Dezolé a překvapení z Vojenského zpravodajství

Není tak důležité, co se říká, ale kdo to říká. Záleží na příslušnosti k davu, pokud si mohu dovolit citovat klasika. 

Když Matovič ve čtvrtek odcházel od prezidentky Čaputové, postěžoval si čekajícím novinářům, že za výsledek voleb mohou „dezolé“. Ano, použil toto slovo – dezolé.
Používají ho i někteří naši lepší lidi pro označení horších lidí. Tak nějak si myslí, že je to ještě posměšnější než starý dobrý „dezolát“. Inovace musí být, jinak to nejde.

Dézolé je francouzské slovo. Vyjadřuje hlubokou lítost nebo rozhořčení. Což je pro nespokojené občany, kteří stávající vládě zrovna nefandí, neprosto přesné. Takhle to asi lepší lidi o horších říct nechtěli.
Sem tam se chybička vloudí.

Že by se ale dokonce vloudila i do Výroční zprávy Vojenského zpravodajství za rok 2022?
V kapitole „Hybridní působení a morální panika“ se objevily věty, které jako by měl na svědomí nějaký ten škůdce, jehož zaplatil po České republice se potulující ruský agent uplácející blíže neurčené osobnosti.
Jak pravil - nikoliv Zarathustra - ale Koudelka.

Ve Výroční zprávě Vojenského zpravodajství za rok 2022 (1) se v kapitole Hybridní působení a morální panika objevily myšlenky, které by každý dezolé (ve výše uvedeném slova smyslu) podepsal. Uvádí se tam, že nadužívání pojmů jako je např. hybridní válka, propaganda či dezinformace, ztratily jakýkoliv význam a začaly se používat pro dehonestaci názorových protivníků.
Ty jo! Pokud v tom nemá prsty ten ruský obchodní cestující s dezinformacemi, tak před Vojenským zpravodajstvím hluboce smekám. Protože text ještě pokračuje. Nyní přímá citace:
„Prohlubující se vágnost a významová neurčitost zmíněných termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací, jež však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politiků s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do té doby legitimních hlasů z politické debaty."

Smekám před Vojenským zpravodajstvím podruhé.

.1. 211-Vyrocni-zprava-2022.pdf (vzcr.cz)Koudelka: Ruský agent v Česku platil tisíce eur za propagandu o válce. Využil i známé osobnosti | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Kašpárek | sobota 7.10.2023 13:10 | karma článku: 25,53 | přečteno: 702x
  • Další články autora

František Kašpárek

Oči doširoka zavřené

24.2.2024 v 13:10 | Karma: 27,33

František Kašpárek

Určený přeživší

10.2.2024 v 13:10 | Karma: 16,12

František Kašpárek

Zločin a trest

27.1.2024 v 13:10 | Karma: 27,05

František Kašpárek

Mandžurský kandidát

14.1.2024 v 13:10 | Karma: 11,72