Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Expedice oksroN: malé velkoměsto.

Rychle sáhněte do paměti, představte si cestu do Norska suchou nohou přes Berlín, Hamburk, Kolding, Kodaň, Malmö a Göteborg a jste tam. Turistický průvodce v  kapesním vydání vám nabídne tolik zajímavých příležitostí seznámit se s Oslem, že vám na to nebudou stačit ani tři naplánované dny, kdy jste se tu chtěli zdržet. Procházka, kterou vám nabízím, bude spíše projížďkou se zastávkami a potkáte se s osobnostmi, které vám při vyslovení názvu Norsko vyvstanou na mysli. Tak nastupte a držte si kloboučky, pojedeme z kopce.

Omlouvám se skalním Norům, že jsem jejich hlavní město Oslo s 650 000 obyvateli nazval malým velkoměstem. Brzy to nebude pravda, protože každým rokem přírůstek obyvatelstva staví toto město do pozice nejrychleji se rozvíjejícího se velkoměsta v Evropě.  Takže máte už představu, kterou ještě umocním následující fotografií.

Pukud přijedete autem, budete mít Oslo jako ma dlani s jeho přístavem, cihlově červenou radnicí, vpravo zátoku s muzei i konec Oslofjordu. A u radnice se zastavíme. Musíte ovšem dávat pozor, kde zaparkujete. Neznalost norštiny nám v roce 2003 nadělila pokutu, která nás dostihla až doma. Celí nažhavení na očekávané zážitky jsme zaparkovali u budovy, která byla sídlem ředitelství policie a už po 100 metrech jsme při odchodu viděli policajta, jak nám za stěrač vkládá lístek s pokutou. Ignorace se dočasně vyplatila, ale neunikli jsme. Doma jsme solili skoro tisícovku, protože bychom se jinak dostali na "černou listinu" a v příštím roce bychom mohli přijít o daleko větší sumu.

Když se u nás řekne Oslo, skoro každému se vybaví každoroční předávání Nobelovy ceny míru a to se děje právě v této budově. Kdo by se nechtěl podívat do jejího interieru. Ani my jsme nebyli výjimkou. Vchod je z druhé strany mezi dvěmi věžemi, za zády máme přístav a všude spoustu vysázených květin, které si ve zdejším prostředí libují a dávají to svým hábitem jasně najevo. Než jsme obešli budovu, tak jsme si vyslechli několik pouličních muzikantů, prohlédli výstavu obrazů rozestavěných na plošině před Informačním centrem a pak už jsme vzhlíželi ke vchodu do budovy.

   Je už k večeru jak ukazují hodiny a tak není žádný cvrkot. Hodiny jsme si prohlédli před chvílí a odhaduji, že mají tak 5 m v průměru. Ukazují čas, datum a postavení slunce a měsíce. Ovšem na Staroměstský orloj nemají. Vpravo i vlevo jsou stěny ke vchodu zdobeny krásnou keramikou, kterou jsme už prohlédli a nyní se chystáme na návštěvu interieru radnice. Bavíme se o vysoké míře přistěhovalců z mnoha zemí světa, především z Azie, Afriky ale i z Evropy /Švédové, Poláci/ a tak nás nepřekvapilo, že naše hostitelka nás v Lilleströmu pozvala na nákup zeleniny k Turkovi. Z dnešního pohledu početná komunita muslimů /kolem 80 000/, kteří jsou soustředěni ve čtvrti Grønland, kde se nachází rovněž převážná většina z 12 městských mešit, začíná budit oprávněnou pozornost původních obyvatel.

Je s podivem, že vstup do radnice je už dnes volný . Před deseti lety se ještě platilo vstupné. Nablýskaná hala působí impozantním dojmem a nenechali si ji ujít ti, kteří se k jádru Expedice "přifařili" a tak já jsem tu byl již třikrát a stále je čemu se obdivovat. Při prohlídce je možno vidět spoustu nástěnných maleb a výjevy ze života obyvatel města. Najdeme zde i norské panovníky a světce.

Když se tak dívám na levou stranu haly vyvstane mně na mysli skutečnost, že soutěže na výzdobu radnice v roce 1936 se zúčastnil i slavný norský malíř Edvard Munch, jehož muzeum jsme před pár leta rovněž navštívili a nebude od věci, abychom se tam spolu někdy příště rovněž podívali.

Tady jsem si vyšlapoval po schodech do prvního patra s výhledem na přístav. V celé budově je možno navštívit skoro všechny místnosti včetně zasedací. Fotografové a lovci s videokamerou si přijdou na své.

Abychom se mohli podívat, jak vypadá předávání Nobelovy ceny míru, vypújčil jsem si snímek z Googlu. Tuto cenu získalo od roku 1901 mnoho zemí, tedy jejich příslušníků /74/, nejvíce USA 24. Bylo mezi nimi i Norsko, slavný průzkumník Arktidy Fridtjof Nansen, o kterém bude určitě v tomto seriálu ještě řeč.

Zvonkohru s 38 zvonky, umístěnou v jedné z věží, jsme v poledne neslyšeli. Její melodie trvá pár minut a ve zkrácené verzi je možno ji slyšet každých 15 minut. A tak vám vyzvánějí zvonce, že jste se dnes dočkali konce. 

 

Fridtjof Nansen (10. října 1861Store Frøen - 13. května 1930Lysaker) byl norský průzkumník, vědec a diplomat.

Je po něm pojmenován měsíční kráter Nansen.[1][2]

 

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | pondělí 12.1.2015 8:07 | karma článku: 7,57 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kdo jinému jámu kopá....aneb...--Babiš gaunerem.

Před půl rokem by mně ani nenapadlo, že půjdu k volbám s volebním lístkem hnutí ANO. Jen okrajově jsem sledoval frontální útok na jeho předsedu, přemýšlel o presumci neviny a divil se čím dál víc. Včera mne kampaň dorazila.

1.10.2017 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Kašíkjaroslav

Expedice oksroN 2017: první stovky kilometrů.

Tak pokud jste jeli také autem do Petrohradu, nic moc nového vás nečeká. A pokud se k tomu chystáte, dobře děláte. Konec konců vám o pěti dnech pobytu v něm povyprávím příště.

25.9.2017 v 7:46 | Karma: 4,82 | Přečteno: 129x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma: 5,52 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: kubánská padesátka.

Být na Kubě v době, kdy k vám dorazila padesátka bylo fantastické. A když k tomu připočítáme pobyt na pláži Santa Lucia nelze než pochopit, že jsou na ni nesmazatelné vzpomínky.

30.4.2017 v 7:44 | Karma: 12,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: v náručí Santa Lucii

Vím, známější je Varadero, my však dojeli na atlantické pobřeží na překrásnou pláž Santa Lucia, kde lze šnorchlovat u největšího korálového útesu na světě. Tak pojeďte s námi.

23.4.2017 v 8:16 | Karma: 11,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 395x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik