Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IH

misaviki

9. 9. 2011 12:01
Jaké ode zdi ke zdi?

Pane, my momentálně nejsme žádná pravicově řízená země, to se tak jen jmenuje. Neviditelná ruka trhu opravdu funguje, problém je, že takové fungování bolí a je dost nemilosrdné - slabší jdou z kola ven. Ale ani ona neviditelná ruka trhu nefunguje. Fungovala by v absolutní volnosti bez zásahů státu jako za dob ranného kapitalismu. Takže, nežijeme v kapitalismu ale tržním hospodářství, kde jsou určité regulace státu. Takže jaké ode zdi ke zdi. Ode zdi ke zdi by bylo, kdyby tu byl opravdu tvrdý kapitalistmum jako před 100 lety, bez zákoníku práce, sociálního a zdravotního pojišťění, bez podpory v nezaměsnanosti, nároku na mateřskou apod.

0 0
možnosti
PH

petrph

9. 9. 2011 11:30
máte naprostou pravdu

Neviditelná ruka trhu sama o sobě nic nevyřeší.K optimalizaci vede až v případě že je spuštěna na funkčním a fungujícím trhu,ohraničeném zákony,předpisy,kontrolou,vymáháním práva,a v konečném kroku  i tou morálkou.Protože pokud toto není zajištěno,je pro podnikatele vždy výhodnější zákazníka okrást či podvést a nad konkurencí zvítězit korupcí investora než se snažit o zlepšené poskytování služeb.A prosím nemá smysl argumentovat tím, že tito nepoctivci jsou onou "neviditelnou rukou trhu" nějak vytěsněni.To platí pouze na lokálním trhu s krámkem na náměstí,kam potom snad nikdo nechodí.Na globálním trhu, kde lze identitu ekonomického subjektu rychle změnit či kamuflovat,je to bezpředmětné.

Pokud už někdo argumentuje neviditelnou rukou trhu jako ekonomickou svobodu, tak prosím,ale tím nijak nepredikuje kvalitu výsledku.Je to asi jako když necháte zahrádku ať si tam svobodně roste co chce.Asi nebudete překvapeni když tam za rok nenajdete růže a jahody ale kopřivy a uschlou trávu

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

9. 9. 2011 11:24
Neviditelná ruka trhu

se u nás zatím projevuje tak, že šmátrá v našich kapsách a tahá z nich peníze. Konkrétním výsledkem tohoto státního "kapsářství" jsou: zpackaná (přesněji jednostranně účelová) privatizace, vytunelované podniky a banky, zlikvidovaný nebo zmrzačený český tradiční průmysl, zavražděné zemědělství, státní dluh v astronomické výši 1,5 bilionu korun (který již nikdy žádná budoucí generace nesplatí), svoboda, právní stát a demokracie jen pro ty, kteří na to mají, korupce na úrovni banánové diktatury, volební frašky, rozkrádání veřejných peněz a jejich nehospodárné rozhazování, nezaměstnanost, u některých vysoká, u jiných přinejmenším problematická životní úroveň. To je cena za svobodu slova, politickou pluralitu, možnost podnikat, volně cestovat a být tzv. svobodnými. Společnost je stratifikována a úhel pohledu a spokojenost bude zřejmě odvislá od společenského stupínku, na kterém každý z nás stojí. Jen si myslím, že na dolních stupních je "narváno".

0 0
možnosti
ZJ

James Bond

9. 9. 2011 11:14
Vážený pane,

neviditelná rika trhu, přísně dirigovaná příslušnými úřady a hlavně EU doopravdy nic nevyřeší. Ba naopak. Důkazem jsou různé dotace. Ostatně občas můžete vidět průtah obcí, plný děr a výmolů a kolmo na něj pěší zonu ozdobenou modrou tabulkou plnou zlatých hvězdiček. Penízr - dotace nejdou tam, kde je třeba, ale tam, kde se více lže.

0 0
možnosti
ML

šelma6005

9. 9. 2011 10:55
Výborně napsáno, pane

R^

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

9. 9. 2011 10:53

Mluvit o trhu se zdravím ve státě, kde zdravotnictví vlastní z drtivé většiny (bohužel) stát je... divné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1159x
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Seznam rubrik