové asociací chtějí přesvědčit o tom, že je všechno v nejlepším pořádku, že se rok dálkového učení všelijaké úrovně neodrazil na kvalitě toho, co byly školy schopny předat studentům?

Tak chápu, že někteří ředitelé se rozhodli tvářit tak, že všechno zvládli skvěle.

Jenže moje zprávy ze škol jsou od dost jiné - ty totiž říkají, že žáci někdy (čest výjimkám) dostávali z praktických předmětů za čtyři, aby "prolezli" a "nebyl problém", a to i v případech, kdy to "prostě nedali". Často ani nemohli, protože onen maturitní předmět jako takový měli jen ve třetím a čtvrtém ročníku.

To znamená vlastně jen jedno jediné pololetí ze čtyř!

Podobných informací mám docela hodně. Jistě - některé budou přehnané, některé možná i hodně přehnané, ale racionální základ v těch zprávách nesporně je.

A ten racionální základ je o hodně větší, než jaký je racionální základ nezřízeného optimismu některých ředitelů.

Čeho se bojím?

Že právě podobná prohlášení ředitelů středních a dalších škol zakryjí naprosto zjevný a nesporný fakt, že tato země má vůči svým dětem povinnost umožnit jim v dalších měsících a letech doplnit si vzdělání a dovednosti, o které je doba kovidovirová připravila.

A že nic podobného zatím nechystá ani ministr školství (který si raději na svém instagramu dělá legrácky ze studentů), a že nic podobného nechystají ani ty asociace ředitelů.

Ti všichni si dělají svoji takovou nebo onakou politiku, ale nějak se nám z toho vytratily děti a jejich skutečné problémy...

Autor: Kateřina Valachová | středa 28.4.2021 10:47 | karma článku: 29,51 | přečteno: 13676x