Vzkaz pro ČT - 25. březen je v Řecku významným svátkem

Svátek má dvojí význam. Církevním svátkem je svátek Zvěstování Boží rodičky a národním svátkem je proto, že v tento den roku 1821 bylo zahájeno řecké povstání proti osmanské nadvládě. Řekové vyvěsili vlajky na balkóny a oslavili  

pro ně tak významný den z balkónů svých domovů, protože je i Řecko v karanténě. I proto jsem čekala, že ČT zmíní ve svých zprávách tento významný den. Místo toho ukázali pár uprchlíků, kteří tvrdili, že byli zraněni řeckým vojskem a ČT velmi silně informovala o tom, že Erdogan posílá uprchlíky zpět, odkud přišli. To ovšem není pravda, protože mnoho uprchlíků se přesunulo na severní hranici Řecka s Albáni, a to po dohodě Erdogana s albánským nejvyšším představitelem.

Včera turecké letouny opět narušily řecký prostor, ale Řekové nereagovali nijak, protože s narušováním se počítalo. Ve zprávách je také vidět vztyčování vlajky na řecké hranici, kterou brání řecké vojsko v Kastania. Je vidět, jak všichni vojáci zpívají řeckou hymnu, která má nejvíce slok na světě.

Právě díky tomuto datu, tj. 25. března, který je svátkem Zvěstování Boží rodičky zahájili kdysi Řekové povstání proti Osmanům a začali bojovat. Boží rodička je měla ochraňovat a ochraňovala je statečně, přesně tak, jak Řekové statečně bojovali proti Turkům.

"Před tímto povstáním bylo Řecko v otroctví po dobu 386 let , tedy od roku 1453 do roku 1821.

Toto období bylo pro Řecko obdobím temna. Téměř ve všech oblastech lidského žití neexistovala svoboda. Neexistovala možnost vzdělávání, náboženská svoboda byla minimální, lidé museli platit daně a museli žít ve stínu utlačovatele.

V tomto období osmanské nadvlády si však Osmané nedokázali podrobit řeckého ducha. Za neustálého nebezpečí řečtí kněží vyučovali v tajných školách...." viz http://www.recka-obec-spk.wz.cz/25_mart.html

Jako člověku mi je líto všech chudých, nemocných a zkoušených lidí, kteří se vydali na svoji cestu za snem do Evropy. Je mi líto, že ČT dává tak mizerné zprávy a zkresluje skutečnou situaci, která je předmětem sporu současného Řecka a Turecka, navíc nezmíní státní svátek Řecka, jehož význam je rozhodně celoevropský, což by ČT měla vědět, tak jako by měla informovat pravdivě a objektivně. 

I proto jsem si dovolila připomenout tento významný státní svátek, kdy po několika letech bojů se osvobodili Řekové ze 400 leté nadvlády Turků. Navíc Řecko, milá ČT, brání hranici nejen svoji,ale celé EU, takže svátek se měl zmínit a ne utajit.

Odkaz na TV Star, kde nemohou Řekové do ulic jít slavit, mají přísná opatření, shodná s českými, ale slaví alespoň svými vlajkami a zpěvem řecké hymny.

https://www.youtube.com/watch?v=If0Lpa_1WTA

.

...

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | čtvrtek 26.3.2020 9:18 | karma článku: 26,70 | přečteno: 627x