Co já budu jíst?

Někdy jezdím do Německa nakupovat potraviny, je to rozdíl oproti českým potravinám, ale není tak znatelný. Ovšem potraviny v Řecku jsou tak chutné, že už předem vím, jaký to bude problém po mém návratu do ČR. Jí se tu skvěle.

Nejvíce se rozdíl kvality pozná podle rajčat, která jsou tak chutná a lahodná, že v ČR vyrobený salát, kde mají být rajčata mi prostě a jednoduše nechutná. Je jasné, že je tu velmi úrodná půda, ve Velice se všechna zelenina prodává od místních pěstitelů. Miluji červenou cibuli, která je nasládlá, papriky, petržel. Samozřejmě, že i ovoce je lahodné. Je už po sklizni křupavých třešní a meruněk a na pult se dostávají broskve a melouny. Jejich chuť je pravá, nefalšovaná,, prostě víte, že jíte opravdovou broskev a skvělý meloun. Ještě jsem zapomněla zmínit okurky, které mají tak rozdílnou chuť od těch, které kupujeme v ČR.

Středomořská strava je vážně zdravá, pokud si nenamáčíte bílý chléb do olivového oleje, což je zcela určitě také zdravé, ale krásně se po takovém chlebu s olejem tloustne. Řekové hojně používají sýr fetu buď ovčí, nebo kozí, kterou nikdy nemíchají dohromady s rybami, ke kterým se sýr nehodí. 

Velika je bohatě zásobována místními rybáři čerstvými rybami. Tudíž si každý dojde do kuchyně, může se přesvědčit, že krevety sebou ještě trochu mrskají a že jsou ryby čerstvé. Konzumuji je denně a cítím, jak moc mi tato strava vyhovuje. 

Maso je v Řecku hojně kontrolováno, v restauracích je zakázáno prodávat zmražené maso, pouze čerstvé, tudíž chlazené. I tento rozdíl je velmi citelný. Aby to tak bylo, jezdí sem téměř denně kontroly. Majitelé restaurací se jich bojí, protože se může stát, že za porušení hrozí okamžité zavření restaurace a vysoká pokuta.

Je jasné, že se nacházíme v zemi, kde všechno roste rychle a u některých obilovin či zeleniny pokračuje sklizeň po celé léto. Nejsou tu velkochovy koz a ovcí, které se pasou po všech pastvinách. Jejich maso je také dle toho velmi chutné. Copak maso, ale ty jogurty a mléko! Řecko je svými jogurty vyhlášené. Miluji je zrovna tak jako řecký med, který je uznáván celým světem. Včelí úly jsou na pokraji lesů nebo stromů, např. kaštanů, aby včely vyprodukovaly chutný med. Nejlepší a nejchutnější je pro mě ten kaštanový.

Další zvláštností je velmi chutná voda. Ve Velice jí je hodně, je minerální, takže káva chutná skvěle. Většinou se pije ledové frapé, které se dělá z nescafé a pak ledové fredo capucino, které miluji já. Řecká káva se připravuje v džezvě z kávy, která vypadá jako kakao. Je velmi jemně umletá a musí projít 3 x varem, pak se sebere pěna, která se dá do hrníčku a káva z džezvy se doleje. Je fakt, že nevím, jestli je její původ turecký nebo řecký, ale o to vůbec nejde.

Co ovšem vím, že budu mít jako každý rok problém cokoliv sníst v ČR z výše uvedených produktů. Miluji starou českou kuchyň, ale když bych jedla tak chutná a těžká jídla, tak bych mohla jít za chvíli na zápas sumo. 

A na konec? Nejlepší je místní olivový olej, který vyhrál již 2 x zlatou hvězdu za nejlepší kvalitu. Pamatuji si babičku, která milovala smažená vajíčka a řecký salát, který doslova plaval v oleji.

Kdysi Řekové netrpěli na ischemické choroby, jedlo se tu málo masa, spíše všichni jedí ryby. Během roku je tu 90 dní půstu, který dodržují především starší lidé. A určitě v jejich zdraví hraje bezesporu velkou roli siesta, kterou všichni dodržují.

Za zmínku stojí i to, že Řekové nemíchají alkohol. Nepijí nikdy kávu k pivu. V poledne chodí na cipouro, ke kterému dostáváte tzv. meze, tj. talířky s rybičkami, salátem atd. Řecké víno je lehké a je velmi dobré, i když já nejsem přes alkohol odborník. 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Katerina Kaltsogianni | úterý 18.6.2019 6:36 | karma článku: 25,91 | přečteno: 1165x