"Copak Vlasovci, ale ta kategorizace mě štve"

slyším z úst Alenky, které jsem zavolala, aby mi sdělila její historický výklad o Vlasovcích. Je fundovaná, je znalá a je jí 80 let. A byla hodně naštvaná. "Kategorizace?" zeptala jsem se. "Přesně tak, dělají z nás blbce," řekla.

Zeptala jsem se, proč si to myslí?  Poslouchala jsem pozorně Alenku, které si nesmírně vážím, a musím konstatovat, že mě přesvědčila, že vzniká nová kategorie - téměř sekta nebo kasta, kterou jsou senioři. Údajně ohrožená skupina se začala chovat jako kategorie, která má nyní různá privilegia, ale za chvíli je za to bude lid lynčovat, tak jako lynčují Romy nebo imigranty.

"Žádná kategorizace obyvatel není dobrá," řekla naštvaně Alenka a mně to všechno docvaklo..

Měla pravdu, protože jakákoliv kategorizace ve společnosti je nebezpečná, o to více, pokud se jedná o lidi, kteří mají jenom vyšší číslo díky svému narození, resp. díky svému věku. Pokud tato kategorizace bude pokračovat dál, tak za chvíli bude označení "senior" nežádoucí a téměř potupná nadávka, přestože se jedná o skupinu 65 +, která má rozhodně chuť ještě žít normálně.

Mnozí v tomto věku začnou teprve dělat kariéru, např. vědci, politici a umělci. Nejsou to žádní dementní staříci a bláznivé babky, tak proč je takto oddělovat? Proč je nazývat ohroženou skupinou?

Ohroženou skupinou je v současné koronovirové době téměř každý třetí člověk bez ohledu na to. kolik mu je let. Patří sem těžce nemocné děti, postižení a nemocní mladí lidé, nemocní ze střední generace, mladší senioři a ti nejstarší, kteří jsou opravdu ohroženi svojí osamělostí a tím, že mnozí, bohužel, žijí v domovech seniorů nebo pomalu, ale jistě umírají v hospicech. Ano, tito senioři jsou opravdu ohroženi a to v celé kráse slova "ohroženost."

A co pan ombudsman? Díky jeho věku patří do kategorie nejvíce ohrožených, tj. starých seniorů, takže by neměl vůbec pracovat, natož zastávat takovou funkci, která si vyžaduje plné nasazení psychické,mnohdy i fyzické. Ale pracuje a možná, že to zvládá na jedničku, možná, že ne, ale nebude to tím, kolik mu je let, ale jeho naturelem.

Uvedu jenom jeden příklad, dejme tomu takový, který jste mohli vypozorovat všichni. A tímto je příklad, jak se chovají senioři ráno při nákupech potravin, tak musím konstatovat, že dosti nevhodně. Předbíhají se, tlačí se jeden na druhého, protože patří do kategorie ohrožených a tím pádem jim každý musí ustoupit. Nerudní senioři mužského pohlaví nemusí nikam spěchat, ale ti jsou nejhorší. Nešetří nadávkami, ani agresivitou. Samozřejmě zmiňuji ty, kteří se chovají opravdu agresivně, kterých je menšina v kategorii seniorů. Většina seniorů, která stále patří mezi lidi, se takto nechová.

Z mého úhlu pohledu by měla mít věková skupina 75 +,ale i další osoby ze všech skupin obyvatelstva určité výhody nejen v obchodech, ale i při čekání u lékaře nebo na poště atd. Mnozí z nich jsou skutečně nemocní, ale nemusí být v kategorii ohrožených, i když nyní se toto označení hodí pro ty, kteří mohli onemocnět COVID-19. Upřednostnění nemocných lidí, kteří by měli být obslouženi dříve mělo být už dávno zavedeno a skutečně bez ohledu "kategorie," kam nyní spadají senioři.

Alenka by se mnou nesouhlasila, Alenka je osobnost, která nevyžaduje žádná privilegia, která je fit, která několikrát bojovala s těžkými nemocemi, ale nikdo to na ní nepozná. Alenka a jí podobní lidé prostě chtějí ještě žít, nechtějí být v kategorii, ať už se nazývá jakkoliv, protože vědí, že na ně začnou být lidé alergičtí jako u kategorizace Romů nebo imigrantů.

A Vlasovci? Tato kategorie skončila špatně, protože se na poslední chvíli chtěla u Rudé armády vykoupit z faktu, že spolupracovali s SS. A tak Vlasovce stříleli a párali zaživa a ti, co přežili skončili v gulagu, kde byla tato kategorie nemilosrdně umučena, ale to asi všichni víte.

Alenka má zřejmě s tou kategorizací pravdu už kvůli tomu, že se říká, že senioři volí premiéra A. Babiše, takže jeho odpůrci už jsou nyní na "kategorii senioři" alergičtí.  A já budu ráda za vaše názory.

 

 

 

 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | pátek 8.5.2020 10:31 | karma článku: 22,88 | přečteno: 1383x