Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kouzlo časů minulých: body a svody

Vojna měla na kahánku, ale držela mne pod krkem ještě o jeden měsíc navíc. Ještě stále strašily za zády sovětské rakety z Kuby už stažené.

Pravda, vojna je na příběhy hojná a mohl bych jich ještě pár vyprávět. Třeba jak se kousek od kasáren v hospodě poprali příslušníci naší roty s vojáky ze strážní roty, kolik bylo rozbito stolů a židlí, vyraženo zubů a stráveno dnů v base. Zaujala by jistě třeba historka o vojínovi Tothovi, za kterým přijela Marienka až z Humenného, jak ji propašoval do kasáren a na tři dny se s ní zavřel ve výstrojním skladu. Na to, že je nezvěstný se přišlo hned, kam se ukryl až v pondělí, když dovezli čisté prádlo. Tři dny z medových týžďňov se změnily na čtrnáct dní nedobrovolného pobytu v cele.

Velmi očekávaný byl každý výjezd ministra národní obrany generála Lomského na státní návštěvu do některého ze států tábora socialismu. Před odletem jsme naváželi k letadlu na Ruzyňské letiště pomocí dvou Moskvičů kombi proviant, který ministr ssebou vozil. Byl vesměs tekutého charakteru, byly tam různé lahůdky, ale i drobné dárky. Pro řidiče a jejich pomocníky to bylo neskutečné lákadlo. Protože však všechno bylo v originálním balení, tedy v bednách, bylo nutno ukrást celou bednu. Podařilo se to jednou, když ministr odlétal do Moskvy. Po dohodě se skladníkem na MNO naložily osádky Moskvičů o dvě bedny vodky víc a cestou na letiště je předali jednomu z našich řidičů, který jezdil pro generální štáb. Jedna bedna byla pro nás, druhá pro vojáky ve skladu MNO. Likvidace byla dohodnuta na příští den večer a stanoveno, že se vypijí jen dvě až tři láhve. Když jsme dopíjeli třetí bylo už na rotě takové srocení vojsk, že hrozilo reálné nebezpečí vypití všech dvanácti láhví a provalení celé akce. Po dohodě s dozorčím útvaru jsem iniciativně vyhlásil cvičný poplach a když se vojáci rozeběhli na své světnice a hledali masky, atomkecky atd., zase jsem jej odvolal. Láhve skončily u staršiny ve výstrojním skladu pod hromadou ušanek, které se fasovaly až na podzim. Postupně se vytrácela jedna za druhou až studna hojnosti vyschla docela. Když nad tím tak uvažuji, současné mladé generaci odpadne jedno velmi frekventované téma mezi muži v hodpodě u piva nebo panáků rumu a jiných tekoucích pochutin.

Blížil se konec mé vojenské anabáze a když byl začátek srpna, zavolal mně velitel roty, vlídně se usmíval a už když jsem byl ve dveřích pokynul, abych se nehlásil a sedl si na židli ke stolu.

"Tak podívejte. Rychle a stručně. Ta Kuba ještě není v cajku a tak vám musím sdělit, že se budeme spolu vídat i po patnáctém srpnu, kdy jste měl odejít do civilu. Prodloužili vám to bez udání délky a důvodu. Navíc nemám prozatím za vás náhradu. Tak se nemračte a vydržať."

Vypadl jsem z kanceláře jako opařený. Když jsem to svěřil staršinovi prohlásil, že je to důvod se napít a zbytek dne jsme strávili v hospodě vedle Internacionálu. Až jsme byli v nejlepším, otevřel Benda své srdce dokořán. I když jsem to tušil, až teď jsem v plné nahotě zjistil, že vedle mne sedí mafián non plus ultra, prostě nepřekonatelný. Svěřil se mně, že kšeftuje v rámci celého praporu s body, které dostávali vojáci z povolání na fasování výstroje. Potřeboval vykšeftovaný materiál odvozit z kasáren na svoji chatu, která sloužila zároveň jako sklad tohoto kontrabandu a dobře věděl, že jako velitel čety mám možnost použít auta k zajíždění, což jemu nebylo dáno.

Nebyl jsem žádný svatoušek, ale celá akce se mně zdála přece jen riskantní. A tak jsem s díky odmítl.

"Nevadí ty kluku moravská, to vaše víno našemu pivu nešahá ani po kolena, ale v čas nouze i já poruším své zásady. Poď sem, ať tě obejmu. A kamarádi až na půdu."

Když jsem za měsíc skutečně vojnu končil, vezli mně na Wilzoňák šestsettrojkou a kromě mého skromného zavazadla mně předali dva vojenské vaky. Byly v nich hnědé důstojnické kanady, mnoho párů zelených ponožek, spousta košil v téže barvě, kompas, dvě ušanky, pouzdro na vojenské mapy s lupou, pět ešusů, dvanáct sad příborů a kdoví co ještě. Nejvíc bylo trenýrek. Kdyby je manželka později nezačala používat jako hadry na úklid, používal bych je dodnes. A co že bylo nahoře v jednom z vaků. Cedulka s nápisem: Venda Benda.

 

EPILOG:

Na vojně jsem už nikdy nebyl. Ani na pár dní. V témže roce mně povýšili na podporučíka, v roce 1970 degradovali na vojína, v roce 1990 opět povýšili dokonce na poručíka a o pár let později mně vyškrtli z evidence.

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | sobota 23.1.2016 7:06 | karma článku: 11,40 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kdo jinému jámu kopá....aneb...--Babiš gaunerem.

Před půl rokem by mně ani nenapadlo, že půjdu k volbám s volebním lístkem hnutí ANO. Jen okrajově jsem sledoval frontální útok na jeho předsedu, přemýšlel o presumci neviny a divil se čím dál víc. Včera mne kampaň dorazila.

1.10.2017 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Kašíkjaroslav

Expedice oksroN 2017: první stovky kilometrů.

Tak pokud jste jeli také autem do Petrohradu, nic moc nového vás nečeká. A pokud se k tomu chystáte, dobře děláte. Konec konců vám o pěti dnech pobytu v něm povyprávím příště.

25.9.2017 v 7:46 | Karma: 4,82 | Přečteno: 129x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma: 5,52 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: kubánská padesátka.

Být na Kubě v době, kdy k vám dorazila padesátka bylo fantastické. A když k tomu připočítáme pobyt na pláži Santa Lucia nelze než pochopit, že jsou na ni nesmazatelné vzpomínky.

30.4.2017 v 7:44 | Karma: 12,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: v náručí Santa Lucii

Vím, známější je Varadero, my však dojeli na atlantické pobřeží na překrásnou pláž Santa Lucia, kde lze šnorchlovat u největšího korálového útesu na světě. Tak pojeďte s námi.

23.4.2017 v 8:16 | Karma: 11,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 395x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik