Tak jak je to s Čechy tady v Řecku?

Protože sem ke mně nejezdí nikdo z vlády, tak mají Češi dobré jméno. Nekradou a jsou příjemní, sice trochu chladní oproti Řekům, ale na pláži se neopíjí a uklízí si po sobě odpadky. Češi jsou ve Velice nejvíce vítaní turisté. 

Do Řecka se lze dostat letecky, kdy musí turista provést registraci, tuto mít v mobilu nebo vytištěnou. I tak je budou kontrolovat, rozhodně starší lidé jsou již v letadle testováni a mohou odjet do svojí destinace. Není tedy pravda, že mají jakousi karanténu, tato hrozí pouze kdyby byli pozitivní, pak přijde sms a jde se do karantény. Celkem nic neobvyklého s tím miláčkem COVIDem.

I autem se sem dá dojet, ale musíte mít sebou negativní test, na který se dívá policie z dálky, protože se Řekové bojí všech nemocí, dokonce i obyčejné rýmy, která je vlastně také koronavirová. Na průjezd Srbskem máte 12 hodin, pokud je otevřená Severní Makedonie, tu musíte projet za 6 hodin, ale dá se projet i za 2 hodiny. Na webu jsou vidět hraniční přechody, kde je uvedena i Gevgelie a Evzoni (Severní Makedonie a Řecko), ale tudy neprojedete. Musíte jet o 80 km delší cestou přes Bulharsko. V Niši v Srbsku odbočíte na Sofii a je to. 

S ohledem na nutnost a povinnost testů při cestě autem to logicky čeští turisté do Řecka vzdávají, takže letos tu nikdo autem není. Já ano, já jsem sem jela autem sama, což byla šílená cesta. V Maďarsku lilo, neviděla jsem na dva metry, v Srbsku padaly kroupy a pak jsem projela Evzoni, ale to proto, že jsem Řekyně. Ostatní auta se vracela a jela přes Bulharsko. To ještě nebyly povinné testy.

Letos jsou tady ve Velice jenom Češi, viděla jsem pár cizinců, ale to byla chvilka a bylo jich málo. Místní Čechy milují místní obyvatelé už historicky, kdy se tady konaly ozdravné pobyty, které tuto oblast velmi vydatně živily. 

Český národ se opravdu chová slušně. Neopíjí se na pláži jak některé národy z bývalého socialistického bloku, nekradou, užívají si svojí dovolenou. Protože byl český národ vždy vzdělanější oproti jiným, tak je zajímá také historie a památky, které hojně navštěvují. Díky tomu se pořád musím zdokonalovat v antické kultuře, abych uměla odpovídat na různé otázky, ale také musím číst hodně o době byzantské, protože kolem Veliky je spousty byzantských památek.

Ještě nevím, jak se dostanu domů, jestli pojedu zpět autem nebo poletím posledním charterem? Nevím, protože až odjede poslední turista, tak tu zůstanu sama a celá ta nekonečně dlouhá pláž, kde letos nejsou ani toulaví psi bude pro mě asi smutná. Však je to už na mně vidět.

Trénuji smutek.

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | úterý 4.8.2020 7:56 | karma článku: 27,02 | přečteno: 1335x