Lidskost

Nemyslím si, že jeden člověk může změnit celý svět. Ale má tu sílu, měnit svět kolem sebe. Mnoho z nás chce v této době stále více a pak zapomínáme na lidskost.

Jak můžeme měnit celý svět, když nezměníme nejprve sami sebe? Takhle to nefunguje. Musíme začít od něčeho malého. Více malých věcí mohou tvořit velké. Nemyslím si, že jeden člověk může změnit celý svět. Ale má tu sílu, měnit svět kolem sebe. Kdyby tohle udělal každý, vypadalo by to tu jinak. Záleží na nás, jak se budeme chovat k lidem, které potkáme na ulici, doma nebo v práci.

Znáte karmu? Přírodní zákon toho, že každá příčina má svůj následek. Každý čin vykonaný se záměrem nebo vědomým motivem a odpovídající následek tohoto činu, postihuje zpětně samotného aktéra. Ve zkratce řečeno egoistické jednání způsobuje utrpení, zatímco nesobecké jednání přináší štěstí. Tak přesně na ni já věřím.

Neházejme si vzájemně klacky pod nohy. Nekoukejme na sebe přes masky, které si nasazujeme kvůli okolnímu světu, aby neviděl naši pravou tvář a nebyli jsme tolik zranitelní. Nepotřebujeme kolem sebe vždy ostnatý drát. Hrajeme si na někoho, kým nejsme. Aby snad nebylo poznat, že jsme „jen“ lidé. Nezávisle na financích nebo barvě kůže. Nekoukejme na sebe vzájemně jako na příslušníky cizí kultury, ale jako na lidi. A také lidskosti nezneužívejme.

Milovat své dokáže každý živočich, ale jen lidskost se dovede nadechnout pro lásku ke společnému.  - Gándhí

Dobíhám s neznámou paní tramvaj a když se těsně za námi zavřou dveře, podíváme se na sebe a začneme se hlasitě smát. Mějme smysl pro humor a radost z malých věcí, jako je třeba to, že vám v deštivém ránu neujede tramvaj. A klidně tu radost sdílejte s "cizími" lidmi. V téhle době je důležité hledat radost v maličkostech. V době, kdy mnoho z nás chce stále více a pak zapomínáme na lidskost. Nejsme stroje a já doufám, že ani nikdy nebudeme.

 

Foto k perexu:http://www.womenmoneyanddivorce.com/w-is-for-what-happy-people-do/

Foto k článku:http://harrisonvfw.org/happy-group-of-people-friends-family-together-having-fun/

Autor: Kateřina Morávková | pátek 1.4.2016 21:37 | karma článku: 12,80 | přečteno: 327x
  • Další články autora