Češi jsou v Řecku na špičce

Kde jsou ty doby, co byly konzervy a piva součástí vybavení Čechů na dovolenou? Protože tady pracuji od roku 1990, tak jsem změnu pozorovala. Zpočátku nebyla vidět, čeští turisté si toho nemohli moc dovolit. Nyní jsou na 1. místě.

Velika byla po dlouhá léta doménou českých turistů, protože všechny penzióny byly obsazeny buď dětmi, které se sem dostaly na ozdravný pobyt nebo českými turisty. Zprvu sem jezdilo několik autobusů týdně, pak už jsem přešla na charterovou dopravu. Žádná jiná cestovní kancelář neměla ve Velice šanci, protože vše se stavělo a budovalo pro české děti a turisty. Po zrušení ozdravných pobytů jsem se rozhodla tuto ohromnou a velkou činnost ukončit a nadále jsem se věnovala rozvoji Veliky, ale již jenom jako K. K. Mezitím se sem dostalo pár cestovních kanceláří z Polska, Ruska, Rumunska, Maďarska a Srbska, prostě z bývalého socialistického bloku. Jezdí sem i američtí Řekové a Italové, ale i Němci.

Je to tak cca 10 let, co ozdravné pobyty skončily, ale Češi sem nepřestali jezdit či létat. Během těch posledních deseti let si Řekové všimli jednoho velkého rozdílu oproti turistům z jiných zemí bývalého socialistického bloku. Češi chodí denně do restaurací, objednávají si na pláži hojně kávu, víno, pivo, vše, co by si mohli koupit za poloviční cenu v obchodech a klidně na té pláži vypít, nikdo by jim za to nevynadal, i když je to proti slušnosti, když se neplatí slunečníky a lehátka. Češi toto respektují.

Ostatní turisté si v žádném případě takto nežijí jako Češi na dovolené. Opravdu je evidentní, že se mají lépe, nežli výše zmiňované národy. Mám tu i lidi důchodového věku, kteří si užívají hojně řecké kuchyně, mořských plodů a ryb. Některé jsou i drahé, ale jinak jsou tu ceny velmi přijatelné.

Velika je na pevnině, není to ostrov, kde je všechno předražené, kde se platí vše. Zde se dává automaticky voda, dokonce i balená, na pláž každému návštěvníkovi zdarma. Dává se okamžitě při příchodu do restaurace. Velika neztratila nic ze své panenskosti, z toho, co je na ní to nejpříjemnější - zůstala řecká, lidé jsou tu milí a hlavně milují a váží si Čechů, díky kterým byla tato oblast dostavěna a rozkvetla. 

Proč to píšu? Byly časy, kdy jsem zvala lidi na všechno možné, protože jsem věděla, že si mnozí nemohou dovolit jít do restaurace, dnes je to naopak a moji čeští přátelé pozvou i mě. Je to příjemné vědět, že nemají čeští turisté nouzi. 

Samozřejmě, že jsou tu i tací, kteří si nemohou dovolit denně obědvat i večeřet v restauracích, přestože se majitelé těchto zařízení snaží psát jídelní lístky v češtině a dávat Čechům "dárky," ve formě vína. zmrzlin či slev. Ale i tito turisté chodí, užívají si, konečně mohou jíst tu pravou řeckou kuchyni, ty úžasně voňavé saláty a ryby. 

Jednoduše řečeno, Češi získávají na nejdelší pláži v Řecku první místo, co se týče chování, na kterém je vidět, že si chtějí užít, že chtějí mít dovolenou se vším všudy, že jsou slušní a že se jim tady opravdu líbí. A nejen tady, vím samozřejmě o dalších řeckých oblastech, které si českých turistů hodně váží. A to je naprosto fajnový pocit. 

Ještě by bylo skvělé, kdyby ani jedna vláda nekradla a neničila svoje národy, tj. český a řecký.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Katerina Kaltsogianni | čtvrtek 27.6.2019 18:35 | karma článku: 30,98 | přečteno: 1350x