Muž z Moskvy

Teorie o muži s ricinem, která je založena na neznámém zdroji, připomíná epizodu ze Švejka. V tomto duchu jsem také pojal následující malou fikci. Může být neznámý zdroj seriózním pramenným materiálem, po kterém se neustále volá? 

Z letadla vystoupil muž středních let s černými brýlemi značky Wayfarer Black. Měly v sobě zabudovanou vysílačku, televizi, kameru a v případě nutnosti se daly použít i jako mikrovlnka. Rozhlédl se kolem sebe. Je na místě. Na Letišti Václava Havla v Praze. 
Říkají mu Vasil Čistič. Muž pro zvláštní operace. Tentokrát má za úkol eliminovat tři místní komunální politiky, kteří se rozhodli řídit zahraniční politiku této země. Špatným směrem, říkal šéf. 
Je v České republice. Musí být opatrný. Zdejší kontrarozvědka patří k nejlepším na světě. V podstatě je úplně nejlepší. Ostří hoši, žádní čučkaři!
Muž potěžkal svůj kufřík a zamyslel se. Ten nápad jeho šéfa použít ricin se mu jevil jako dalekosáhlá pitomost. Už jednou ho varoval. Když tenkrát vymýšlel plán s Novičokem, který měl prošlou dobu spotřeby. Taky to tak dopadlo.
Muže trápila ještě jedna věc. Při letu z Moskvy do Prahy vypil několik stakanů vodky. Vlastně popíjel ještě než nastoupil do letadla. Má takový neurčitý pocit, že všem v letadle ukazoval tu zatracenou flašku s ricinem a holedbal se, že je to medicína pro tři zlobivé hochy. 
Jejich jména a adresy se naučil ještě v Moskvě, ale jak se zdá, teď po vypité vodce všechno zapomněl. Bude se muset někoho zeptat.
Mužovo oko spočinulo na chlápkovi, který stál na přistávací ploše a na mikině měl cedulku PRESS. 
Novinář. Ten bude vědět!

 

 

Autor: František Kašpárek | neděle 10.5.2020 13:51 | karma článku: 28,93 | přečteno: 603x
  • Další články autora

František Kašpárek

Oči doširoka zavřené

24.2.2024 v 13:10 | Karma: 27,33

František Kašpárek

Určený přeživší

10.2.2024 v 13:10 | Karma: 16,12

František Kašpárek

Zločin a trest

27.1.2024 v 13:10 | Karma: 26,94

František Kašpárek

Mandžurský kandidát

14.1.2024 v 13:10 | Karma: 11,72