Pane premiére, nezapomeňte na Řecko, aneb Na délce záleží

Zítra by měl premiér Andrej Babiš mluvit o hranicích, snad o jejich otevření nebo neotevření, to nikdo neví, protože celá ta karanténní parta je ve zmatku, jak je evidentní podle toho, jak se mění pravidla uvolňování - promořování

Myslím si, že v té partě s těmi rozhodnutími má problém Doc. MUDr. Maďar, který je opravdu vynikající epidemiolog. Je lidský a ví, co se může stát, ale nemůže to už říkat nahlas. Takže parta přišla na to, že nejde o promoření, ale o to, že je to na nás, jak se budeme chovat. Hurááá, trochu svobody. Nádherný pocit v této době, kdy není ani lék, ani vakcína, ani pořádná čísla. 

Už jsem psala, jestli by Andrej Babiš nebrnkl řeckému premiérovi, protože by to bylo férové, když mluvil s tím chorvatským, kdy velmi předčasně upozornil na to, že by se mohl otevřít automobilový a letecký koridor, aby se pomohlo chorvatskému turismu. Tady mají šanci, protože jim nebude překážet urputný a uzurpátorský maďarský premiér.

Itálie, Španělsko, Turecko, kam český turista rád jezdil, jsou nyní ohroženy ztrátou turistické sezóny, protože mají hodně nakažených a mnoho úmrtí na COVID-19. Celkem je pochopitelné, že se lidé budou bát. 

Řecko je nyní snad jedinou zemí v Evropě, které má moře a výskyt koronaviru v malé míře oproti jiným státům. Stále jsou tam přísné podmínky, které se začínají rovněž rozvolňovat velmi pomalými kroky. Tato země má nyní jedinečnou šanci si vylepšit ekonomiku, která dostala tvrdý zásah v roce 2008, takže Řekové žili jako v tom filmu "12 let v řetězech." 

Jednak je Řecko velmi oblíbená destinace, za druhé lze udělat i automobilový koridor a velmi lehce letecký, protože tam většina turistů z Čech létá. U automobilového koridoru je problém Maďarsko a jejich vůdce - premiér, který dle mého názoru nepustí přes Maďarsko nikoho, byť se dá projet od slovensko-maďarské hranice na srbsko-maďarskou hranici za 2,5 hodiny, dá se i rychleji.

I když je evidentní tendence, aby Češi cestovali po Česku, tak rozvolnění - promoření - dle mého úsudku udělá své a lidé se budou bát cestovat i po Česku. Kéž bych neměla pravdu, ale je to tak. Nejde totiž o žádné postupné uvolňování, ale o rychlé promoření zbytku ohrožených skupin. Kéž bych se opravdu mýlila. Pak zase přijde karanténa a nouzový stav, ve kterém je možno nevypisovat výběrová řízení, takže budou mít pánové dostatek času na to se zajistit.

Ještě bych ráda upozornila pana premiéra, že řecké pláže jsou rozlehlé, že nikdo nemusí ráno vstávat a jít si dát ručník, tj. zabrat si místo, aby se mohl opalovat, takže je možné udělat rozestupy klidně po deseti metrech, aby byla jistota, že nějaký čínský COVID-19 se nemůže jen tak beztrestně v Řecku roztahovat.

Ovšem i tady jsem v rozpacích, doporučené odstupy jsou 1,8 - 2 m, ale včera říkali v TV, že hosté v českých restauracích a hospodách musí mít odstup 1,5 m, čímž nastává otázka, jestli by někdo na tak závažnou chybu neměl upozornit, protože promoření v restauracích bude ohromné, veliké, rychlé a zásadní. 

Jenomže píšu článek o tom, aby premiér ČR jednal s řeckým premiérem, takže těch mizerných 30 cm v hospodách a restauracích, ve kterých budou létat viry, udělají své a o otevření hranic si můžeme nechat zdát.

A pak, že na délce nezáleží. 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | sobota 2.5.2020 17:17 | karma článku: 18,58 | přečteno: 742x