Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

brnl

21. 3. 2010 7:01
Úsměvné vykládat ty nesmysly

o tom že občané jsou nesvéprávní a nemůžou rozhodovat o svých záležitostech přímo a že tohle můžou rozhodovat jen “moudří” politici.

Opak je pravdou,  politici na rozdíl od běžného občana jsou vybraní neschopní lemplové kteří nás svým rozhodováním ženou do totálních katastrof a dneska už je evidentně vidět že i do sebezáhuby.

Viz třeba ty státní finance, tak jak hodpodaří ti lemplové takhle doma nehospodaří ani nevzdělaný kopáč. Zrovna tak ti lemplové budou tupě přihlížet jak kolabuje důchodový systém, vymírá populace a to jen a jen z důvodů vykrádání rodin na základě znárodňovacích bolševických zákonů, budou tupě přihlížet k tomu jak se nám tady množí parazitující komunity a vetřelci z kultur absolutně neslučitelných s tou naší. Zásadní rozdíl hlasování občana od toho poslaneckého parazita je v tom že občan ten hlasuje jen na základě svého názoru a svědomí, poslaneský parazit se dá podplatit penězi, příslibem trafiky, dobrým místem na kandidátce atd.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

21. 3. 2010 8:25
Re: Úsměvné vykládat ty nesmysly

"... neschopní lemplové kteří nás svým rozhodováním ženou do totálních

katastrof..." - a ty politiky volí kdo? A jak je vidět v Řecku - "lid" se před tou "katastrofou" brání přímo generálními stávkami.;-D Nebo že by stávkoval, aby se v cestě do katastrofy pokračovalo?;-D

0 0
možnosti
B

brnl

20. 3. 2010 19:35
Souhlas s autorem

zákon o obecném referendu  je jednak demokratická pojistka proti zvůli politiků tak jak ji vidíme u nás, kdyby ti politici věděli že tady voliči tu možnost mají tak by si přeci jenom museli dávat větší pozor.

Potom referendum může řešit zásadní záležitosti co politici z osobních důvodů řešit nechtějí, třeba ten volební systém, korupci, nadbytečnost Senátu atd.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

20. 3. 2010 20:21
Re: Souhlas s autorem

opakovaně se ptám. Bude v takovém referendu přípustná JAKÁKOLIV otázka? Třeba "lex Schwarzemberk"?

0 0
možnosti
JH

jardahorak

20. 3. 2010 18:25
K cemu?

K cemu by to referendum bylo? Je to jen kost pro volice, aby se citili ze "rozhoduji". Kdo bude rozhodovat o tom v jakych otazkach bude referendum vypsano? No spravne, politici. Takze hodi luze kosticku, ta nadsene zakejha jak se ma dobre, ze si rozhoduje sama, a ve sve jednoduchosti ji nedojde, ze se nic nezmenilo...

Viz VV a John. Referendum na to ci ono. A na otazku (rozhovor pred par mesici v Pravu), zda by byl pro referendum v otazce trestu smrti odpovedel, ze na to by referendum nevypisoval, protoze se boji, ze by lide mohli byt pro. Takze papalas nahore rozhodne k cemu se luza muze ci nemuze vyjadrit a autor nadsene zatleska rucickama, protoze hura, mame referendum...

To jste vazne tak jednoduchy a nechate se oblbnout takovou pruhlednou klickou, autore?

0 0
možnosti
B

brnl

20. 3. 2010 19:32
Re: K cemu?

Spíš na toho velmi jednoduchého vypadáš sám pokud si myslíš že tam kde to obecné referendum mají rozhodují o tom o čem se bude hlasovat politici.

Referendum je demokratická pojista proti zvůli politiků, bez zákona o obecném referendu si politici teoreticky můžou odhlasovat pro sebe absolutní beztrestnost a nezdanitelné náhrady každý 100 MEGA ročně. A je potřeba si povšimnout že tohle skutečně dělají, nebo snad u nás hrozí někomu pořádný flastr za korupci, za tohle za co by se měli dávat flastry jako za vraždu za to tak hrozí jednou za 10 let někomu tak podmínka a ještě politici dělají takové zákony aby nikoho chytit nemohli.

Jestli ty tohle nechápeč tak to jsi zřejmě ta lůza někde ze čtvrté cenovky.

0 0
možnosti
JP

johnpeters

20. 3. 2010 15:37
Zajimave,

že ve Svycarsku lidi ovce nejsou.Je ale fakt,že tam by si komousi a cela ta nase vladni svita ani neškrtla!To je jisty,ze našemu Tatičkovi tunelařu se takoveto novoty do kramu podvodu a levaren nehodi!

0 0
možnosti
P9

pavel 99

20. 3. 2010 17:04
Re: Zajimave,

no ve Švýcarsku mají kupříkladu také vojáci v záloze doma zbraně (také samopaly a kulomety). Zavedeme i toto? Určitě bych to vyzkoušel jako první krok. A kdyby se to "osvědčilo", tak může být ono referendum jako krok druhý, ne?:-/

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

20. 3. 2010 14:05
Referendum nic neřeší

manipulativní otázka může vést k lecčemu a pak už je těžké takové rozhodnutí změnit. (pokud nejmse v Irsku).

