Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autor článku má bohužel pravdu. Problém je v tom, že fungujeme jako "montovna Evropy", a ačkoli máme značně vysoký vývoz, chybí nám také vysoká přidaná hodnota. Investoři nemají zájem o to, abychom vyváželi výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Většinou jsou podmínky nastaveny tak, že ačkoli fakticky vyvážíme hotové výrobky, papírově jde o polotovary. V zahraničí (nejčastěji v Německu) se na ně nalepí čárové kódy a rázem jsou z nich hotové výrobky s vysokou přidanou hodnotou, takže v Německu vykazují obrovskou produktivitu, zatímco u nás se pracuje na hranici rentability. Pokud se to nějakému našemu podniku nelíbí, může se rozloučit se zakázkami. V našich rukou už totiž není nejen "náš" průmysl, ale dokonce ani vodárny. Například na Královéhradecku je voda často dražší, než v Bavorsku. Problém je v tom, že zahraniční majitelé vodáren investují jen zcela minimálně, pouze tzv. "rejžují". Proto tolik obcí nyní usiluje, aby se vodárny vrátily zpět pod jejich správu. Vodárenská soustava se totiž dá luxusně udržovat jen se zlomkem vygenerovaného zisku.

Podíváme-li se na banky, tak je situace ještě názornější. Jak je vůbec možné, že se tak obrovská banka, jako byla Československá spořitelna, dostala do soukromých rukou tak neuvěřitelně lacino? Prodej takové banky by musel živit státní rozpočet deset let. Důkazem je skutečnost, že již mnoho let slouží Česká spořitelna jako sanační zdroj Erste Bank. Ziskem České spořitelny byly sanovány ztráty mateřské Erste Bank dokonce i v době takzvané finanční krize. U další "našich" bank v zahraničních rukou je to podobné. Banky, které u nás působí, se vůbec nechovají jako investoři, výkon ekonomiky doslova vysávají. Úroky vkladatelů jsou prakticky záporné a banky se jen minimálně zaměřují na investice, ale právě na příjmy spojené s vklady – tedy s poplatky všeho druhu. A tak se dá pokračovat...

1 0
možnosti
Foto

Pokud někam investuji, očekávám, že mi to ponese nějaký zisk. A pokud vy nemáte na investici, pak se smiřte s tím že zisk poteče k těm, kteří na tu investici měli, místo aby tekl k vám.

1 0
možnosti

Velmi přesně řečeno.

0 0
možnosti

a co jako? Co kdybyste od toho cisla odecetl pro zmenu dividendy, ktere k nam prichazi ze zahranici?

0 0
možnosti

L38i97b28o41r 26V86a73n78ě31k

17. 10. 2016 19:15

Něco tak naivního a nekvalifikovaného jsem už dlouho nečetl.

Naše ekonomika produkuje vysoce pozitivní bilanci zahraničního obchodu, většina našeho exportu jde do nejvyvynutějších států světa. Máme celou řadu špičkových oborů, ekonomika roste, reállná životní úroveň naprosté většiny obyvatel stoupla více než 2,5x, rostou i daňové výnosy, silnice jsou v neskonale lepším stavu, stejně jako infrastruktura vůbec.

3 0
možnosti
Foto

Pokud si od HDP odečtete 300 miliard jenom a pouze těch dividend, dostáváte HNP, tedy to, co zůstává nebohým zdejším obyvatelům k holému živobytí. A za dvacet let z nás a od nás ti zahraniční vlastníci vytáhli 2 HNP minimálně.

A co se té životní úrovně týče, tak kolik poštovních známek na dopis si mohl koupit občan bohaté ČSSR v r. 1988 a kolik si jich s bídou může koupit dnes občan ČR vždy za průměrný plat?

0 0
možnosti
Foto

účelem puče v roce 89 bylo právě tohle a nic jiného

2 3
možnosti

L24i74b21o10r 38V12a34n51ě84k

17. 10. 2016 19:13

Myslíte pučem donucení komunistů aby umožnili svobodné volby?

