R. I. P. Karle Gotte

Úmrtí je vždy bolestné, ale když se týká takového umělce, jakým byl Karel Gott, nepřekonatelný Mistr, tak to bolí možná celý národ. Znala jsem ho osobně, vím, jak byl skromný, jak byl slušný, jak miloval život. Smrt si nevybírá.

Cokoliv napíšu, tak to bude slaboučké pro takovou osobnost, jakou byl Karel Gott. Strávil u mě deset dní v Řecku, kdy žil v mém bytě, já se přestěhovala k mamince. Byl tam proto, aby nazpíval poslední píseň Karla Svobody "Svět je prostě nekonečná pláž." Večery, které jsme společně trávili na terase byly nezapomenutelné. Jeho vyprávění a slušnost mě uváděla vždy do takového zvláštního stavu, kdy jsem mu chtěla pohladit ruku nebo mu říct, jak moc si ho vážím.

Naše přátelství trvalo i po natočení této písně. Chodila jsem na jeho koncerty, potom jsme si spolu opět povídali. Zvláštní bylo, že si všechno z Veliky, kde se píseň natáčela pamatoval. Tento umělec skutečně procestoval celý svět. Kromě toho, že byl zcestovalý byl i vnitřně velmi silně morální. 

Nezapomenu, jak jsme před smrtí Karla Svobody stáli v hloučku v Karlínském divadle, dívali jsme se na Karla Svobodu, který byl pohublý a bledý. Poodešli jsme kousek od hloučku a Karel Gott si vážně o svého skladatele a velkého přítele dělal ohromné starosti. Já také, oba jsme věděli, proč si ty starosti děláme. Měli jsme pravdu. Další setkání, kdy jsme sebe seděli vedle sebe bylo na pohřbu Karla Svobody. Mistr Karel Gott vyjádřil svoji soustrast a tiše se odebral pryč, protože ho smrt Karla Svobody bolela. 

Vážně nemám slov pro tak velkého člověka, skvělého umělce, pracovitého a pilného zpěváka, který nikdy nebyl opředen skandály, ale jenom tím, že on byl opravdu ten největší současný český zpěvák, kterého zatím nikdo nepřekonal. Cokoliv napíšu bude slabé. 

Mistře, milý Karle, klaním se za to, že jsi byl, že jsi žil a tvořil. Přeji Ti krásnou cestu na druhý břeh.

https://www.youtube.com/watch?v=Zughr4mMv9M

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | středa 2.10.2019 11:14 | karma článku: 40,75 | přečteno: 4671x