Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kouzlo časů minulých: rodičem snadno a rychle

Moji situaci v závěru studia na průmyslovce velmi dobře vystihuje slovenská odpověď na otázku, co je to láska. Zní: "Láska je jama, do ktorej padnú dvaja a vylezú traja." Nebyl jsem ani první, ani poslední student, který před maturitou musel zahladit stopy svého sexuálního zkoumání sňatkem s postiženou /!?/.

    Co se majetku týče, bylo nás možno s partnerkou přirovnáváni ke kostelním myším ae dát dohromady asi čtyři tisíce korun, nutných k uspořádání alespoň trochu důstojné svatby nebylo jen tak. Ale podařilo se. Před vánocemi jsem nasbíral asi deset centů jmelí a prodal v ceně 4 Kč za kg.    Hostů bylo na svatbě poskrovnu, jídla a pití dostatek, hudbu jsme nahradili zpěvem a myslím, že Moskvič zařídil převoz nevěsty a ženicha ke svatebnímu obřadu s plnou parádou. Pravda "nezatahovali" nás, jak bývalo v té době zvykem a ani žádná namaškařená děva mně nestrkala do náruče umělé robě tvrdíc, že je to můj potomek z "vedlejšíku". Svatební noc jsme  prožili v hotelu Moskva v Gottwaldově.   Bydleli jsme u manželčiných rodičů a já se snažil ze všech sil, abych si vysloužil ostruhy a tak jsem řezal a štípal dřevo, nosil vodu od studny, trhal ovoce v zahradě a dělal vše, co jsem komu na očích viděl. Bývalá zemědělská usedlost, kde byla současně hospoda, byla po osmačtyřicátém znárodněna, tchánovu rodinu sice nevystěhovali, ale musela platit nájem a tchán mohl milostivě dělat hospodského. Součástí usedlosti byla i stáj a do ní Státní statek nastěhoval dobytek, který krmila tchýně za mzdu, kterou se stydím vyslovit. Moje bohémské a kulturní aktivity vzaly skoro bezezbytku za své, přece jen jsem však musel dokončit rozdělanou akci. Na škole jsem dal dohromady taneční hodiny a jako hlavní organizátor jsem nemohl zmizet.. Při poslední prodloužené jsem přespal ve své, stále ještě mně nakloněné vinárně a když jsem přišel druhý den domů, sdělila mně tchýně, že se nám narodil kluk, bude se jmenovat Jaroslav a nikoliv Tomáš, jak jsme se s manželkou dohodli. "Tomáš? Takové jméno má skoro každý cikán. Jaroslav to bude a hotovo!" A byl.   Ještě dnes vidím tu proutěnou košatinu na čtyřech kolečkách a v ní v peřince, převázané povijanem to malé drobátko, které má už dnes přes padesát. Co dál?  Bylo mě dvaadvacet a po studiu mělo následovat co?  Vojna. Jak se jí vyhnout a užívat aspoň trochu rodinného života a všeho, co s tím souvisí? Možnosti byly tři. Pokračovat ve studiu a přejít na vysokou školu, jít pracovat do dolů pod heslem "Já jsem horník a kdo je víc" nebo se hodit marod. A tak jsme se rozhodli, že zkusím první možnost a hned napoprve se podařila. Samozřejmě jsem chtěl jít studovat literaturu nebo novinařinu, reakce ředitele průmyslovky byla ovšem jednoznačná. "Vy jste se zbláznil, stát vynaložil finanční prostředky, aby z vás byl soustružník, posléze mistr ve fabrice a nakonec třeba konstrukter v kovovýrobě a vy chcete pláchnout k nějakým písálkům. To nemůže projít. Radil bych vám nechat si takové choutky jako koníčka a přihlásit se na vysokou školu, která je v oboru. Zrovna nyní otvírá Vysoká škola zemědělská v Praze novou fakultu, fakultu mechanizace a ta by vám pasovalo nejlíp. Na fakultě mám přítele docenta Wannera a tak se trochu přimluvím." U zkoušek jsem prošel, i když z matematiky jsem byl úplně vedle. No řekněte, nedovedl jsem jinou formou přepsat x na -2.

Užil jsem si ještě prázdnin na brigádě v cihelně a pak už koncem září nastoupil na Vysokou školu zemědělskou, která byla v Dejvicích poblíž Kulaťáku a ubytoval se ve slavné koleji zvané Kolonka na konci letenské pláně, ze které zbyla pouze malá pamětní deska jako dík studentů, kteří zde prožili v prvorepublikovém "komfortu" část svého života.

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | úterý 21.4.2015 5:47 | karma článku: 15,02 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Se Svobodou za svobodu.

Pomník armádního generála Ludvíka Svobody orámoval celodenní prohlídku pamětihodností po bitvě Karpatsko-dukelské operace.

12.5.2016 v 4:57 | Karma: 16,16 | Přečteno: 404x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Paleta památek na dukelské boje.

Návštěva dukelského bojiště, na kterou jsem vás pozval v předchozích článcích, pokračovala celodenní projížďkou po místech, která bitvu a její hrdiny připomínají.

11.5.2016 v 6:02 | Karma: 15,38 | Přečteno: 543x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Jak bylo v Údolí smrti.

Jak si pamatuje náš přítel Jano kritické dny bojů v oblasti Údolí smrti a dny a měsíce poté byly tak otřesné, že se nám mu málem nechtělo věřit.

9.5.2016 v 5:16 | Karma: 14,36 | Přečteno: 390x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

V Údolí smrti: Nižná Písaná.

Člen naší Expedice oksroN, bývalý prorektor a profesor nitránské zemědělské univerzity, nyní už v důchodu, nás pozval do své rodné vesnice Dolná Písaná a my pozvání přijali.

8.5.2016 v 6:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 304x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: Ej, veselá je dědina...

Ne, nebojte se. Nebudu vám zpívat slováckou písničku na Hané. Chci vám jen přiblížit prostředí, do kterého jsem se ve své životní anabázi dostal po nástupu do JZD.

8.2.2016 v 6:20 | Karma: 12,24 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 395x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik