Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouzlo časů minulých: po pás v Karibiku.

To víte, že jsme se hned ráno vypravili ke Karibiku, největšímu taháku tohoto dne, vždyť někteří ještě ani u moře nebyli a ne tak dokonce mezi Kubou a Jamaicou. Balaton, to bylo naše socialistické moře a Jugoslávie bombónek.

Když jsem si trochu protřel oči a sundal ze sebe propocenou pokrývku, která připomínala lněné prostěradlo uvědomil jsem si, že pokoj nemá zasklená okna. Byla pokryta hustou záclonou a co to tam proboha je? Po zácloně šplhaly tři ještěrky a zřejmě hledaly možnost, jak k nám proniknout. Sprcha nás vrátila do života a společně s Tondou jsme se vypravili na snídani. 

výrobce ve vestibulu hotelu

    Když jsme se vraceli ze snídaně, v rohu vestibulu měl rozložen krámek doutníkář, výrobce a prodavač v jedné osobě. "Cigars please, gentlemen. Only two dollars" zval nás s úsměvem. Koupili jsme si ten nejtlustší, jaký měl a hned jsme si zapálili. Za chvíli jsme již sedali do autobusu a tak jsme je museli típnout, což jsme mnohokrát opakovali a tak nám vydržely celý týden.

   Průvodkyně se snažily a tak těch třicet minut ke Karibiku uběhlo jako nic. Cienfuegos je jednou z provincií Kuby a název byl použit z pojmenování města. "Do samotného města se podíváme až zítra," praví průvodkyně "a budete moci posoudit, zda mu právem patří často používaný název Perla jihu," Pochází odsud zpěvák Benny Moré, autor pro nás nejznámější kubánské písně Guantanamera. No a kde vám nabídnou specialitu, krevety na špeku? No přece v oblíbené restauraci Cueva del Camarón. A jinak se máme nechat překvapit.

pláž poblíž Cienfuegos

    Autobus zaparkoval za hradbou palem a nastal úprk na pláž. Už abychom tam byli. Rychlost, s jakou byli všichni v plavkách budila dojem, že si je oblékli už na hotelu a teď co nejdříve "ochutnat" tu karibskou lázeň protkanou slibovanými korály a hejny "akvárijních" rybiček. Ovšem ani já nebyl výjimkou.

   Skoro všichni uposlechli varování, že bez vodní obuvi hrozí podpis mořských  ježků na šlapkách. Moje první kroky do průzračné vody Karibiku zaznamenaly teplotu vody, odpovídající vlažnému čaji. A po sto metrech bylo vody po pás a kam oko pod hladinu dohlédlo, samá kráse ve spleti barev a touha poznat co nejvíce. Plavání šlo stranou a tak jsem se vrátil na pláž s hrstí kamínků a škeblí za pár minut. Při ukládání "kořisti" do tašky jsem si všiml, že mám nohy po kotníky samou krev. No ano. Poškrábaly se u všudypřítomné korály a v tom nadšení jsem si ani neuvědomil, že se tak děje. Dobře mně tak.

   Mezi tím se v naší skupině rozšířila zvěst, že kromě těch obyčejných, malých škeblí jsou k nalezení i škeble velikosti malého melouny ke který když se přiloží ucho, je slyšet šumění moře. Kdo by si takový suvenýr z Kuby nepřál! A tak větší část výpravy hledala a hledala a nenalézala. Podél pláže posedávali domorodci a nabízeli různá občerstvení a suvenýry. Z tranzistoráků se linula salsa a sem tam se některá skupinka bavila tancem. To mne přilákalo a když jsem došel až na okraj palmového stromořadí, uvítalo mne překvapení. V trávě seděl čokoládový Kubánec a v klíně držel něco, co jsem okamžitě poznal. Je to ona! Škeble, po které touží každý z naší výpravy. Usmíval se od ucha k uchu. "Quiere dominar almeja? Por favor" a natáhl ruku se škeblí ke mně. I když jsem nerozuměl tak jsem pochopil, že mně ji nabízí. Vytáhl jsem slovník. "Za kolik?" jsem našel snadno. ?Cuánto? Kubánec povstal a potáhl mne za tričko a věc byla jasná. Já svlékl tričko a vyměnil je za škebli, Kubánci zářily oči štěstím, jak dobrý obchod udělal.

"šumící škeble" a koření z restaurace du Roy

   Ke skupině jsem se připojil až když jsme se chystali na návrat do hotelu. Pod paží jsem nesl škebli a byl jsem jediný, kdo ji měl. Všichni se tomu divili a dávali najevo vlnu závisti, kterou jsem způsobil. V autobuse se mně Tonda pochlubil svým úlovkem. V krabičce od svačiny měl tři malé kraby, kteří na ni klepali chapadly v domnění, že se jim podaří uniknout.

bazén u hotelu Pasocavallo

   Na pokoji v hotelu vypustil kraby do šuplíku nočního stolku, trochu jsme siestovali a zbytek dne strávili u bazénu a probírali, kam zítra. Mně se má splnit velké přání: návštěva Botanické zahrady v Cienfuegos. 

   Ráno jsme zkoprněli údivem. V šuplíku byli pouze dva krabi a nenašli jsme jiné vysvětlení než že společně sežrali toho třetího.

vstupní poutač botanické zahrady

   A jsme tam. U brány nám přidělili průvodce, který prohodil pár slov o zahradě. Na ploše 97 ha je to nejkrásnější zahrada Kuby, která vznikla už v roce 1901 díky americké rodině Atkinsonových, milovníků zejména tropických rostlin. Je jich tu přes 2000 druhů  / jen namátkou: přes 400 druhů orchideí, 230 palem, 65 fíkusů a 29 bambusů/ ve 125 botanických uskupení.

palmový les

      "Toto je pánové sansevieria, po našem tchýnin jazyk" posílá nám přes průvodkyni průvodce, "také se jí tak u vás říká?" Přisvědčujeme a dovídáme se, že některý druh bambusu kvete až za sedmdesát let. Neuvěřitelné.

altánek a restaurace
sklizeň cukrové třtiny

 

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | sobota 15.4.2017 7:47 | karma článku: 9,60 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kdo jinému jámu kopá....aneb...--Babiš gaunerem.

Před půl rokem by mně ani nenapadlo, že půjdu k volbám s volebním lístkem hnutí ANO. Jen okrajově jsem sledoval frontální útok na jeho předsedu, přemýšlel o presumci neviny a divil se čím dál víc. Včera mne kampaň dorazila.

1.10.2017 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Kašíkjaroslav

Expedice oksroN 2017: první stovky kilometrů.

Tak pokud jste jeli také autem do Petrohradu, nic moc nového vás nečeká. A pokud se k tomu chystáte, dobře děláte. Konec konců vám o pěti dnech pobytu v něm povyprávím příště.

25.9.2017 v 7:46 | Karma: 4,82 | Přečteno: 129x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma: 5,52 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: kubánská padesátka.

Být na Kubě v době, kdy k vám dorazila padesátka bylo fantastické. A když k tomu připočítáme pobyt na pláži Santa Lucia nelze než pochopit, že jsou na ni nesmazatelné vzpomínky.

30.4.2017 v 7:44 | Karma: 12,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: v náručí Santa Lucii

Vím, známější je Varadero, my však dojeli na atlantické pobřeží na překrásnou pláž Santa Lucia, kde lze šnorchlovat u největšího korálového útesu na světě. Tak pojeďte s námi.

23.4.2017 v 8:16 | Karma: 11,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 395x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik