Už je to tady

Šéf vítězné ODS Topolánek zhodnotil výsledky voleb: "Přesvědčili jsme o svých schopnostech". No jistě -  ani ve snu ho nenapadne, že lidé jeho stranu mohli volit především "proti Paroubkovi". Co si tak o tom myslí voliči vítězné partaje?

Osobně jsem již během dneška kolegům z ODS (konkrétním lidem) gratulovala k úspěchu a vítězství. Coby pravicový volič se upřímně raduji z jejich úspěchu a z porážky oranžových populistů (I když v těchto volbách o to nešlo ani omylem). Naopak to možná ODS značně zkomplikuje cestu k úspěchu na podzim.

Pochopitelně nebudu zastírat zklamání z výsledku našich Svobodných (1,26%). K oslavě to rozhodně není(!) a zkažený z toho určitě nemám (nejen já) jen dnešek... Na druhou stranu zisk 30 tisíc voličů pouhé 4 měsíce od vzniku strany (nikoliv účelového volebního slepence, přejmenování apod.) NENÍ NULA. Z určitých úhlů pohledu se to s přimhouřením obou očí dokonce dá označit i za jistý úspěch.

Po celý den mi chodí maily a volají známí i méně známí lidé, že to nesmíme vzdát. Věřím, že vedení naší strany v příštích dnech učiní to nejlepší rozhodnutí, co dál. Je třeba to opravdu dobře rozmyslet - nechceme tříštit pravici, na druhou stranu účelově se s někým spojovat jen KVŮLI volebnímu úspěchu (bez ohledu na programovou shodu apod) by se řadě z nás nelíbilo. Přitom, nejen my cítíme, že tady prostě chybí skutečná věcná pravicová strana!

No, nebudu zde zdržovat - ostatně vše podstatné kolem Svobodných výsledků už perfektně popsal kolega Matějka dnes ráno (viz zde). Co chci připomenout, je ona vítězova věta v úvodu, která potvrzuje to, před čím jsme rovněž včas varovali: ODS nepochopí, že hlasy dostala "proti Paroubkovi" = navzdory všemu, ale bude se dál bít v prsa se sebeklamnou pýchou "děláme to skvěle". Pokud by bývala dostala právě v těchto eurovolbách (kdy vlastně "o nic nejde") pořádný výprask od voličů, třeba by se vzepjala k nějaké sebereflexi - tak, aby ji její věrní už nemuseli volit se skřípějícími zuby... Bohužel, absolutní vítězství ji opět na hezkých pár let beznadějně zabetonovalo.

A kruh se nám uzavírá: pravicový volič bude dál házet do urny ODS "proti Paroubkovi", přestože bude nadávat stále hlasitěji, jak je ta strana vlastně hrozná a jak by ji moc rád nevolil, kdyby měl alternativu. Jenže - když ta altenrativna vznikne, tak jí stejně šanci nedá. Kde je logika?

Oněch 30 tisíc voličů je pro nás velmi zavazující (přitom členů je nás pouhých cca 600, takže nás volilo 50x více lidí (pro srovnání: členů KDU-ČSL je 40 tisíc a volilo ji 180 tis. lidí, tj. "jen" 4x více, než mají členů - tak třeba z tohoto úhlu lze náš výsledek vidět jako docela úspěch :o)). Věřím, že se Beran skutečně zvedne a, jak je jeho zvykem, opět se rozběhne proti zdi onoho "uzavřeného kruhu". Uvidíme. Rozhodne se to v nejbližších dnech. Držte nám prosím palce (vy, kdo věříte, že na pravici může vyrůst solidní slušná strana). Vy ostatní prosím zkuste aspoň diskutovat slušně, děkuji předem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kašparová | pondělí 8.6.2009 18:42 | karma článku: 17,88 | přečteno: 2331x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27