Když hoří Řecko, aneb biblická katastrofa Evie

Letos jsou taková vedra, že nejlepší je být pod velkým slunečníkem u moře a ještě lepší je strávit čas v moři. Měříme teplotu moře a teploměr nám ukazuje 33 st., venku je cca 40 st. a v nedaleké Larisse téměř 50 st. úporného vedra

K večeru létají nad Velikou policejní helikoptéry, které sledují, zda není nějaké založené nějaké ohnisko v lesích a na horách, které se táhnou až na pobřeží Veliky. Ve zprávách ukazují hořící Athény a Evii. V Athénách hoří jedna z nejkrásnějších čtvrtí, aby se "uvolnily" nenápadně pozemky pro bohaté. Hoří lesy, které patří státu, ale hoří i domy, školy, hoří všechno. Pokud zalesněné pozemky shoří, tak nastoupí boháči, kteří dokáží přesvědčit úřady o tom, aby z pustých a ohořelých míst dokázaly udělat stavební parcely. 

Venku fouká tzv. vítr "livas," který se sem dostává z Afriky. Je to opravdu jako pravý velmi teplý fén, spíše milióny fénů, před kterými se můžete schovat jenom doma. Ti, co nemají klimatizaci, tak trpí. Vysoké teploty a horký vítr dělá z lidí mouchy.

Od května, co jsem tady si pamatuji dva až tři deštivé dny, je stále horko a předpověď počasí není optimistická. Vedra budou trvat dál. V koutku duše jsem si říkala, že se mohou meteorologové mýlit, ale mají zatím pravdu.

Athény hoří už několikátý den a Evia je v jednom ohni. Rozhlížím se po nejdelší pláži v Řecku, sedím pod slunečníkem, půjdu do vody, která je teplá jako kafe. Z moře pozoruji zalesněné hory Kissavos a v duchu se modlím, ať nehoří tady. Nejsem si jista, co všechno by mohl teplý vítr způsobit, jestli bychom se odsud dostali. 

Každý večer si pouštím zprávy, kde vidím staré lidi, kteří s pláčem odmítají opustit nebezpečně hořící Evii. Starý pán pláče a reportérka nevydrží, obejme ho a pláče s ním. Tentokrát se podařilo všechny dostat do bezpečí.

Před dvěma lety hořela oblast Mati a v paměti mi zůstal hrůzný obraz 20 lidí, kteří se objali, aby jejich uhoření bylo......Já nevím, co k tomu obrazu napsat. Děsivý obraz 20 uhořelých těl mi zůstává v paměti.

Národ vyzývá vládu k rezignaci, především premiéra Mitsotakise. Podezření za založení ohňů padá jako obvykle na developerské žraloky, kteří potřebují za každou cenu mít z bývalých lesů pozemky. Jedinou cestou je spálit krásnou přírodu bez ohledu na shořelé domy, zničení mnoha lidských osudů, bez ohledu na mrtvé a ubohé lidi, kteří mnohdy už nemohli utéct.

Ráno je konečně zataženo a já mám naději, že bude pršet. Vyjdu na terasu a cítím kouř. Celá Velika je v kouři a štiplavý zápach je značně silný. Kouř z Evie, která je odsud daleko 500 km, se dostal až k nám. V Larisse lidí díky kouři, který sem vehnal vítr, nevidí na krok. 

To, co se stalo na Evii se nedá popsat, dávám odkaz na youtube, podívejte se na biblickou katastrofu krásného ostrova.

A také chci poděkovat českým a slovenských hasičům, kteří sem přijeli pomáhat hasit.

P. S.

Nevím proč, ale toto video mi nejde vložit do textu tak, abyste viděli, co se stalo. Pokud vložíte v youtube odkaz dole, tak beze slov uvidíte opravdovou katastrofu.

https://www.youtube.com/watch?v=tecyCKXwNPw

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Katerina Kaltsogianni | středa 11.8.2021 17:20 | karma článku: 21,69 | přečteno: 631x