Chce být Prymula prezidentem nebo premiérem?

Vzít funkci ministra zdravotnictví, to už chce notnou dávku odvahy nebo velkou dávku naivity, protože toto ministerstvo hostilo tolik nevydařených ministrů, že na chodbě je celá galerie těch, kteří byli ministry po roce 1989.

Téměř každý ministr zdravotnictví musel odejít kvůli nějaké nevyřešené kauze, kde lítaly milióny někde ve vzduchu, ale nikdy se žádná kauza nevyřešila. Milióny a miliardy odlétly asi jako odletěl Gagarin a jsou nenávratně pryč. Pánové, dokonce některé dámy, v roli ministrů MZ ČR dostali svoje trafiky a toto zadlužené ministerstvo si žije dál svým velmi neobvyklým životem. Je připraveno pro ty šikovné, kteří umí zatočit s penězi, protože zdraví by mělo být jedním z hlavních pilířů tohoto státu, ovšem slovo "zdraví" funguje prostě jako zaklínadlo. Jde o všechno, jen nejde o zdraví národa.

Letím z Řecka domů, sedím na letišti v Thessaloniki a čtu si v mobilu, že Vojtěch položil funkci ministra MZ ČR a Prymula byl obratem jmenován ministrem zdravotnictví. Tak jo, tento boj tvrdý a nekompromisní Prymula nad Vojtěchem vyhrál, bylo to vlastně celkem jasné, oč šlo a  oč jde. Ale proč o to jde, když je doba bláznivého a předraženého nakupování roušek za námi, tak to mi jasné není?

Na koho se svede zodpovědnost za nezodpovědnost za předražené nakupování nekvalitních roušek? Asi na nás. na lidi, kteří jsme je nosili a nosit budeme, protože o ty roušky šlo a ještě půjde hodně. Je to vynikající artikl pro ty, kteří pro ně lítali osobně do Číny, skvělý produkt pro každého ministra zdravotnictví kdekoliv na světě, pokud mají tak benevolentní přístup jako česká vláda. Vojtěch zmizí z funkce a s ním zmizí i otazníky nad zbytečně promrhanými penězi za opravdu předražené roušky a respirátory. Nebo také ne, protože tady by se mohl nový ministr zviditelnit, má tolik prostoru, že se v něm dá utopit cokoliv a kdokoliv.

Prymulův krok k tomu, aby se posadil na židli, kde se vystřídalo tolik ministerských zadků prostě nechápu, protože se znovu zviditelní a někdo mu může šlápnout na několik kuřích ok. Na začátku zmiňuji, že vzít tuto funkci chce notnou dávku naivity a velkou dávku vidiny ohromných zakázek, které se často ztratily a miliardy jsou prostě někde, kde to neumím pojmenovat.

Za třicet let demokracie v Česku je to 26. ministr, tzn., že během oněch demokratických let vychází na MZ ČR 1,16 osoby v roli ministra za každý rok od roku 1989. Docela šílené, co říkáte?

Adam Vojtěch papouškoval vše, co si přál premiér Babiš, který jmenoval tohoto velmi mladého muže do funkce ministra, byť měl na výběr mnoho odborníků či kandidátů na tuto funkci s mnohem většími zkušenostmi. Usmívám si při představě, že byl možná jmenován Adam Vojtěch z důvodu nezkaženosti a z důvodu, aby vedl ministerstvo správně a vyřešil všechny nevyřešené kauzy jeho předešlých kolegů. Holt, nepodařilo se, ale to se dalo logicky očekávat, protože to určitě neměl premiér v úmyslu. Mladý muž byl prostě jeho obdivovatelem, takže tak, stále dokola a dokolečka a žádná změna. 

Prosazování Prymuly ještě před mým několika měsíčním odjezdem z této země nevídaných možností a Prymulův postoj byl jasnou známkou toho, že tento člověk velmi šikovně manipuluje i s Babišem. Jemu se podařilo ukočírovat premiéra. A to je důvod, proč si myslím, že bude kandidovat na prezidenta, případně o tom bude alespoň mluvit a určitě zdůrazní, jak zachránil národ před rozbujelou epidemií COVID-19.

Vlastně to by byl Prymula hloupý, kdyby chtěl kandidovat na prezidenta, on bude chtít být premiérem, protože jiná cesta pro tohoto ambiciózního člověka ani není možná. On jediný zatím vede nad Babišem, protože se dostal do pozice "nepostradatelného guru pro COVID-19", no tak uvidíme, jestli tuto taktiku Andrej Babiš přecení nebo podcení. 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Katerina Kaltsogianni | středa 23.9.2020 7:22 | karma článku: 14,87 | přečteno: 542x