Valentýn, svatý Patrik a jiný komerční zvěrstva

Svatý Valentýn už je zase tady. Kdybychom  si náhodou nemohli vzpomenout, že něco takového je, připomenou nám  to rychle výlohy v obchodech plné kýčových srdíček a hesel, z kterých se normálnímu člověku chce zvracet. Údajně je to svátek lásky. Ke komu? K obchodníkům?

Valentýn je zlý svátekKateřina Šturmová

Ačkoliv tento svátek nepatří k těm našim, tradičním českým, usadil se v našich končinách rychleji než Haloween. Nejsem příliš velkým zastáncem těchto svátků, vadí mi třeba i  od září komerčně útočící Vánoce, ale ty jsou alespoň pro "všechny". Zato svatý Valentýn je pro všechny jen co se týče stresu. Kdy jindy si "singles" připadají osamělí, nechtění a oškliví? Kdy jindy se zamilované páry topí v tunách plastových či plyšových srdíček, o které vlastně nestojí ? Ať jste na jedné či druhé straně, vždycky je to lehce o nervy. Proč to  vlastně děláme?

Prý je to oslava lásky. Samozřejmě, je to čistě každého soukromá věc, jestli se k ní připojí, ale  znám osoby, které tento  svátek lásky rozdělil. Dohodli se, že něco takového, jako je Valentýn, v žádném případě slavit nebudou. Neplánovali být ani spolu. Jenže když pak přišel onen dotyčný den, slečnu přeci jenom napadlo, že by se se svým milým mohla vidět, a tak jej k sobě povolala. Setkali se na zastávce autobusu. Jenže  on přišel bez kytky a dárku. A tak jejich vztah skončil. Pro něj nejspíš dobře. 

Proč bychom si měli vyjadřovat lásku jen v jeden tento konkrétní den? Proč ne i 15. či 16. února? Já vím, není to jediný svátek určený jen pro určitou skupinu lidí, máme tu i komunisty oblíbené MDŽ, svátek matek, práce... Ale obvykle existuje je i jejich protivarianta jako je den otců. Proč tedy neexistuje svátek svatého Singla? Ať se všichni zadaní cítí taky blbě? 

Blbě se cítit může každpodáně každý, kdo se rozhodne adoptovat irský svátek svatého Patrika. Ten den lidé mají nosit zelenou. A večer ji pijí, protože tento svátek je v moderní době hlavně svátek alkoholu. Není tedy divu, že někteří Patrika slaví pak i následující den ráno, když se jejich pleť snaží splynout s trávníkem, který předešlého dne dost pravděpodobně pokřtili... Ať už se totiž slaví cokoliv, velká část lidí skončí se skleničkou ve větším než malém množství v ruce. Obchodníci tedy mají neustále žně. Mimochodem, co říkáte na "olympijskou beer game?" Vymyslel ji snad sám náš pan prezident?  ( Pro ty, kdo nevědí: kdosi vás nominuje, abyste natočili video, jak vypijete na ex jedno pivo, poté nominujete další, kteří musí do 24 hodin udělat to samé, jinak vám dluží basu piv. to video samozřejmě musí být vyvěšeno na internetu) 

Je to hrůza. Opravdu toužíme dostávat a kupovat nevkusné předměty připomínající triumf obchodníků? Proč nemohou dát muži své ženě kytku v jiný den, aniž by to znamenalo "něco jsem provedl" místo "miluji tě"? Neměli bychom svátek lásky slavit až v květnu, prostým polibkem pod stromem, který nic nestojí a vyjádří vaše city mnohem lépe než medvídek, který hrůzným plechovým hláskem říká" Aj lav jů" ? 

Autor: Kateřina Šturmová | čtvrtek 13.2.2014 16:25 | karma článku: 22,98 | přečteno: 1173x