Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letos mě Řecko přivítalo průšvihem

Počítala jsem snad i minuty, kdy konečně odletím z ČR do Řecka, kdy konečně vlezu do moře, kdy se budu bavit s tou září na moři, kdy se celá ponořím a očistím ty nánosy, které jsem cítila v ČR. Prostě jsem se hodně těšila, tečka.

Cestou z letiště Thessaloniki poslouchám syna, který mi říká, že dům ještě není hotový, ale že se to snad všechno stihne. I kvůli tomu, že už jsem to poslouchala do telefonu doma v ČR, jsem se rozhodla, že tedy poletím o den dřív, nežli přijedou turisté. Syn byl nadšený, že se neplatí mýtné, ale já ho uvedla do reality, že je to kvůli volbám, které v Řecku probíhaly. Vypočítaví politici ten den pustili všechny voliče bez zaplacení mýtného, aby se dostavili v co největším počtu k jejich volbám. 

V kufru jsem měla připravené plavky, že určitě vlezu do moře před Velikou a pak se vydám domů zabalená v ručníku. Nakonec zvítězila zvědavost, jak je dům opravený. Koupelna byla obložena, kachlíky byly celkem pěkné, ale chyběl záchod a také umyvadlo. Český řemeslník Jirka byl v pohodě, přestože už tu byl 14 dní. Druhý řemeslník se někam vytratil, aby mě nemusel asi potkat. Celý dům byl vzhůru nohama.Druhý den ráno nastoupila nějaká Moravačka, která je tady vdaná za Řeka, vzala hadice a začala stříkat apartmány, jako kdyby byla v kasárnách. Nemohla jsem ani mluvit, jak jsem v sobě dusila vztek a otázky, proč není to a ono dodělané?

Najednou přišla Mery, která je po operaci krční páteře. Na sobě měla límec, zalepenou ránu na krku, kudy se lékaři dostávali k její ploténce. Vykašlala se na páteř a začala gruntovat. Bála jsem se, aby nezvedala nic těžkého. Moravanda řádila s hadicí tak, že jsem měla strach, aby nepodmáčela barák. Syn odjel pro turisty a zpáteční cestu protahoval, aby se stihla dodělat koupelna. Co s apartmánem bez toalety a bez umyvadla? Připadala jsem si jako na LOH v roce 2004 v Athénách, které začínaly tak, že celý svět viděl, jak nějaký dělník utahuje poslední šroub. 

Poprvé za celý svůj život, co létám do Řecka jsem vynechala svůj rituál - skok do moře. Byla neděle a já jsem místo do moře skákala po domě a nevěděla jsem, co mám dřív dělat. Dívala jsem se na české řemeslníky a dala bych si nejraději facku za to, že jsem věřila, že rekonstrukci jednoho bytu dodělají, že to bude všechno jako nové. Trochu jsem se zamyslela, jestli nemám zfackovat je. Posadila jsem si je a naprosto vážně jsem je sprdla. Byla jsem nepříjemná, byla jsem unavená a byla jsem bledá. Byla středa a já stále nebyla v moři. A pak přišel čtvrtek a já do toho moře konečně skočila. 

A dnes jsem si už lehla v pohodě na svoje místo, dala jsem si kávičku, chtěla jsem plavat někam hodně daleko, prostě být v té nadnášející slané vodě co nejdéle. V pohodě jsem si sedla na lehátko a zavřela jsem na chvíli oči. Nade mnou si lehla divná ženská, bylo evidentní, že dělá to nejstarší řemeslo. Podívala jsem se na ni a najednou mi to došlo. 

"Máme v té nové koupelně háčky na ručníky a máme tam něco na toaletní papír? Máme tam štětku?" zeptala jsem se jednoho ze dvou řemeslníků a znovu jsem se podívala na tu divnou ženskou.

"Já nevím, asi ne," slyším laxní odpověď.

Chvíli jsem přemýšlela, že tito řemeslníci předčili i celé Řecko před LOH v roce 2004. Pak jsem si sedla na koloběžku a jela jsem koupit chybějící komponenty. Koupila jsem i tu štětku. Vrátila jsem se na pláž a té ženě jsem objednala ledovou kávu. Podívala jsem na mě s údivem, já jen mávla rukou, usmála jsem se na ni a vlezla jsem na chvíli ještě do moře.

Stejně jsem dostala vztek, že se nelze spoléhat na nikoho. Protože spoléhat se na cizí lidi, kteří nemají ani potuchy, co práce musí člověk odvést, aby se jeho hosté měli fajn, je prostě naivní. A tak jsem ze seznamu "známí" vyškrtla dvě jména mužů, které jsem sem poslala z Čech, abych neměla starosti s řeckými řemeslníky. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | pátek 7.6.2019 23:08 | karma článku: 25,49 | přečteno: 1501x
  • Další články autora

Katerina Kaltsogianni

Máme dva nebo tři prezidenty?

Vlastně máme tři prezidenty, ale ten, co se jmenuje Zeman, nemůže zřejmě o ničem rozhodovat. Netuší, že místo něho rozhoduje Mynář a Ovčáček, že se do "prezidentské funkce," zvolili sami.. Alespoň je v něčem Česko nejvýraznější.

6.11.2021 v 9:34 | Karma: 14,53 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Kohoutí hnízdo x Čapí hnízdo

Kohoutí hnízdo sídlí v Bruselu, odkud na nás kokrhají kohouti. Mají tam i slepice, ale určitě se na všechny nedostane. Jsou tam i bílí koně, vzácná rasa, která vypadá jako lidi. Pochopte konečně, proč nechají ptáci žít Čapí hnízdo

15.9.2021 v 7:26 | Karma: 12,83 | Přečteno: 493x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Dyť o těch dluzích nic nevíme

Hádka se odehrála večer na terase, kde jsme se sešli. Přijela jsem utahaná z Larissy, rozčarovaná řeckým chováním. V hlavě mi běžely otázky, zda je to lockdownovou situací nebo povinným očkováním Řeků, kterým tím berou demokracii.

14.9.2021 v 8:02 | Karma: 21,58 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Pan Okamura nemá mediálního poradce?

Po skoro čtyřech měsících si pouštím zprávy, kde se najednou objeví Okamura, který byl velmi krutý a nelidský k afgánským uprchlíkům. Chtěl se zalíbit? Jedná se o rasistické prohlášení? Pokud ano, tak by měl odejít z politiky.

31.8.2021 v 8:22 | Karma: 14,31 | Přečteno: 523x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Možná to hodím Pirátům, Aneb kdo naočkuje voliče nejlépe

Na můj předchozí článek "Hodím to Babišovi...." jsem dostala okamžitou reakci mediálního mluvčího Pirátů. Napsal mi podrobný e-mail o tom, jak je strana Pirátů šikanována, že jsou to výmysly ze sociálních sítí apod. No tak uvidíme

29.8.2021 v 10:41 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik