Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HK

> Nenašel jsem nikde v zákonech, že je zakázano krást, podvádět nebo vraždit.

Máte pravdu, že TZ je napsán "stručným způsobem". Je to proto, aby byl výstižný a byl přesný vztah mezi "kvalifikovanou skutkovou podstatou trestného činu" a "výší trestu". Protože to jsou dvě hlavní zásady trestního práva hmotného: není trestného činu bez zákona a není trestu bez zákona.

Nicméně jeho výklad je takový, že je třeba ho číst, zjednodušeně, zhruba takto "Je zakázáno provést jednání XYZ za všech okolností, s výjimkou okolností vylučujících protiprávnost." ... Kdo spáchá XYZ bude potrestán trestem ABC ....

Ta část v uvozovkách je zamlčenou součástí právní normy každého odstavce (!) zvláštní části trestního zákoníku. Trestných činů je asi 277, průměrně má každý tak pět různých skutkových kvalifikací, takže byste uvedenou větu v uvozovkách musel v zákonu opakovat zhruba 1385x, což by ho strašne znepřehlednilo.

Dovozuje se, že co se trestá, je právním řádem i zakázáno.

Prostě trestní právo je složité. Dále třeba: § 13 Trestný čin"(1) Trestným činem je protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný a který vykazuje znaky uvedené v takovém zákoně." Dále jsou  v TZ obraty jako: "... porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem" . Tj. spácháním TČ se porušuje nebo ohrožuje zájem chráněný zákonem. Takže ta zamlčená část věty právní normy by byla ještě mnohem, mnohem složitější: "Je zakázáno porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem na nepáchání trestného činu XYZ za všech okolností, s výjimkou okolností vylučujících protiprávnost, všemi pachateli, spolupachateli, účastníky takového trestného činu, s výjimkou trestně neodpovědných pachatelů, spolupachatelů, účastníky takového trestného činu ...". Kdo spáchá XYZ bude potrestán trestem ABC .... Vím, že článek nemíníte nijak špatně, ale většina Vašich obav je zcela lichá.

0 0
možnosti
JH

Jojo, hezke a je to pravda. Jen, co s tzv. prilepky? co nejasnosti a precedensy?Ty uz se tezko hledaji a mnozi pravnici se v nich take uplne dobre neorientuji. Jak pohodlne by bylo desatero nebo alespon vynatek: nepokrades + nezabijes. :D nesesmilnis to by asi bylo moc co bych zadal :D. Jak chlapi, tak zensky (chlapi to musi s nekym delat) to proste chteji a jsou nespokojeni, nevyboureni a hlavne neukojeni :D.

Zajimave by bylo pri opravdu prukaznych dukazech v zavaznejsich pripadech utnout vinikovi usi/ucho, pak ruku v zapesti, levakovi pravou a obracene a nakonec tu druhou.

Pri zpetnem dokazani neviny (i takove pripady by se mohly vyskutnout) by bylo posouzeni zavineni a viniky by mohlo postihnout castecne ci naraz to co rehabilitovanemu.

Aby se zamezilo kradezim z hladu, byly by zrizeny mista kde by se vydavalo jidlo. A abych nebyl sketa, tak k tomu chlebu by byla v nedeli i polivka.

Pokud byste chteli vic, urad by vydaval "povolenky" - listky za verejne prospesne prace a ty by sly smenit pouze za veci nezbytne. Tam by samozrejme nepatril chlast, cigarety...

Vim, utopie a bylo by tezke se z toho vyhrabat, pokud by tam clovek jednou skoncil... a je to jen krucek od vytvareni geth :(.

0 0
možnosti

Starej komouš nadává na poměry.

Ideální by bylo Vás odstěhovat do Severní Korei, abyste si socialismu užíval plnými doušky. A nebo se můžete podívat na Kubu jak vypadá svobodný socialismus v reálu.

2 4
možnosti
JH

tam je tyranie, ne socialismus.

Socialismus ve sve puvodni podobe znamena spolecne sdileni vsech zdroju bez osobniho prospecharstvi. Do toho lidi jeste nevyrostli.

1 0
možnosti
SL

Jasem z toho "lovaká zmëtená"...

1 0
možnosti
Foto

Mám osobní zkušenosti, takže mohu říci, že na Vašem článku je hodně pravdy. Ukradli mi několikrát kolo. Pachatel je všem i mně známý, ale pro policii je neznámý "pro nedostatek důkazů". Jindy zase mě a kamaráda přepadl a surově zbil jeden čípek, vyžádalo si to zuby a léčení v nemocnici - a kdo si myslíte, že zaplatil léčbu? Soudit se anebo vyřídit si to rovnou s daným člověkem rovná se ztráta času, nervů a dalších peněz. Člověk se naučil nad "banalitami" mávnout rukou a být rád tomu, že vždycky může být ještě hůře.

5 1
možnosti
PK

jarinko, já vám řeknu, vy tedy máte zážitkůch  ;-D

5 3
možnosti
Foto

Nevšiml jsem si,že by dnešni režim na rozdíl od zdegenerovaného komunistického vraždil lidi ;-) Umožňuje každému opustit republiku,a nikdo nebude na hranicích vraždit :-P Uvědomte si,že jen za napsání podobného článku před r. 1989,by se o vás zajímala STB,a skončil byste v cele ;-€Rv

10 8
možnosti
Foto

Asi jste nečetl dobře ale alespoň jste nevytáhl středověk. Padesátá léta se socializmem nemají nic společného jen pár gaunerů kteří zneužívali moc. Máte pocit, že se to neděje v určité míře i dnes? Na hranicích se střílelo ale trefili jenom ti co chtěli ne ti co nechtěli.

0 0
možnosti
Foto

M44i26l91a72n 27K19a55s48l

3. 5. 2013 6:08

Nepochopil jsem, v čem je dnešní systém horší než socialismus. Zvláště s tou nedotknutelností soukromého majetku jste mě rozesmál. Ale je to smutný smích, jak můžou být někteří lidé neobjektivní. Rv

12 6
možnosti
JH

J70a49n 72H58l20e82d17í69k

3. 5. 2013 16:43

socialistická nedotknutelnost majetku je paradox, bolševíci udělali na mapu čáru silnice, dráhy, letiště, majitelé pozemků obdrželi 0,40 Kčs až 4,00 Kčs za 1 m čtver. a tím záležitost skončila, kdo protestoval-- dostal přes hubu, když moc--tak 2 roky

0 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím. Již první věta se zmínkou o "tzv. totalitě" je chybná. Totalita nebyla "tzv", nýbrž zatraceně reálná.

Dovolávání se DOSLOVNÉHO výkladu Charty práv člověka je nesmyslné.Charta je jakýmsi ideálem, ke kterému se jakákoli lidská společenství snad mohou jen limitně blížit, leč pravděpodobně ji nedosáhnou. Podobně jako třeba Desatero u křesťanů nebo manželský slib u nás, štastných ženáčů.

Jinak - hovořit o DODRŽOVÁNÍ lidských práv v době 1948-89 je nesnadné, dá se říci chucpe.O NEDODRŽOVÁNÍ těchto práv jsme měli ÚSTR , jenomže Vy a Vaši politici tento ústav právě pohřbíváte.

Příjemný den.

8 4
možnosti
LS

Myslím, že autor má na mysli, že pokud se v roce 1985 obrátil okaradený, zbitý, znásilněná, nebo jinak pošlozená osoba na složky VB, bylo s ním po celou dobu zacházeno, jako s poškozeným a s pachatelem, jako s pachatelem. Málo kdy se role obrátily. Dnes není vyjímkou, kdy zloděj žaluje okradeného, protože mu způsobil "trauma, když ho nenechal uprchnout a zamkl ho v kůlně".

9 3
možnosti
AT

Pomáhat a chránit, jenže komu a koho? Vychází mi, že lumpům, líným prasatům, atd.

8 4
možnosti
MT

Čim dal, tim vic vidim, že tento system statni organizovane kriminality dokáže legálně zlikvidovat a zničit nevinného člověka lépe, než dokázala komunistická mašinérie. A to vše v "souladu se zákonem".

11 9
možnosti