Nepřekonatelný Jan Werich

"Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jak největší blbec pod sluncem." Jan Werich. Tento umělec byl vizionář, byl moudrý a miloval humor. Měl tu zůstat.

Jeho citát z perexu je boží a opravdový, že si ho asi nechám vytetovat, ale nakonec usuzuji, že je to blbost, protože blbec ničemu nerozumí a ještě budu zbytečně počmáraná po těle, což se mi vůbec nelíbí. Ani Kájínek nemá žádné tetování. Šťourám se dál v citátech a hned v úvodu nacházím skvělý citát, nad kterým se usmívám.

"Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec." J. W.

Co dodat? Nic, jdu znovu Werichových citátů, abychom si připoměli jeho moudrá slova a jeho nezaměnitelný humor. Narážím na citát, který mě rozesměje, ale zároveň se zamýšlím nad tím, jestli ho Norové nepoužili pro založení neziskovky Barnevernet. Doufejme, že ne, protože tato organizace odebírá rodičům děti i za malé žďuchnutí.

"Hloupost se vyfackováním nedá vyléčit." J. W.

Tak toto je úžasný citát, protože jsme se všichni někdy ocitli v situaci, kdy nám došla slova, kdy proti nám stál unikátní blbec a zbývalo málo, aby dostal facku, jelikož došla slova. Hurá, tento citát jsem neznala, jsem ráda, že jsem nevyfackovala několik lidí. Vážně se mi ulevilo, i když tento odporuje přísloví: "Škoda každé facky, která padne vedle." 

Další citát je, myslím, všem známý, protože je skvělý, má tah na branku, je pravdivý, jelikož dnes a denně můžeme tento konfrontovat se skutečnými jedinci, kteří žijí nebo žili, kteří byli podkladem pro moudrá slova J. W. 

"Vždycky bylo, je, a já se domnívám, že i bude, na světě víc lidí hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáků." J. W.

Co? Skvělý citát, který se hodí dnes, bude se hodit i zítra. Tato slova by měla být vytesána do kamene, nejlépe někde na každé budově, v každé zemi, kde mají vládu, kde se ti vzdělaní hlupáci schází. Ale ono to moc nepomůže, protože následuje další citát, který je super, leč je tento citát složitý, protože bychom stále bojovali.

"Nad lidskou blbostí se taky nedá zvítězit. Ale nikdy se nesmí přestat proti ní bojovat." J. W.

Souhlasím, ale přitahuje mě citát, který se hodí, ale jak s ním bojovat?

"Jsi-li blbej, nepij, projeví se to." J. W.

No jo, ale když je někdo blbej, tak to o sobě neví, pít bude a čím je blbější, tím se stává větším alkoholikem. Takže skvělý citát je téměř nepoužitelný, tudíž jdu a čtu hodně nadčasový citát, který je dnes aplikován. Jan Werich byl vizionář, viděl současnou světovou situaci, a tak vymyslel něco moudrého, skvělého, ale pro mnohé nepochopitelného. Následuje nadčasový citát, který podtrhuje genialitu Jana Wericha.

"Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou. Ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to se nevyvraždit." J. W.

Mohla bych ještě pokračovat, ale vrátím se na stránku, na které čtu citáty nejen J. W., ale i ostatních myslitelů, filozofů a moudrých lidí, kde budu hledat citát, kterým ukončím tento článek. Chci zůstat dnes věrná Janu Werichovi. Kopíruji citát, který mi je velmi blízký, kterému hodně rozumím, který mě provázel celý můj život, aniž bych o něm kdysi věděla.

"Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání." J. W.

Zdroj - https://azcitaty.cz/citaty-o-hlouposti-a-moudrosti/9/

 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | středa 23.10.2019 10:46 | karma článku: 23,55 | přečteno: 1069x