Duchovní a kulturní život kostela sv. Jiří v malé obci na horách v Jeseníkách

Římskokatolický kostel sv. Jiří v obci Dětřichov nad Bystřicí v okrese Bruntál znovu duchovně žije po komplexní rekonstrukci zevnějšku po pádu věže způsobené vichřicí Emma před lety a prošel i renovací interiéru (výmalbou vnitřní omítky,  usazením nových lavic a opravou obrazů křížové cesty). 

Ze života farnosti

Mše se zde konají jednou měsíčně, každou třetí neděli v měsíci ve 14.00 hodin a o významných církevních svátcích, koncem dubna probíhá pout sv. Jiří, konají se zde adventní koncerty i koncerty vážné hudby, které zahajují víkendové oslavy Dnů obce v létě a rovněž výstavy známého malíře z Brna Zdeňka Bernáta, který je v obci chalupář.
 Mše, které jsou zpívané, navštěvuje průměrně 30 lidí, nejen místních občanů a chalupářů, ale i návštěvníků z okolní Lomnice , Kněžpole a Moravského Beroun, odkud přijíždí i profesionální  zpěvačka pro liturgické mešní písně šéfka pěveckého sboru Hanel Collegium. Na štědrý večer a na koncerty chodí až 100 přítomných.
 Otci Jiřímu z Farního úřadu Moravský Beroun, pod jehož správu místní farnost spadá, ministrují místní děti, 4-letý chlapec a dívky školačky ZŠ. 
Farníci se účastní jednou ročně dobrovolné brigády a starají se o úklid okolí kostela, přilehlého hřbitova a hřbitovní zdi, o které jinak vzorně pečují zaměstnanci obce v průběhu celého roku. 
Starosta obce přistupuje k této dominantě obce, stojící na kopci uprostřed obce s alejí se vzrostlými starobylými stromy jako ke své prioritě a spolu s místostarostou věnuje dění kolem farnosti péči a zájem, za což jim patří velký dík.
 Duchovní farnosti - otec Jiří Schreiber - je u farníků populární pro svůj lidský přístup a příležitostně i společně s občany vypije šálek čaje u rozhovoru.
 Vážení čtenáři, pokud budete chtít tento útulný kostelíček na horách v Jeseníkách navštívit a nasát jeho atmosféru, jste srdečně kdykoli zváni. 

koncerty a výstavy

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karol Volf | neděle 15.3.2015 16:59 | karma článku: 17,97 | přečteno: 555x