Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RV

Popsáno velmi trefně. Jakožto mladý a sloužící lékař ale vidím dnes problém docela jinde. u nás (nemocnice okresního formátu) se slouží 3-4 služby měsíčně, po kterých se chodí domů a volno je placené. Služby jsou placené pěkně, I přesto je nikdo nechce sloužit. Ten důvod je hlavně zneužívání akutního provozu ambulanci v nemocnici. U nás odhadujeme, že 30-50% pacientů osetrenych na nočních službách jsou naprosté nesmysly či jasné zneužití pohotovosti. Přijít v neděli ve 3 ráno na interní ambulanci s rok trvajícím brnění palce na noze je dnes normální věc. A to mne i naše kolegy ničí, naprostá devalvace oboru, arogance lidí, řešení nesmyslů, kolikrát ani nevíme, co tomu člověku říct, snad se jen zeptat, jestli je normální. Že sanitek jsou taxi, ještě já jsem zažil dobu, cca 10 let zpět, kdy sanita na urgentnim příjmu znamenala vážně nemocného člověka, to už dnes neplatí. Dobře to řekl jeden záchranář v DVTV u Veselovskeho, že to ty zdravotníky ničí a vyhoří ještě dříve, než kdysi.

9 0
možnosti

Klíčem ke zneužívání zdravotní péče je, že zdravotní péče musí být pokomunisticku zadarmo! Zadarmo? Pak bude buď nekvalitní nebo nedostupná! Lékaři takto varují již dvacet pět let. Marně! Zadarmo musí být, že sociální demokrati a komunisti? I kdyby lékařů a sester nebylo, že? Nebo pak si zdraví budou muset ti nemajetní zaplatit mnohem dráž? :-)

3 0
možnosti
DM

Když jsem dělal na kriminálce a měl jsem výjezdovou službu, bylo to totéž. Ráno v 7 do práce, odpoledne šli ostatní domů a my z výjezdu jsme tam zůstali. Odpoledne a v noci jsme řešili, co napadlo, a ráno v 7 místo odchodu domů se vyspat nám začínala normální pracovní doba od 7 do 15.30.

Navíc to byly takzvané "zelené hodiny", čili jsme tam přes tu noc byli zadarmo. Ale chápu, že policajty nemá nikdo rád, tak jim to patří.

0 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
LP

Osobně nechápu, jak to může někdo dělat.

Chápu že je třeba v nemocnici zajistit provoz 24/7, ale mělo by tam být tolik lékařů, aby jejich pracovní doba byla +- stejná jako v jiných profesích. Myslím že tak 1 služba týdně by mělo být absolutní maximum.R^

1 0
možnosti

Samozřejmě! Ale bez lékařů a bez sester to nejde. A lékaři a sestry nejsou a nebudou! :-)

0 0
možnosti
LP

Dobře napsáno. jen bych měl takovou poznámku. Samotná doba práce v průběhu rezidenční přípravy podle mě není až tak katastrofální, kdyby obsahově ta přípravě mělo jasnou a dobrou strukturu. Myslím, že v souhrnu hodin u nás v předatestační přípravě nepracuje méně hodin než např. v USA. V USA začíná asistent vizitu před 5 hodnou ráno a bývá na klinice zhruba do 18 hodiny. Do atestace bych tuto zátěž i v rámci rychlého učení toleroval. Situace by se měla ale razantně změnit po atestaci, kdy lékař pracuje jako samostatný v mnoha situacích bez dozoru s plnou zodpovědností. Takový lékař už by neměl pracovat od nevidím do nevidím.

