To je situace s tím Erdoganem a s COVIDEM

Nestačí, že se Řekové naprosto bojí koronaviru, nepouští sem cizince, na hraničních přechodech jedou kontroly naplno, nestačí testování lidí v letadlech, ještě jsou na Krétě francouzské a řecké stíhačky 4. generace. Proč asi?

Turci kdysi okupovali Řecko přes 400 let. Pak přišlo rozdělení Kypru, na který si Turci činí neoprávněný nárok. Mnoho let se půlka světa hádá, komu patří Kypr, ale mezinárodně uznaná je jen řecká část.

Od zimy se snažili imigranti z turecké strany prorazit bránu mezi řecko-tureckou hranicí, kterou hlídali řečtí vojáci,kam jim přijelo pomoci pár desítek vojáků EU. Bránu Turci, ani imigranti, ani např. převlečení turečtí vojáci za imigranty, neshodili, takže se trochu diktátor Erdogan uklidnil, když musel řešit vysoký nárůst COVID-19. Zřejmě si tento neskonale drzý panovník odpočinul a začal strašit dál.

Kréta je a byla vždy velmi strategickým místem, takže sem dosedly francouzské stíhačky 4. genrace a k nim se přidaly i řecké. Samozřejmě, že se jejich setkání nazývá cvičením, ale Turci alespoň vidí, že se Řekové budou bránit, kdyby se diktátor zbláznil a Řecko napadl.

Letošní léto bylo velmi náročné. Řecko byla jedna z mála zemí, která stále zůstává ve žluté bezpečné zóně, dodržují se zde velmi přísná pravidla včetně nošení roušek a mytí rukou na každém kousku, kam vstupujete. A do toho všeho celý den posloucháme zprávy, jak nám Turek vyhrožuje.

Po mnoha letech krize měla řecká ekonomika šanci se zvednout, téměř bych použila slova "vyskočit" nahoru, protože Řecko nemělo moc nakažených. Ovšem to jen tak vypadalo, protože okolní státy byly údajně promořené, tudíž se každou chvíli měnily parametry, které musely být cestujícími do Řecka respektovány. Kdo se trefil vždy, nežli nějakou zemi neprodyšně zavřeli, tak měl štěstí.

Ode dneška se zavřelo Maďarsko, snad bude ponechán tranzit, protože příjezd z Řecka přes Chorvatsko a Slovinsko je velmi náročný. 

Letos letadla do Řecka vzlétla kolem 20. 7., prostě všechno později, nepřijeli přátelé s auty, bylo to divné, tak jsem se těšila na klídek, ale ten nebyl takový, jaký měl být.

Už asi týden jsou velká vedra, včera i dnes má být ve stínu 40 stupňů Celsia, tak si sednu pod slunečník a počkám, až tam přijdou ustrašené řecké kamarádky, co budeme dělat s tím mizerným koronavirem?

To bylo léto! Ale ruku na srdce, já se tady 3 měsíce alespoň koupu, už jsem úplně čokoládová, poznala jsem několik zajímavých lidí. A také jsem sem přijela sama autem, takže pokud bude Erdogan drzý, skočím do auta projedu uzavřenou maďarskou hranicí. 

Bůhví, jak to je, jak to bude a jak to všechno bylo?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Katerina Kaltsogianni | úterý 1.9.2020 5:16 | karma článku: 20,06 | přečteno: 609x