Místo placení parkování v nemocnici šetřete na pohřeb

A také by nemocný člověk neměl používat auto, klidně by měl jezdit MHD a berlemi si vydobýt místo, aby si sedl. Pražští pacienti, kteří navštěvují velké nemocnice by si každou návštěvu autem měli rozmyslet, protože parkování stojí

jako dva lístky na muzikál nebo do Lucerny na vánoční koncert. Volá mi zoufalý soused, jestli bych mu do nemocnice nepřivezla nějaké peníze, protože čekal na svoji manželku a chtějí po něm 750,- Kč za parkování. Kde? Na Bulovce, která nemá ani pořádná parkovací místa, kde se parkuje podél úzkých silniček, které se kroutí tímto starým a nevzhledným areálem.

Nechtělo se mi tomu věřit, sedla jsem do auta a za chvíli jsem byla u nešťastného souseda, který odvezl manželku s vysokým tlakem k lékaři. Helenka nevypadala dobře, bylo jasné, že tato situace jí ještě tlak zvýšila. A to nemluvím o tom, že čekali na chodbě cca 11 hodin, nežli přišli na řadu .Dva důchodce za čekání v nemocnici, které bylo tak dlouhé ani nenapadlo, že bude stát parkování jejich týdenní rozpočet na jídlo, kam jsem nezapočítala maso nebo šunku. Dobré na tomto čekání byla jediná skutečnost - nemocná Helenka to čekání s nebezpečně vysokým tlakem přežila.

Když jsem jela k bráně, kde stálo odstavené sousedovo auto, rozhlížela jsem se, zda je nějaké volné místo před nemocnicí. Samozřejmě, že nebylo. Podotýkám, že soused velmi špatně chodí, takže pochopitelně rád zaparkoval v areálu i kvůli sobě.

Myslím si, že téměř každý Čech musel někdy navštívit Motol, protože tato největší česká nemocnice má veškerá oddělení a vybavení. I tam je cena za parkovné neúměrně vysoká. Za hodinu platím tak 80 Kč, dovedu si tedy představit, že za několik hodin se klidně dostanu na částku měsíčního nájmu za garáž.

Když už jsme u toho nesmyslného placení, sice odbočím, ale stále nechápu, proč se musí platit 90,-- Kč na pohotovosti, na kterou se jezdí v akutních případech. Málokdo si vzpomene, že by si měl hodit např. v kolice do kapsy nebo to tašky peněženku. A zase malér, kdy na nemocného vyjede většinou arogantně sestřička, že se prostě musí zaplatit. Možná těch 90,--Kč zachraňuje rozpočet zdravotnictví, ale o tom pochybuji, protože čekací doba na emergency je mnohdy tak dlouhá, že se pacient už nedočká a raději umře.

Holt, je vidět, že nestačí zvyšování platů zdravotním sestrám a lékařům, nestačí navyšování několika miliard ze státního rozpočtu do rezortu zdravotnictví, tak si pražské nemocnice vymyslely sazby za parkování takové, že je snad lepší tyto peníze dát stranou na pohřeb a vyhnout se lékařské péči, kde vysedíte v židli důlek. No, pravda je, že si tam můžete pak hrát kuličky, případně svolat svoji rodinu do čekárny a důstojně se s ní rozloučit za předpokladu, že necháte auto před nemocnicí a peníze za parkování utratíte pozváním příbuzných do kavárny, kde na vás budou vzpomínat určitě v dobrém.

Nutno podotknout, že takto vysoké částky se neplatí v okresních nemocnicích, tedy mimopražských ale to zatím....

 

 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | úterý 11.2.2020 5:55 | karma článku: 33,12 | přečteno: 1150x