5 1
možnosti

Odborářský vůdce by byl z Vás dobrý. Nyní se ještě něco doučit z ekonomie.

Zatím to je stejné, jako od soudruha Středuly.

4 1
možnosti

Je to tak, jak autor popisuje, zřejmě tím i nechtěně obviňuje skutečného viníka - tj. KSČ ! Bývalý socialismus hrubě pochybil ve dvou oblastech. V občanských právech a ekonomice. Ta nebyla schopna a doposud nikde není - Zajistit i nepochybné dobové vymoženosti ! Reálný socialismus byl v vlastně pobytem ve firmě před krachem. Kapitál, o kterém tak rád psal, (aniž by jej v životě vytvořil), K.Marx, se neakumuloval, nevkládal do inovací ... Projedl se , zchudli jsme, ale byli jsme obohaceni o jedno slovo - Zadarmo ! .... :-)

2 0
možnosti
Foto

S těmi inovacemi si děláte legraci. Jaký byl podíl rolníků na celkovém počtu pracovníků v Československu v r. 1948 a v r. 1988?

0 0
možnosti

"Privatizovat se mělo jinak. Většina podniků měla zůstat státu." Proč, ptám se. Aby byly ještě dlouho devastovány. Aby byly dále neschopné konkurence po konci plánování RVHP? Tušíte vůbec, jak vypadaly státní podniky a proč mnohé z nich padly (samozřejmě dalším důvodem byla nulová koupěschpnost států bývalé SSSR)? Protože jejich výrobky nikdo nekupoval!

Příkladem (souhlasím: extrémním) je Škoda auto. Tu kdybychom věnovali zadarmo, byla by to výdělečná privatizace.

Mimochodem: Téměř miliardu si v letech 2014 - 2014 vylatily nové automobilky (Hyundai a TPCA). Nadávejte na ně (ale až řeknete, co by bylo s cca 5 500 zaměstnaci a kdo by nahradil daně, které automobilky přímo či nepřímo platí).

3 0
možnosti
Foto

Vy si opravdu myslíte, že Češi jsou neschopní blbečci? Asi jste četl jen poslední odstavec. Podle mne šlo hlavně o to, aby ve vedení podniků byli slušní odborníci bez ohledu na politickou kvalifikaci schopni kolem sebe mít schopné podřízené.

0 1
možnosti

Mne by ovsem zajimalo, zda napisete take clanek o Tom, Kolik miliard korun plyne kazdy rok opacnym smerem.

Dockam se?

1 0
možnosti

Podstatně méně, zbytek níže. :-)

0 0
možnosti

Milej pane, ono to vypadá hrozně, že 340 miliard odchází na dividendách jinam, ale když se na to podíváte blíže, zjistíte, že většinou tam, kam vstoupil zahraniční kapitál, se vede lidem lépe, než tam, kde se privatizovalo "Českou" cestou. Ty firmy stát mohl oddlužit, a mnohokrát to udělal, jenže firma, která exportovala na trhy RVHP musela do dluhů spadnout znova. Typický příklad je Zetor, nebo Tatra. Tatra je zase příkladem špatné volby zahraničního partnera, ten američan co jí měl řídit dohazoval zakázky bývalému zaměstnavateli. Naopak Škoda Mladá Boleslav je asi nejlepší příklad dobré privatizace. VW koupil podíl na firmě za tržní hodnotu a vlastní investicí ze Škodovky vytvořil prosperující automobilku. A věřte, že ani Vy sám by jste neinvestoval nikam, kde by z toho nekoukal nějaký zisk. Jestliže je průmysl zastaralý neobejde se to bez investic. A ani nejbohatší zelinář se tenkrát nezmohl na víc než vilu a simku. Jak a komu naše banky půjčovaly naše peníze, to jistě víte sám. :-/

3 0
možnosti
Foto

Nemyslíte si, že o podniku rozhodovalo vedení a často s politickou kvalifikaci? Ti, kteří vedou současné prosperující podniky mohli být placení našim státem a ne investorem. Důležité je mít čich na lidi.

0 1
možnosti