Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

L37e89n94k35a 78N94o68v41á

27. 9. 2019 16:55

Já jsem rodila u Apolináře. Předem jsem si dohodla spolupráci s porodní asistentkou, která tam pracuje. Když jsme se poprvé sešly, tak se mě zeptala jakou mám představu ohledně porodu. A já ji odpověděla, že žádnou, že vše nechám na ní a lékařích. Dost se jí po té odpovědi ulevilo. Říkala, že spousta žen si chce dohodnout spolupráci, ale má jasné představy, co chce a co ne a přesto nejede vlak. Ony pak nedokáží pochopit, že jejich zdravotní stav jim třeba nedovoluje splnit daný požadavek. Mně se porod rozbíhal hrozně pomalu, dvě noci jsem kvůli kontrakcím nespala, přijela jsem do porodnice už dost vyčerpaná a bála se, abych měla síly na vlastní porod a neskončilo to císařem. Porodní asistentka mi doporučila epidural, abych si odpočinula a měla sílu na "finále". Někdo by to vnímal jako zbabělost ulevit si tak od bolesti. Já to ve svém stavu brala všema 10... Dokonce mi to dovolilo krátce se propsat a pak jsem díky tomu měla síly na druhou dobu porodní a vše proběhlo přirozeně. Nerodila bych doma ani za zlaté prase. Byla jsem vděčná za všechnu péči, které se mě a dítěti dostalo.

4 0
možnosti
KT

Bohuzel jste si jako lekarka asi nezazila pravou aroganci doktoru, protoze na vas vsichni nahlizeji jako na kolegyni a chovaji se k vam lepe nez k ostatnim pacientum. Zacne to hned v ordinaci, kdyz zjistite, ze je vas na osmou objednano hned pet pacientu a vy prijdete na radu az v devet. Kde je respekt doktoru k memu casu? Kdyz prijdete s rocnim ditetem v pet rano na usni, zazvonite, sestra si vezme karticku a necha vas dalsi hodinu v prazdne cekarne cekat se rvoucim ditetem, tere ma 39 horecky. Kdyz o par let pozdeji ve stejne ordinaci pozadate sestru o kelimek na vodu a ona vam vynada, proc jste si ji neprinesli z domova ( automat na napoje vam prave ukradl penize). A takto bych mohla pokracovat dost dlouho. Po takovych zkusenostech prestanete mit duveru ve zdravotnictvi. V to zdravotnictvi, co nedokaze populaci ochranit pred chemii v potravinach nebo neumi zajistit bezpecnejsi ockovani (Ano me udelalo ockovani ze zivota peklo na tri tydny, kdy syn kulhal a rikal, ze ma divne ruce a nohy). Pak se radeji seberete a dojdete k homeopatce a doufate, ze vam dite da nejak dohromady.

2 5
možnosti
DJ

Paní Tkadleckova, a bude jenom hůř. Doktoři totiž za chvíli nebudou, a to ani ti arogantní. A celá řada ORL oddělení taky nebude. Zeptejte se na zkušenosti Čechů třeba na emergency v UK, když se Vám zdá, že čekat hodinu na ošetření na ušním je problém. A další věc - doktoři v nemocnici ani z RZS nemohou za chemii v potravinách. A očkování - to je fakt problematika, kterou taky Katka neřeší, tady se jedná o domácí porody.....

8 0
možnosti
DJ

Domácí porod s komplikacemi je noční můra záchranářů a lékařů RZS. Toto zjevně byl podobný případ, jinak by RZS nevolali. Čekali na porod placenty 3 hodiny a neporodili.....Každý orientovaný porodník se bojí komplikací v 3. době porodní (3 hodiny po porodu není standartní 3. doba porodní), a záchranář neporodník se bojí ještě více. Protože tuší, co se může stát.... Stres, šílený tlak a vypjetí, časová tíseň, rodička v šoku, novorozenec podchlazený a do toho nějaký příbuzný, který se to zachraňování dvou životů snaží korigovat svými přáními, představami a omezeními, protože je to sice laik, ale on si tu záchranu životů představuje jinak (pupečník ještě nepřestřihovat, dítě neumývat a vůbec, co ji to dáváte za léky, já to chci vědět a chci to povolit... atd.). Když se něco opravdu vážného děje na porodním sále, není čas na "prosím, děkuji, dovolíte, nebude vám vadit" atd. Jedná se rychle, příkazy jsou přímé, tvrdé, bez nadbytečných slov, tykáme si a jedeme podle zažitých pravidel. Tehdy jde opravdu o minuty a často není čas řadu věcí podrobně vysvětlovat, to pak často už nemusíte dělat nic, protože bude pozdě. Chápu znechucení záchranných složek, nechápu lidi, kteří to nechápou. Jen pro představu, z dělohy lze vykrvácet asi tak za 5 minut. Chcete tu rodičku zachraňovat, nebo 5 minut debatovat o správném postupu???

15 0
možnosti
Foto

Pane Danieli, popsal jste to naprosto přesně. Děkuji.VR^

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
ZH

Co přesně vás na tom komentáři tak pobouřilo? Že lékař má vysvětlovat a doporučovat, a ne přikazovat nebo nařizovat? Že o své léčbě, dokud nejde o akutní ohrožení života, rozhoduje pacient? To vás ve škole opravdu nenaučili, že přesně takhle to je? Ne, lékař vážně přikazovat nemůže. Smiřte se s tím.

