Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

6. 4. 2011 21:35
Přirovnání sociologie k alchymii není špatné

Obojí se pokouší přijít na kloub nesmírně zajímavým a užitečným principům. A obojí na to jdou blbě. Nemají metodologii, která by je dovedla ke spolehlivým výsledkům a která by je uchránila od fatálních omylů. :-/

-

Ale o to je to větší zábava, ne? :-)

0 0
možnosti

Soininen

6. 4. 2011 20:10
No sociologie

je obor, který prý dost vynáší. Navíc sociologie je sexy, jak se zdá.;-D

0 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

6. 4. 2011 20:23
Re: No sociologie

Utři si tu slinu.

0 0
možnosti
HF

Hana F.

6. 4. 2011 19:46
Nejdřív byla praxe

Článek dotyčné slečny jsem nečetla, ani číst nebudu, ale dovolím si jednu faktickou poznámku, na kterou se často zapomíná - nejdřív byla praxe a od ní se odvíjela teorie, tedy vědy vznikaly pozorováním praxe, tedy mapováním nějakých skutečností.  A tento fakt dává za pravdu Vašemu článku.

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

6. 4. 2011 20:01
Re: Nejdřív byla praxe

vaše úvaha má jeden nedostatek. Tak, jak popisujete, vznikaly vědy přírodní - fyzika, matematika,chemie a pod. Ty společenské jsou kontrukcí v mnohdy prázdných hlavách. Znáte ten starý ftip? Jaký je rozdíl mezi komunizmem a opiem? Obojí je produktem prázdných makovic!

0 0
možnosti

Soininen

6. 4. 2011 19:33
No sociologové

jsou třeba byť jich je zdá se přehršel ale budiž. Dokáží zjistit užitečné věci, například že, agresivní muži zplodí za život v průměru více potomstva, či že muslimové jsou naprosto neintegrovatelní ve smyslu sdílení společných hodnot se západní, kulturně nadřazenou společností. No, dejme stranou ty hloupé poučky o subjektivnosti hodnocení jiných kultur, to je o ničem.:-)

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

6. 4. 2011 19:12
Pokud si sociologové budou studia plně hradit

(a ostatní VŠ taky) tak nemám se sociology problém.

p.s. není většina (všichni ?) sociologů ve státním službách a placena daňovými poplatníky ?

0 0
možnosti
DITM

Dr. Ing. Tomáš Marný

6. 4. 2011 19:06
nic si z toho nedelejte

jednak Marta Krausova je barbina, ktera nechape spoustu jinych veci, ne jenom sociologii (ty jeji bludy o koranu fakt stoji za to)  a jednak ti, co tady ve vetsi mire prispivaji a odsuzuji vas, nechapou jine spolecenske vedy, jako je napriklad psychologie, protoze jinak by odhalili uz davno sve deprivantni chovani a vlastni hloupost. takze klid, mila slecno, tihle lidi nestoji za rozcilovani.

0 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

6. 4. 2011 18:22
Z článku

jsem pořád nějak nepochopil, k čem teda vlastně jste. Chtělo by to nějaký konkrétní příklad, ani to nemusí být nic praktickýho, klidně něco ze základního výzkumu v posledních 50 letech.

0 0
možnosti
V

Viki007

6. 4. 2011 18:48
Re: Z článku

tak třeba angličtí sociologové zjistili už ve 30. letech rozdílnou míru kriminality v oblastech se zástavbou rodinných domků a čtvrtěmi, kde byli lidé naňahňáni v činžácích (v Praze viz třeba Žižkov).

V době výstavby panelových sídlišť se upozorňovalo na problémy se stejnogeneračním osídlením celých čtvrtí. K tomu na změny, přicházející postupně se stárnutím obyvatel paneláků. Kdysi se tam honem honem dobudovávaly školky a jesle (pak se zase nesmyslně rušily, teď pro změnu zase chybí) a dnes tam schází lékaři pro seniory. Jsou domy, v nichž dnes bydlí samí důchodci - sociologové na to samozřejmě poukazovali dávno, ale myslíte, že to volené zástupce lidu zajímalo?

Problém není v sociologii jako vědě, problém je ve využití jejich poznatků.

0 0
možnosti
JP

sedivak

6. 4. 2011 18:18
Tak pozor,

pro nezasvěcené upozorňuji, že tzv. Frankfurtská škola kolem frankfurtského Ústavu pro sociální výzkum byla tou nejnevědečtější líhní novodobých marxistů. Ano, poté, kdy se marxismus zprofanoval z ekonomické neschopnosti, bolševici se snažili obhajovat svou doktrínu z nových "sociologických" pozic. Neznám zde větší opovržení řádnými vědeckými pravidly vědeckého výzkumu - snad jen to z dílny tzv. "globálních oteplovačů". Právě ze sociologie vyzdvihnout tento aspekt něco vypovídá o autorce. A její argument pro obhajobu sociologie, že totiž tam se píší i tlusté knihy (parafrázuji to, aby vynikla ta "hloubka" argumentace), no to snad hovoří za všechno.Rv

0 0
možnosti
V

Viki007

6. 4. 2011 18:53
Re: Tak pozor,

Jj, Frankfurtská škola, tu nám byl čert dlužen. Ne nadarmo vznikla v Německu a jen skutečnost, že byla levicová (ale hlavně židovská) mělo za následek, že ji náckové vyhnali do USA, jinak by jim určitě dobře posloužila.

0 0
možnosti
V

Viki007

6. 4. 2011 18:12
Nebudu se do kolegyňky

pouštět, takže jen drobné navedení. Poměrně známý a uznávaný historik Paul Johnson napsal knihu "Nepřátelé společnosti", kde si mj. vzal na paškál právě tyhle vědy, jejich odtržení od života, vytváření vlastního světa a dokonce vlastního, laikům naprosto nesrozumitelného jazyka (až bude číst takového Parsonse, pochopí, o čem je řeč), to vše za účelem toho, aby jim do toho nedej bože nikdo nekecal. Studentka sociologie by si tu knížku rozhodně neměla nechat ujít už proto, aby získala tak trochu nadhled nad tím, co jí ve škole lijí do hlavy lidé, kteří se tím živí. Víru v sílu své vědy tím jistě neztratí, ale odstup jí určo prospěje.

0 0
možnosti
R

Roman36a

6. 4. 2011 18:10
Sociologie je přirozeně důležitý obor,

problém ale je, že je těch sociologů poslední dobou nějak moc a jejich "práce" je neobhajitelná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Jsem studentka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, která ráda komentuje aktuální dění i společnost jako takovou.