-

Je potřeba radikálně změnit volební systém tak, aby obsahoval mnohem víc prvků přímé demokracie. Je možné to realizovat pomocí volebného informačního sytému (podrobnější popis pro zájemce na blogu edmundcerny).

-

Současným velkým stranám systém vyhovuje, vládnou navzdory občanům, které jednou za čtyři roky musí vyděsit, že pokud jim nedají hlas, ostatní strany je okradou.

0 0
možnosti
VK

vava

20. 3. 2010 15:27
Re: Referendum nic neřeší

právě referendum by mohlo změnit volební systém

0 0
možnosti
LH

Tryskomys Muf

20. 3. 2010 13:01
Referendum je k nicemu

Referendum je k nicemu, lide jsou banda ovci. Problem je v tom, ze neexistuje zadna definovana odpovednost za rozhodnuti ve vyssich pozicich ve statnim aparatu, ve vlade a v parlamentu, odvolatelnost, stihatelnost, striktni pravidla pro vyber lidi na vedouci pozice.Rv

0 0
možnosti
MN

lunak

20. 3. 2010 13:06
Re: Referendum je k nicemu

Zajímavé:-/ Ovšem lidé jsou bandou ovcí jen pro toho, kdo má zájem prosadit něco, co není v jejich zájmu....

0 0
možnosti
BH

BoboHml

20. 3. 2010 12:59
Referendum,no nevím.

Muselo by být i ošetřeno a to důkladně,k čemu  by se mohlo použít.Určitě ne libovolně.Kdybychom udělali referendum o daních či trestu smrti - je jasné jak by dopadlo.

0 0
možnosti
B

brnl

20. 3. 2010 19:44
Re: Referendum,no nevím.

Asi hochu soudíš podle sebe.

Dlouhá léta možnost obecného referenda bez omezení mají v řadě států a ještě nikde se nikdo nepokusil přes referendum protlačit zrušení daní i na Slovensku to referendum mají.  Takováhle kuriosní referenda o zrušení daní ta by určitě neprošla, na takovéhle hlouposti by se určitě nesešla ani ta požadovaná 50 ti procentní účast. Lidi nejsou tak hloupí jak je tady srovnáváš se svým jednoduchým  myšlením českého politika.  

Pokud by se náhodou odhlasoval trest smrti tak to myslím by žádné nebezpečné rozhodnutí nebylo, to je normální záležitost která se rozhoduje dle vůle občanů takhle třeba v USA odjakživa a zatím se jim tam kvůli tomuhle nic nezhroutilo.  

0 0
možnosti
P9

pavel 99

20. 3. 2010 12:47
Obávám se,

že "referendové rozhodování" je čistě o tom, kdo více investuje do (dez)informační kampaně.

Mnohem "kvalifikovanější" rozhodování by bylo hodit si korunou.

Ostatně - žebříček nejoblíbenějších politiků by měl být názorným varováním před "vox populi".

0 0
možnosti
MN

lunak

20. 3. 2010 13:05
Re: Obávám se,

Myslím, že varováním by měl být především způsob sestavování těchto žebříčků a také na čí objednávku vznikají... A dezinformační kampaně přicházejí obvykle teprve tehdy, když se mocní bojí negativního hodnocení ze strany veřejnosti... Nic nového pod sluncem - i tzv Anticharta nebyla nic jiného...

0 0
možnosti
RH

Kruton

20. 3. 2010 12:40
.......

Problém je v tom, že běžný občan má jen prachmizerné povědomí o různých typech volebního systému a už vůbec nemluvím o přepočtech hlasů, které jsou také důležité. Málokdo dohlédne výhod, nevýhod a důsledků aplikace systému, takže by zase šlo o to, koho přesvědčí a zmanipulují strany. Problém referenda je, že rozhodují ti nejméně poučení, nejvíce ovlivnitelní a bez zodpovědnosti!!

0 0
možnosti
J

jahoda22

20. 3. 2010 12:31
Vyjádření VV

R^R^R^Radek John, předseda strany Věci veřejné je překvapen rozhodnutím prezidenta:

"Dnešní prezidentské veto zákona o krajském referendu považujeme za naprosto nešťastné rozhodnutí hlavy státu. Lidé politikům nevěří a mají právo, předvídané Ústavou ČR, si o důležitých záležitostech rozhodovat sami. Schválením zákona o krajském referendu parlament alespoň zčásti smazal dluh, který směrem k přímé demokracii v naší zemi má. Věci veřejné budou jak zákon o krajském referendu, tak i stále nepřijatý zákon o obecném referendu, podporovat všemi svými hlasy, kterými budou po volbách ve sněmovně disponovat".

0 0
možnosti
  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1159x
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Seznam rubrik