Diskuse

O vlastenectví

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ottis300

21. 11. 2011 8:54
Jsou tam nepravdy a je to pomíchané,

jen pár příkadů: husité, Havel v NSR, zdravotnictví ..., dalo by se nalézt více. Ale snaha o vlastenectví, ano, ale na trochu jiném základě. Vypadá to, že tz národy okolo fakt nemají být na co hrdí, jen ti neomylní Češi. Ti vždycky věděli jak na to s co nejmenšími obětmi.

2 0
možnosti
JH

Jiří Heincl

21. 11. 2011 1:27
Kdepak po roce 1989

Začátek ztráty národní hrdosti začíná po bitvě na Bílé hoře. Od té doby začíná masový odchod vlastenců a schopných lidí. Lokajské povahy zůstávají. Další masové odlivy vlastenců pokračují 1948 a 1968.

0 0
možnosti
SP

Skeptik Pavel

21. 11. 2011 1:45
Re: Kdepak po roce 1989

probůh nechte toho Palackého a celé národní obrození, které mimo jiné začalo likvidovat moravský patriotismus, kdy skupinka pražských intelektuálů do moravského sedláka furt klavírovala, že je Čech a on chudák z toho byl celý tumpachový, když se po generace cítil Moravanem a Hanákem. Češi zkrátka nepochopili, že ve střední Evropě může fungovat jedině větší státní celek. A neustálé oscilace mezi něměeckými státy a Podunajím jsou tou příčinou. A také se čeští  a moravští páni nebyli schopni dohodnout. Já se těm moravským stavům  i z odstupu staletí ani nedivím, že se nechtěli připojit k českému stavovskému povstání, když dříve stavy české upíraly těm moravským právo zúčastnit  se volby českého krále. Inu to  se pak důvěra špatně obnovuje.

0 0
možnosti
ML

L_O_U_S

20. 11. 2011 23:33
Vlastenectví a kritika...

Napsala jste to moc hezky, dá se říct, že s vámi téměř ve všem souhlasím.

Pokud jde o Havlovu omluvu sudetským Němcům, nevím, nějaká omluva za to, čeho se tihle lidé po II. světové válce dočkali na základě něčeho tak chatrného, jako je "kolektivní vina", je snad i celkem na místě.

Ohledně kritiky - nemyslím si, že by se jednalo o nějakou "mediální masáž". Nepociťuju, že by se na úbytku národní hrdosti nějak výrazně podílela média.

Vlastenectví - každý občan téhle země by měl být v rozumné míře vlastencem, ale zároveň by měl být k některým aspektům života tohoto národa skeptický a měl by je umět kritizovat (netvrdím, že píšete opak). Sám se považuju za vlastence, je mi milá tahle země, ale se vztahem k tomuhle národu je to už komplikovanější. Možná právě proto, že se považuju za vlastence mě tak trochu (s určitou dávkou sobectví) opravňuje ke kritice druhých. Vlastenectví není o nekritickém přijímání čehokoliv spojeného se zemí/národem.

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

20. 11. 2011 23:25
na co bychom meli byt hrdi...

na nase vedce a lekare - v boji proti rakovine, v genetickem vyzkumu, ve vyzkumu nanotechnologii jsou na svetove urovni....na krasu ceske hudby - oceneni Jarka Nohavici, obliba ceske filhafmonie ve svete.....na nase sportovce - ac jsme narod maly, nasi sportovci se v mnoha disciplinach dokazi probojovat mezi svetovou spicku...na krasu nasi zeme - i kdyz nemame more ani opravdove velehory, je ceska krajina krasna, osperkovana mnohymi architektonickymi skvosty....na krasu ceskeho jazyka - je to jeden z opravdu mala jazyku, ve kterem zni dobre country, opera, opereta, muzikalove melodie i rap, big beat a rock.....cestina je nadherny, bohaty jazyk a je skoda, ze ho tak zabijime amerikanismy nebo prejimanim z nemciny (i kdyz to uz ted ne v takove mire)....budme hrdi na svou krasnou malou zemi, ktera snad jednou ukaze svetu vic, nez jen maleho ceskeho stale nespokojeneho zavistiveho malomestaka, ale to uz zalezi jenom na nas...karma!

0 0
možnosti
F

Fanýs

20. 11. 2011 22:41
Když se podívám do sněmovny,

co si tento národ zvolil jako svoji reprezentaci, tak není důvod být na takový národ hrdý. ;-(

0 0
možnosti
JV

Žadatel

20. 11. 2011 21:44
Píšete: „Tak mi řekni, co kdy Češi pořádného dokázali!“

A pokračujete výčtem toho, co už je pryč. Tak na co máme být hrdí teď ? Na adoptovaného knížete?

Ale já vím, co máte na mysli.

0 0
možnosti
K

kion333

20. 11. 2011 21:04
Karma

a vcelku souhlasR^[>-]R^

RvEURv

0 0
možnosti
MR

iluminat

20. 11. 2011 20:05
smejici se bestie, ja jsem na to hrdy,konecne

jsme se zasmali jim naposled. Smejici se bestie neni nic spatneho, a s tim vlastenectvim, mate pravdu,ale polovicatou, cela EU dostava denne, v jednom kuse, medialni masaz - byt beloch, clenem zapadni civilizace je to nejhnusnejsi. To se nesmite divit ze se to odrazi i v Cesku.

0 0
možnosti
F

fanaticos

20. 11. 2011 19:59
jsem hrdý...

Moravan!:-) Rv[>-]Rv

0 0
možnosti
SP

Skeptik Pavel

21. 11. 2011 1:36
Re: jsem hrdý...

Neste sám, je nás hrdých Moravanů víc ale v tom mezinárodním kontextu jde hlavně o to, jak nás vnímají jako Českou republiku. Ale  když už jsme u toho moravanství, tak rozhodně můžeme být patřišně hrdi na Janáčka, kterému se v Praze vysmívali  nadávali do moravských separatistů. Ve světě ovšem prorazil. Inu doma není nikdo prorokem a asi je to i o té české malosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2315x
Jinak. Stručně. STRAŠNÁ ŽENSKÁ!

Seznam rubrik