3 10
možnosti
Foto

Pobouřilo mě na něm právě to, co píšete Vy. Ten komentář, který jsem zakroužkovala a uvedla v blogu, se vztahoval k reakci lékaře, který byl pobouřen článkem. Lékař v něm volil drsná slova a paní z diskuse se to dotklo. A to se zas dotklo mě. Víte proč? Protože nechápu, proč má někdo potřebu řešit hrubá slovíčka, kárat lékaře, aby volili slova a zdrželi se direktivního přístupu, když konkrétně ve vztahu k článku šlo jasně o emoce vztažené k pocitům záchranáře, který je přivolán k něčemu tak hloupému, jako je domácí porod. Jde při něm o úplně zbytečné akutní ohrožení života, o kterém píšete. A v souvislosti s tímto jde vysvětlování a doporučování opravdu stranou. Ve škole mě toho naučili hodně, praxe ještě víc. Se současnou situací, kdy hlupáci hájí hlupáky se smiřovat nehodlám a proto o tom píšu. Už si rozumíme?

19 1
možnosti
Foto

Katko, dal jsem vám karmu i když s vámi částečně nesouhlasím. Domácí porody jsou téma samostatné. Rád bych, aby zdravotnictví vytvořilo podmínky pro zastánkyně domácích porodů, respektive aby vznikla hotelová lůžka v předsálí porodnic. Dokonce toto řešení, kdy je rodička v problémech na dosah lékaře a personálu nemocnic může zdravotnictví ušetřit spoustu peněz. Peníze ve zdravotnictví jsou distribuovány nesmaslně a nepomohlo by ani dvakrát tolik peněz. Lékaři odoperují pacienta a pak si ho převedou do soukromé, dobře placené ordinace. Mám kamarádku, která byla špatně placena a buherována v systému sociální péče nadřízenými, nakonec odešla do Německa, kde bere plat jejích snů a těší se do práce. Asi budeme muset odejít do Německa všichni..

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za reakci. Ano, i já jsem za změnu v oblasti péče o rodičky, ale zdravotnictví v tomhle udělalo už ohromný kus práce a čím dál víc se to zlepšuje. Já sama jsem několik let v Německu pracovala, napsala jsem o tom sérii blogů Já, Doktorin (vyjdou i knižně začátkem roku 2020). Ta idea dokonalosti za hranicemi je jen pozlátko, až když člověk zažije zdravotnictví někde jinde, docení to, co nabízíme v Čechách, věřte mi. Zdravím a přeji hezký den.

6 0
možnosti

R^

Bohužel, řítíme se vstříc ztrátě kvality nebo nedostupnosti zdravotní péče. Píšeme o tom dvacet pět let nejméně. Marně! Všichni staví na postkomunistickém sociálním inženýrství bez ohledu na svobodné, přirozené vztahy! Ani tzv. "pravice" to nehodlá stabilizovat! Zdravotní péče musí být bezplatná! Zda bude kvalitní nebo dostupná, nikoho nezajímá!

https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=728428

:-)

4 1
možnosti
Foto

Jsem rád, že jsi na titulní straně a pokud by bylo na mně, měl by tam ten Tvůj článek viset aspoň rok. Protože pak by se třeba stalo, že by si ho přečetla nějaká "lesana" a třeba by jí docvaklo, že jsou jisté meze, kam až lze zajít.

Máš pravdu v tom, že dnešní doba chrání debily, kteří jsou schopni podávat stížnosti na cokoli (pro odlehčení - jednou jsem musel odpovídat na stížnost jednoho pacienta, který byl dotčen požadavkem, aby se v ordinaci zul - bylo to období tání sněhu a on přinesl do ordinace na svých botách opravdu kaluže uliční špinavé vody. Nemám k dispozici stabilní uklízečku, která by v daném období po každém pacientovi uklízela podlahu).

Ten popsaný případ jsem nezaregistroval, ale mám na něj stejný názor jako Ty. Možná by stálo za to, aby lékař z RZP přešel do protiútoku a zmíněnou dvojici imbecilních rodičů zažaloval za zneužití zdravotní péče. Vím, že by to nejspíše prohrál, ale medializace by možná opět prospěla případným dalším následovníkům a následovnicím. Umím se totiž naprosto vžít do oné dramatické situace, kdy jde o život obou jedinců, kdy lékař koná a do toho mu žvaní nějaký "otec", který měl volat pomoc už před 3 hodinami a nyní už mlčet a stydět se.

To, že lékař použil při podobném výjevu možná drsnou dikci, je naprosto logické. To měl proboha mlčet, usmívat se na dvojici "rodičů" a probírat s nimi nějaké alternativy? Co kdyby to novorozeně umřelo? Co kdyby ta žena nepřežila evidentní šokový stav? Byl by taťulda spokojen?

Karma Tobě, ale těm dvěma bych nejraději....no asi víš co.

16 1
možnosti
Foto

Milý Tome, děkuju za skvělou reakci, bohužel se stále najdou tací, co nesleví ze svého přesvědčení a budou se jak smyslů zbavení bít za svá práva. Dotkne se jich křivé slovo ohledně zouvání bot a právo přiípadného soudního sporu jim bude mazlit ego. Zdravý rozume, vrať se;-(

2 0
možnosti
ND

Dříve zabíjely matky a novorozence neznalosti, které objevil lékař Semmelweis, dnes některé matky, které si myslí, že lékaře nepotřebují.

4 1
možnosti
Foto

a najdou se tací, co jim za to ještě tleskají. Zdravím a děkuji za reakciR^

0 0
možnosti