Kouzlo časů minulých: nezlomená křídla

Málem jsem zapomněl na kamaráda, který mně byl blízký svým vztahem k folkloru, obdivoval jsem jeho letecké schopnosti a nemohl jsem uvěřit jeho neskutečnému osudu.

Před časem jsem otevřel televizi a za chvíli se na obrazovce objevil titulek: Česká televize uvádí

dokumentární film studia Febio  ZPOVĚĎ PILOTA, KTERÝ POD PALBOU PROTIVZDUŠNÉ OBRANY ZEMĚ ULETĚL DO EMIGRACE. Zbystřil jsem pozornost, protože mně to něco připomnělo. Už první sekundy filmu a byl jsem doma. Samozřejmě, Láďa Bezák, kamarád z mechanizační fakulty Vysoké škole zemědělské v Praze. Studoval o rok výš, ve škole se objevoval celkem sporadicky a na koleji už vůbec ne. Mělo to svoje příčiny. Tenkrát ještě nebyli workoholici, nýbrž obyčejní pracanti. A to on byl. V noci jezdil se sanitkou u záchranné služby, odpoledne létal v Aeroklubu a trénoval figury letecké akrobacie pro svou budoucí fantastickou sportovní kariéru, večer tančil v národopisném soubory, občas se ukázal na přednáškách a kde bral čas na studium nám nebylo nikdy jasné. Přesto jeho studijní výsledky byly výborné. Stejně tak se dalo jen tipovat, kolik hodin vlastně spal. Ještě v době studia se stal v roce 1960 prvním oficiálním mistrem světa na mistrovství v Bratislavě a následovaly další úspěchy, titul vicemistra světa 1964, druhé a dvakrát třetí místo v Lockheed Trophy 1963-65, vítězství v prvním ročníku memoriálu Léona Biancotta 1965. V roce 1961 dostal titul Mistr sportu.

 Vytáhl jsem ze šuplíku omšelou fotku, jak jsme někdy na jaře 1959 /?/ pózovali při akci z majálesu, kterou nám, pokud si dobře pamatuji, Láďa Bezák pomáhal dát dohromady.

   Přešlo pár let a zmizel z mého života a já sledoval jeho karieru z tisku, pokud se tam něco objevilo. V prosinci1971 uletěl Láďa s manželkou a dvěma dětmi za dramatických okolností do Západního Německa. Ale o tom si jistě rádi přečtete na

http://www.valka.cz/clanek_10446.html v kapitole V. nazvané "Cíl sestřelit."

   Málokdo žil tak bohatým a dobrodružným životem, jako on. Vždyť vedle toho, co jsem už uvedl, je známo, že létal na leteckých show, pracoval jako nástrojař u De Havilland, létal jako dopravní i zemědělský pilot, obchodoval s letadly, trenoval akrobacii a žil převážně v Kanadě. Film, o kterém byla již zmínka jej představuje při pobytu doma, v naší republice. A víc už nevím.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | středa 3.2.2016 5:50 | karma článku: 11,51 | přečteno: 404x