1 1
možnosti
VT

Psal jsem už mnohokrát - zdravotnictví NENÍ ZADARMO, je to nejdražší služba v tomto státě !!! Toto je zapotřebí lidem říkat ! A obrovskou chybou je, že pacient není "pojišťěnec" v pravém smyslu slova, on je pouze registrován !! Proto pojišťovny trestají zdravotníky za to, že pečují o jejich "registrované", ale ne právě ty, co nadužívají a vymetají ordinace podle své libosti a uvážení a tak mnohdy nadměrně celý systém zatěžují. A je toho k řešení daleko více.... [>-]

8 0
možnosti

Klíčem je, že smlouvu s pojišťovnou nemá pacient na optimální zdravotní péči, ale jeho ošetřující lékař, který je donucen ji podepsat na omezování optimální zdravotní péče! :-)

1 0
možnosti
RV

Je to různé v různých nemocnicích. V menších je to tak, jak popisujete, ale tam často berou několik služeb externisté. Mám pracovní zkušenost se 3 nemocnicemi v Plzeňském kraji. Ve fakultních je to různé. Za sebe můžu říct, že jsem spokojen s kompromisem 4 služby měsíčně, a chozením po službách až na málo výjimek po hlášení domů. Nejhorší, co by mohl dokor udělat, je zůstat v personální pasti na oddělení, kde se slouží obden. Tam prostě nesmí brečet, ale okamžitě odejít.

9 0
možnosti
LP

JJ taky mi přijde že tak ty 4 služby měsíčně je důstojné maximum. Víc by mělo být pouze dobrovolně.

0 1
možnosti

R^

Díky! Již jsem Vás postrádal! Píšete srozumitelně a čtivě! Bohužel občané jsou zblblí našimi politiky a lékařům nevěří. Nevěří, že bychom mohli být takovými otroky společnosti! Nevěří, že se dá pracovat tak dlouho bez odpočinku! Nevěří, že musíme rozhodovat perfektně, i když již nevidíme a neslyšíme, ale pracovat musíme! A odměny vzhledem k nezákonným přesčasům jsou směšné! A nejhorší je, že to nikdo z politiků není ochoten řešit!!!

:-)

6 0
možnosti
OU
TK

Zdravotnictví má být kvalitní + dostupné + bezplatné, ale v každém okamžiku platí nejvýše dvě z těchto tří podmínek. Bohužel to politici svým voličům tak nějak nechtějí říct (i když my už to víme roky).

Skvělý blog, kolegyně, pokračujte. :-)

3 0
možnosti
Foto

Skvělá poznámka, ta o těch dvou ze třech podmínek. DíkyR^

1 0
možnosti
MN

a vite, co me irituje nejvic... Ty kecy lidu obecneho, ze doktori jen soulozi se sestrickami a ze v noci chrapou. Kupodivu stejne nenavistny postoj nemaji k hasicum, kteri v praci nejsou dyl jak 24 hodin a zhruba 20% sluzeb maji bez vyjezdu ( jindy se nezastavi !! ), nebo k policajtum ( napr. kriminalistum, kteri maji tzv dosah )... A kdyz uz nevi kudy kam, tak placnou, ze je to nikdo nenuti delat a ze si to sami vybrali, tak maji drzet hubu a krok, respektive, co si to vubec dovoluji, vypovidat prescasy a ze pokud chteji prachy, tak at tahnou... Proste lid obecny me neprestava fascinovat... A pritom pohonem toho vseho je jedine - ceska zavist. Ach jo. Diky za blogy, hlasoval jsem pro Vas i Adama Chadinu

11 0
možnosti
Foto

Ano. Mě momentálně nejvíc vytáčí ty řeči, ať jdem dělat něco jiného. Že nás nikdo nenutí a jinde teprv uvidíme.... Mamamia! A to mi píšou lidi třeba i soukromě do zpráv v reakci na můj blog. Jiní mi posměšně dávají v diskusích vědět, že je dobře, že už doktorku nedělám a věnuju se blogískování. Ta marnost! Já vím, že po letech vzdám i tu osvětu, ale nepřijde mi normální, aby lidi byli skutečně tak blbí a význam těch blogů otočili úplně naruby. Jako chápete to někdo?

6 0
možnosti
AH

Pri cerstve zkusenosti z porodnice jsem nechapala, ze zatimco porodni asistentky se tocily, doktorka byla stale ta stejna - rano na prijmu, v noci u porodu, dalsi rano pri vizite a dokonce pak i dalsi den u vizity. Diky vasemu blogu uz chapu. Desive...

9 0
možnosti
Foto

ano, děsivé je to správné slovo...

3 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)